Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ο Στ.Πατσίρης ενημερώνει για το Gumdo

Κορεάτικο παραδοσιακό σπαθί (Haedong Gumdo)
Τι είναι το Gumdo;
Το Gumdo είναι μια αρχαία μορφή πολεμικής τέχνης με προέλευσή την Κορέα. Gumdo σημαίνει "O τρόπος (η δρόμος) του ξίφους". Στην αρχαία μορφή του δημιουργήθηκε στην Κορέα και την Ιαπωνία σχεδόν δύο χιλιάδες έτη ως μία μορφή μάχης με ξίφος η οποία χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους πολεμιστές προκειμένου να υπερασπιστούν την επικράτεια τους. Το Gumdo επομένως βασίστηκε στην πίστη του μαχητή προς την πατρίδα και την οικογένειά. Επίσης, δεδομένου ότι το ξίφος συμβόλιζε την εξουσία του να χαρίσεις η να αφαιρέσεις την ζωή κάποιου, το Gumdo δεν άργησε  να αναπτυχθεί σύντομα σε μια αληθινή πολεμική τέχνη και έναν τρόπο της ζωής ευγενές σε αντιδιαστολή με τις βάρβαρες μεθόδους μάχης της εποχής. Στον 18ο αιώνα, το Gumdo αναδιαμορφώθηκε στην παρούσα μορφή του χρησιμοποιώντας ξίφη μπαμπού και  προστατευτικό εξοπλισμό ώστε να καταστεί ασφαλές στην εξάσκηση


 χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα της εξάσκησης και την πνευματική πρόοδο του ασκούμενου. Αν και η δύναμη και η ταχύτητα παίζει  σημαντικό ρόλο, κανείς δε μπορεί να τελειοποιήσει την τέχνη του Gumdo χωρίς την ύπαρξη πνευματικής ηρεμίας και διανοητικής διαύγειας. Είναι αυτή η πτυχή του Gumdo που το καθιστά πολύ ελκυστικό και ευεργετικό, δεδομένου ότι γυμνάζει εντατικά και το μυαλό και το σώμα. Το Gumdo είναι μια πολύ δημοφιλής πολεμική τέχνη με πάνω από τρία εκατομμύρια ασκούμενους παγκοσμίως.
Ποια είναι τα οφέλη της εξάσκησης του Gumdo;
Σεβασμός: Το Gumdo δεν είναι μόνο οι τεχνικές του ξίφους. Είναι και η "αλήθεια του ξίφους". Επομένως, οι διδασκαλίες του δίνουν έμφαση στη βελτίωση του χαρακτήρα του ασκούμενου και τον σεβασμό των άλλων. Η πρώτη διδασκαλία του Gumdo είναι o σεβασμός. Κατόπιν διδάσκει την φιλοσοφία της προστασίας των αδύναμων ανθρώπων. Κατά την διάρκεια της εξάσκησης θα επανεξετάσετε τον εαυτό και θα έρθετε σε μεγαλύτερη αυτογνωσία που θα σας βοηθήσει σημαντικά στην ζωή σας μέσα στην σύγχρονη κοινωνία.
Αυτοσυγκέντρωση: Το Gumdo προέρχεται από γνώσεις που αποκτήθηκαν μέσα από αληθινές ξιφομαχίες. Συνεπώς αυτό το άθλημα βασίζεται σε πραγματικές καταστάσεις ζωής και θανάτου. Σαν αποτέλεσμα, μέσω της διαρκούς εξάσκησης και εκπαιδευτικής μάχης ο ασκούμενος σταδιακά θα φτάσει την συγκέντρωση του νου του σε ένα τέτοιο επίπεδο όπου δε θα υποπίπτει πλέον στο παραμικρό λάθος.
Στρες: Το Gumdo χρησιμοποίει την κραυγή μάχης (Ki-Hap)  η οποία πηγάζει  από το υπογάστριο.  Και ενώ οι κραυγές θεωρούνται απρεπείς στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, μέσα στο ελεγχόμενο περιβάλλον της σχολής ο συνδυασμός του Ki-Hap και των χτυπημάτων ενός στόχου με το ξύλινο εκπαιδευτικό σπαθί θα χαρίσουν εκτόνωση στον ασκούμενο.
Αυτοπεποίθηση: Το Gumdo είναι ένας άθλημα για όλους. Άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και νέοι μπορούν να προπονηθούν από κοινού. Η εικόνα ενός ηλικιωμένου που νικά έναν νεαρό και μιας γυναίκας  νικά  έναν άνδρα είναι συνηθισμένες σκηνές στο Gumdo. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης η αλληλεπίδραση σας με νεαρούς δυνατούς άνδρες θα σας δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στην ζωή σας.
Υγεία: Σε αντίθεση με τα άλλα αθλήματα μπορείτε πραγματικά να αισθανθείτε τη γρήγορη βελτίωση της υγείας σας μέσω του Gumdo. Οι τεχνικές του Gumdo χρησιμοποιούν χέρια με πόδια με τέτοιο τρόπο που βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αισθάνεστε πιο ανανεωμένοι.
Πνευματική δύναμη: Το Gumdo προσομοιώνει την πραγματική ξιφομαχία. Δεδομένου ότι η ξιφομαχία είναι μια κατάσταση ζωής και θανάτου, το Gumdo απαιτεί ισχυρή πνευματική προσπάθεια για να υπερνικήσετε τον αντίπαλο σας.
Σωστή στάση σώματος: Η βασική στάση του Gumdo απαιτεί ευθεία σπονδυλική στήλη και ανοικτό στήθος με ταυτόχρονη σταθερή ισορροπία μεταξύ της αριστερής και δεξιάς πλευράς του σώματος. Επομένως, το Gumdo θα είναι πολύ ευεργετικό στη διόρθωση της στάσης του σώματος σου και της εν γένει εξωτερικής σου παρουσίας.
Αυτοάμυνα: Το Gumdo ελαχιστοποιεί τις περιττές κινήσεις και βελτιστοποιεί την ταχύτητα και την δύναμη του ασκούμενου. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι  το Gumdo είναι άχρηστο χωρίς την ύπαρξη σπαθιού. Στην πραγματικότητα η ύλη και η κινησιολογία του Gumdo είναι τέτοια ώστε ένας καλός γνώστης της τέχνης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός στην μάχη ακόμα και με γυμνά χέρια.  
Ποιος μπορεί να ασκήσει το Gumdo; Μπορεί ο οποιοσδήποτε. Το Gumdo είναι ένα άθλημα για οποιαδήποτε ηλικία και φύλο. Μπορεί να ασκηθεί από άνδρες, γυναίκες,  ηλικιωμένους και νέους. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι για τους αριστερόχειρες οι οποίοι θα δυσκολευτούν πολύ να προσαρμοστούν διότι όλες οι τεχνικές ξεκινάνε με το δεξί χέρι.
Μπορεί κάποιος χωρίς αθλητικό σώμα να ασκήσει το Gumdo; Το Gumdo είναι ένας άθλημα του σώματος και του πνεύματος. Προφανώς, η κατοχή ενός αθλητικού σώματος αποτελεί πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των πρώτων μαθημάτων. Αλλά αργότερα στις εκπαιδευτικές μάχες η ικανότητα θα καθορίζεται περισσότερο από την πνευματική δύναμη του ατόμου παρά από την σωματική δύναμη. Εάν κατέχετε την απαραίτητη πνευματική δύναμη, καθώς θα προοδεύετε στο Gumdo θα βελτιώσετε σταδιακά και την σωματική σας δύναμη και φυσική σας κατάσταση. Συνεπώς το να έχετε αδύναμο η υπέρβαρο σώμα δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.
Το Gumdo θα με κάνει εξυπνότερο; Το Gumdo βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, την διορατικότητα, τη δυνατότητα λήψης περίπλοκων αποφάσεων καθώς και τη δημιουργικότητα. Η βασική στάση του Gumdo απαιτεί την ισορροπία μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πλευράς του σώματος και ως εκ τούτου οδηγεί σε μια ισορροπημένη χρήση και των δύο λοβών του εγκεφάλου. Επομένωςτο Gumdo εκπαιδεύει και ψυχή και σώμα.
Μπορεί καθένας να συμμετέχει στα τουρνουά; Ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιούνται παγκόσμιοι και πανελλήνιοι διαγωνισμοί από τις διάφορες ομοσπονδίες και οργανώσεις. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην κατηγορία που αντιστοιχεί, στην ηλικία το φύλο και το γνωστικό του επίπεδο.  
Τι είναι μία επίσημα αναγνωρισμένη σχολή; Το Gumdo έχει μια ιστορία περίπου 2000 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακραίωνης ιστορίας μελετάται και βελτιώνεται συνεχώς,  και έχει επανακαθορίσει τη φιλοσοφία και την πρακτική του. Ένας σύγχρονος δάσκαλος Gumdo προκειμένου να είναι άριστος γνώστης της σύγχρονης μορφής διδασκαλίας της τέχνης  πρέπει να είναι πιστοποιημένος από μία διεθνώς αναγνωρισμένη ομοσπονδία η "κοινωνία" (society). O συγκεκριμένος δάσκαλος θα έχει εκπαιδευτεί-εξεταστεί σύμφωνα με τα πιο αυστηρά πρότυπα και θα είναι κάτοχος έγκυρων βαθμών μαύρης ζώνης (DAN).  Συνεπώς η επιλογή μίας επίσημα αναγνωρισμένης σχολής είναι το πρώτο και συνετό βήμα στην εκμάθηση σωστού Gumdo.


Στέφανος Πατσίρης                                                                                                          
Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών                                                                                                      Α.Σ. Μεγάρων "Όρσιππος"                                                                                                   Πλατεία Σωτήρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.