Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Κοινοβουλευτική δράση του Β.Οικονόμου

Προς : Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
           
Θέμα: Πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των Αγωγών Ύδρευσης του Δήμου Μεγαρέων;

Κύριε Υπουργέ,
Το έργο αποκατάστασης των Αγωγών Ύδρευσης του Δήμου Μεγαρέων είχε ενταχθεί στον ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και προβλεπόταν η ολοκλήρωσή του έως την 31.11.2015.
Από τις αρχές Ιουνίου οι εργασίες βρίσκονται σε αναστολή λόγω της πληρωμής του 11ου λογαριασμού του έργου, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε εκ μέρους της ανάδοχης εταιρείας και ο 12ος λογαριασμός.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές αποτελούν μέρος της συνολικής στάσης πληρωμών στην οποία έχουν προχωρήσει οι δημόσιοι φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά δε η Περιφέρεια Αττικής  έχει σταματήσει την αποπληρωμή προμηθευτών και εργολάβων λόγω της σπουδής της κας Δούρου να μεταβιβάσει μεγάλο τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας προς την κυβέρνηση.
Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς πολλοί δρόμοι έχουν διανοιχθεί για την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η εμπορική κίνηση των περιοχών.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:

  1. Πότε θα αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης του έργου εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής;

Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Πότε θα υπογραφούν οι μεταθέσεις του 2015;


Κύριε Υπουργέ,
εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρότι έχουμε φτάσει στο μήνα Ιούλιο, δεν έχουν κοινοποιηθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οι μεταθέσεις για το 2015. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός των μεταθέσεων έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν προωθείται η υπογραφή τους λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Αυτή η πρωτοφανής καθυστέρηση δεν επιτρέπει στα στελέχη των Ε.Δ. να προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, και στον οικογενειακό προγραμματισμό τους, εντός μάλιστα αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που τόσο έχει επιβαρύνει ιδίως το προσωπικό των Ε.Δ.


Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των μεταθέσεων του προσωπικού για το έτος 2015;
  2. Γιατί παρατηρείται αυτή η πρωτοφανής καθυστέρηση στην υπογραφή των σχετικών αποφάσεων;
 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Aθήνα , 29/07/2015

«Θα βάλει επιτέλους στις προτεραιότητές της την ασφάλεια των εργαζομένων η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;»

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 2938/27-05-2015) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου και τους βουλευτές του Τομέα Εργασίας της ΝΔ Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), Γεράσιμο Γιακουμάτο (Β' Αθηνών), Στέργιο Γιαννάκη (Πρέβεζης), Βασίλη Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Ανδρέα Κατσανιώτη (Αχαΐας), Χρήστο Κέλλα (Λαρίσης), Χρήστο Μπουκώρο (Μαγνησίας), Νίκο Παναγιωτόπουλο (Καβάλας) και Γιώργο Στύλιο (Άρτας), αναφορικά με τους ελέγχους στους εργασιακούς χώρους για την πρόληψη ατυχημάτων όπως αυτού της 8ης Μαΐου στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης σε τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας αντέδρασε άμεσα και ξεκίνησε ελέγχους στους εμπλεκόμενους εργολάβους, τους οποίους κάλεσε μέσω των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων να τηρήσουν τη νομιμότητα, αναφέρθηκε στα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών και τόνισε την πρόθεση μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας να καταστήσει “μη σύμφορη” τη χρήση εργολαβικών εταιρειών.
Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, τονίζει πρωτίστως την ανάγκη να λειτουργήσουν προληπτικά οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής στους εργασιακούς χώρους και όχι εκ των υστέρων και αφού έχουμε θρηνήσει 4 θύματα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, παρατηρεί ότι αποτελεί ένδειξη της ιδεοληψίας της κυβέρνησης οι προτεραιότητες που θέτει με την προώθηση των επαναπροσλήψεων στο κράτος ή την επαναφορά σε υπηρεσία προσώπων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα ακόμα και για πειθαρχικά παραμπτώματα, αντί να προτάσσει τη στελέχωση κομβικών υπηρεσιών όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Δυστυχώς ο πρώην υπουργός Εργασίας στους έξι μήνες παρουσίας του στο Υπουργείο Εργασίας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια της εργασίας και σημαδεύτηκε με το πολύνεκρο δυστύχημα στα ΕΛΠΕ που στοίχισε τη ζωή 4 εργαζομένων Η «πρώτη φορά αριστερά» εκτός από το τρίτο μνημόνιο έφερε και τις πιο μαύρες στατιστικές στην ασφάλεια των εργαζομένων. 

«Ως πότε θα περιμένουν οι άνεργοι να σοβαρευτεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα;»

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 3129/02-06-2015) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου και τους βουλευτές του Τομέα Εργασίας της ΝΔ Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), Γιώργο Βαγιωνά (Χαλκιδικής), Γεράσιμο Γιακουμάτο (Β' Αθηνών), Στέργιο Γιαννάκη (Πρέβεζης), Βασίλη Γιόγιακα (Θεσπρωτίας), Ανδρέα Κατσανιώτη (Αχαΐας), Χρήστο Κέλλα (Λαρίσης), Χρήστο Μπουκώρο (Μαγνησίας), Νίκο Παναγιωτόπουλο (Καβάλας) και Γιώργο Στύλιο (Άρτας), αναφορικά με το πρόγραμμα “Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2014-2015” , η Αναπλ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αντωνοπούλου μας ενημέρωσε ότι παρατηρήθηκε “μικρή καθυστέρηση” συγκριτικά με την αντίστοιχη εκτέλεση του προγράμματος το 2013 λόγω αφενός ότι υπήρχαν 20% περισσότερες αιτήσεις στο πρώτο σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, αφετέρου για πρώτη φορά υλοποιήθηκε η διασύνδεση με την ΗΔΙΚΑ, για την αποφυγή προσκόμισης από τους δικαιούχους δικαιολογητικών οικογενειακής κατάστασης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποια προβλήματα μηχανοργάνωσης του συστήματος.

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, χαρακτήρισε ως “προφάσεις εν αμαρτίαις” τις δικαιολογίες για την καθυστέρηση του προγράμματος, σε μια περίοδο που κάθε ευκαιρία απασχόλησης που προσφέρεται είναι όαση για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Τα ζητήματα διασύνδεσης με τους διαφόρους φορείς όφειλαν να έχουν ξεπεραστεί εγκαίρως, άλλωστε μια σειρά άλλων αντίστοιχων δικαιολογητικών αναζητήθηκαν με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΕΔ,ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ) δίχως να παρουσιαστούν προβλήματα. Τέλος, τονίζει ότι ο ερασιτεχνισμός που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρακτική έως τώρα είναι εμφανής και στην υπόθεση με το τρίτο σκέλος του προγράμματος για 17.968 ανέργους για υπουργεία και περιφέρειες, η προκήρυξη του οποίου ακόμα εκκρεμεί. Είναι σαφές ότι οι άνεργοι δεν μπορούν να περιμένουν την κυβέρνηση να σοβαρευτεί. Η “πρώτη φορά Αριστερά” εκτός από το τρίτο μνημόνιο έφερε και νέα αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα μεγέθη το ποσοστό των νέων ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.