Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Γ. Πάντζας : «Όταν η αδικία γίνεται δίκαιο και η παρανομία νόμος, το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να παρέμβει»


Στις εργασίες Συμβουλίου της Ευρώπης έλαβε μέρος ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, ως μέλος της δεκατετραμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας. Στην ατζέντα της συνόδου του Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, συζητήθηκαν ζητήματα και πάρθηκαν αποφάσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό, την κρίση στην Ουκρανία, τη λήψη της διοργάνωσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από το Qatar, κ.ά.


Αναφορικά με το τελευταίο, ο κ. Πάντζας είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου, αναδεικνύοντας πτυχές και ζητήματα της διοργάνωσης τα οποία έχουν ήδη απασχολήσει και συνεχίζουν να απασχολούν τη διεθνή αθλητική και μη κοινή γνώμη, σχετικά με τη διαδικασία και τον τρόπο ανάθεσης της διοργάνωσης με αμφιλεγόμενες πρακτικές, τα εργασιακά στο Qatar, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τον ρόλο του Συμβουλίου σε ανάλογα ζητήματα.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Βουλευτή:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. εισηγητή για την έκθεσή του και είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζει την εκπαιδευτική και κοινωνική αξία των αθλημάτων και θεωρεί απαραίτητη τη χρηστή διακυβέρνηση των αθλητικών οργανώσεων για την προαγωγή των αξιών των δημοκρατικών μας κοινωνιών. Προσδίδει επίσης ύψιστη σημασία στην ευθύνη που φέρουν οι αθλητικές διοργανώσεις για την προαγωγή και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης.

Ωστόσο, υπογραμμίζω κι εγώ από την πλευρά μου, τη μυστικότητα που παρατηρείται σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις αθλητικές οργανώσεις και το γεγονός ότι οι μηχανισμοί τους συχνά δεν προβλέπουν ή επιτρέπουν παραβιάσεις του κώδικα αθλητικής δεοντολογίας, οι οποίες με τη σειρά τους δύνανται να ενισχύσουν φαινόμενα διαφθοράς και υπεξαιρέσεων.
Είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί η διαφθορά όχι μόνο στον τομέα των αθλημάτων, αλλά και στο πλαίσιο των αθλητικών οργανώσεων. Οι τελευταίες θα πρέπει να καλλιεργούν πνεύμα διαφάνειας και να εδραιώνουν εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες θα διασφαλίζουν άμεμπτη διαχείριση των χρηματοοικονομικών τους πόρων, καθώς και αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να αποφευχθεί η εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και τέλος αποτελεσματική έρευνα και εντοπισμό των μηχανισμών εκείνων που επιτρέπουν οποιαδήποτε παραβίαση του κώδικα αθλητικής δεοντολογίας ή ανοχή αυτής. Ως προς αυτό, όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να θεσπίσουν σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η FIFA δε φαίνεται να είναι σε θέση να δώσει τέλος στα σκάνδαλα διαφθοράς. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA για την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ, παρότι έχουν δημοσιοποιηθεί μόνον εν μέρει, καταδεικνύουν πως η χρήση αμφιλεγόμενων πρακτικών είναι τόσο διαδεδομένη, σα να επρόκειτο για αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος. Πιθανά βεβαίως να είναι το ίδιο το σύστημα.

Η Διεθνής Αμνηστία, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ο πρεσβευτής του Νεπάλ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και παράγοντες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα καταγγέλλουν πως στη διοργάνωση του Κατάρ μεταχειρίζονται τους εργαζομένους ως σκλάβους, ανθρώπους χωρίς ταυτότητα, χωρίς δικαιώματα, ακόμα και χωρίς δυνατότητα επιστροφής στη χώρα τους, όσον αφορά τους μετανάστες.

Όταν λοιπόν η αδικία γίνεται δίκαιο και η παρανομία νόμος, το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να παρέμβει.
Μια ανεξάρτητη έρευνα του ίδιου του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι αναγκαία. Και θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις μας, να εξετάσουμε την πιθανότητα το Παγκόσμιο Κύπελλο να μεταφερθεί.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.