Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ποιά η διαφορά μίας μαύρης ζώνης Ταεκβοντό και μίας μαύρης ζώνης Ταεκβοντό Kukkiwon;



Το Kukkiwon Dan (μαύρη ζώνη = 1 Dan) είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο Dan του Ταεκβοντό, και εκδίδεται από το παγκόσμιο αρχηγείο του Ταεκβοντό στην Νότιο Κορέα (Kukkiwon) μέσω μιας τυποποιημένης διαδικασίας εξετάσεων.
Το Dan της Kukkiwon απονέμεται στους μαθητές μέσω μιας ενδελεχούς εξέτασης, και όσοι το αποκτούν,  καταχωρούνται στην Kukkiwon ως κάτοχοι Κορεάτικου Dan. Μόνο οι αθλητές που έχουν αποκτήσει Ταεκβοντό Dan μέσω της Kukkiwon μπορούν να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.


Ο κάτοχος Κορεάτικου  Dan (Kukkiwon) τυγχάνει τιμητικής αντιμετώπισης από τους επαγγελματίες εκπαιδευτές του Ταεκβοντό και ανάλογα με τον βαθμό Dan που κατέχει μπορεί να γίνει και ο ίδιος επαγγελματίας εκπαιδευτής μέσω ειδικό σεμιναρίου προπονητών. 

Στον αντίποδα το "γενικό" Dan εκδίδεται από τις οικείες ομοσπονδίες ταεκβοντό των χωρών, η ακόμα και από ανεπίσημες ομάδες,  και δε λαμβάνει τα ίδια προνόμια με το Kukkiwon Dan. Αυτά τα "γενικά" Dan δεν καταχωρούνται στην Kukkiwon, και καμία τιμητική αντιμετώπιση δεν αποδίδεται στον κάτοχο του από τους Κορεάτες.

Πρέπει επίσης, να προστεθεί ότι οι μαθητές που δεν έχουν κλείσει το 15ο έτος της ηλικίας τους δεν είναι επιλέξιμοι για Kukkiwon Dan. Οι μαθητές αυτοί λαμβάνουν το Kukkiwon Poom το οποίο θεωρείται ισότιμο με το Dan όταν φτάσουν στην προβλεπόμενη ηλικία.

Όλες οι μαύρες ζώνες Ταεκβοντό (Poom/Dan) που αποκτώνται στον Α.Σ. Μεγάρων "Όρσιππος" καταχωρούνται επίσημα στα κεντρικά της Kukkiwon στην Κορέα και αναγνωρίζονται διεθνώς. Οι εξετάσεις στοιχίζουν περίπου 250€, και το χρονικό διάστημα για να γίνει η λήψη της πιστοποίησης είναι περίπου 3-4 μήνες.

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το αν είστε καταχωρημένοι στην  Κορέα ως κάτοχος Poom/Dan μπορείτε να μεταβείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Kukkiwon.  Εκεί θα βρείτε το "έλεγχος  Poom/Dan" - εκεί εισάγετε την εθνικότητα, το όνομα και την ημερομηνία γέννησής σας.

Στέφανος Πατσίρης 
                                                                                                         
Δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών                                                                                                      Α.Σ. Μεγάρων "Όρσιππος"                                                                                                   Πλατεία Σωτήρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.