Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Άνοιγμα της ΝΔ προς τα στελέχη και τις ιδέες του Κέντρου!

 (Άρθρο Β. Οικονόμου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 29-3-2015)

Το να αναζητά κανείς τις αιτίες μιας εκλογικής ήττας είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή, γόνιμη και δημιουργική. Εάν εντοπιστούν σωστά τα αίτια που οδήγησαν σε μια εκλογική ήττα, υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων, νέων πολιτικών οριοθετήσεων και προσαρμογών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.


Σήμερα κατά τη γνώμη μου οι συγκυρίες χαρακτηρίζονται από συλλογικούς παραλογισμούς και κατά συνέπεια δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες απαντήσεις. Η εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας δεν οφείλεται τόσο σε λάθη στρατηγικής, λάθη προσεγγίσεων ή λάθη πολιτικών προτάσεων. Νομίζω ότι οι διαχειριστικές αστοχίες και οι αδυναμίες να ξεπεραστούν κλασικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος υπέσκαψαν την μεγάλη προσπάθεια που επιχείρησαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου συγκρούστηκαν οι Μεταρρυθμιστικές και Ευρωπαϊκές δυνάμεις με τις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού και έχασαν.
Από την μία πλευρά ήταν οι δυνάμεις που τον Ιούνιο του 2012 σηκώσαμε στις πλάτες μας τις συνέπειες των αποφάσεων για την σωτηρία της πατρίδας κρατώντας την στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κόσμου. Είναι οι δυνάμεις που ζητούν μια πατρίδα της Μείζονος Προσπάθειας μέσα από μια ανοιχτή οικονομία, με κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη που θα μπορεί ισότιμα και ανταγωνιστικά να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που αναζητούν την θωπεία από το κράτος – κόμμα, από το κράτος – προστάτη και βολεύονται σε μια κλειστή οικονομία που οδηγεί σε μια παρακμιακή και περιθωριακή παρουσία την Ευρώπη. Μέσα από τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν τα δυόμιση τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν οι οριοθετήσεις και οι νέες διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι διχοτομείται η ελληνική κοινωνία και η πολιτική της τάξη, όχι όμως στην βάση μνημονιακών η αντιμνημονιακών αλλά στην βάση της αντιπαράθεσης των ευρωπαϊκών -  μεταρρυθμιστικών δυνάμεων έναντι των εθνολαικιστικών και αναχρονιστικών δυνάμεων. Είναι φανερό ότι οι αιτίες της ήττας της 25ης Ιανουαρίου είναι συγχρόνως και οι αιτίες της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ στο μέλλον!!
  Η ΝΔ ως κορμός μιας μεγάλης συμπαράταξης φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών και πατριωτικών δυνάμεων μπορεί να είναι ο βασικός σταθεροποιητικός πυλώνας του νέου πολιτικού αστερισμού που διαμορφώνεται. Οι δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς μπορούν να συνθέσουν μαζί με την ΝΔ την νέα μεγάλη πολιτική βεντάλια τοποθετώντας σε στρατηγική θέση και με πολιτικό πλεονέκτημα στην ελληνική κοινωνία την ΝΔ.
 Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 150.000 συμπολίτες μας που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξαν την δυνατότητα Συμπαράταξης των Ευρωπαϊκών και Μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με προοπτική και συνέχεια. Για να παραμείνει και να διευρυνθεί αυτή η επιλογή από τις δυνάμεις του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και την ευρύτερη Κεντροαριστερά πρέπει να συνοδευτεί με ουσιαστική διεύρυνση σε στελέχη και πολιτικό άνοιγμα σ’αυτές τις δυνάμεις. Υπάρχουν και οι προσωπικότητες και οι δυνατότητες ουσιαστικών ανοιγμάτων σε οργανωμένες δυνάμεις σε όλη τη χώρα που να σηματοδοτήσουν την διεύρυνση και το άνοιγμα της μεγάλης πολιτικής βεντάλιας που θα αγκαλιάσει δυνάμεις που ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο Κέντρο. Το άνοιγμα προς το Κέντρο, χωρίς τις ιδέες και τα πρόσωπα που παραδοσιακά κινούνται σ’αυτόν τον χώρο θα είναι άνευ αξίας και θα εξαντλείται απλά σε ένα ευχολόγιο και μια ανούσια συνθηματολογία που δεν θα αφορά την κοινωνία και δεν θα οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτική επιρροή τη ΝΔ. Πραγματικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τα πρώτα βήματα, χρειάζονται όμως και τα επόμενα!
 Στην επόμενη πολιτική περίοδο η εκλογική αναμέτρηση θα αφορά τους δύο πολιτικούς πόλους που σχηματοποιήθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και θα διαμορφώνονται και το επόμενο διάστημα με δυναμικό τρόπο. Η μεγάλη σύγκρουση θα γίνει για την διεκδίκηση του  Κέντρου και όποια παράταξη εμφανίσει ουσιαστικό σχέδιο και ικανότητα εξέλιξης  θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Δεν μπορεί λοιπόν να χαθεί χρόνος και δυνάμεις από το Ευρωπαϊκό- Μεταρρυθμιστικό μπλοκ που η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θέλει να εκφράσει και να διαμορφώσει.   
                                                                                                                 Βασίλης Οικονόμου
        Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.