Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αττικής Πάνου στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών


 Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο περί αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών ο Πάνος Σκουρολιάκος εστίασε την ομιλία του στην δημιουργία του  Ελληνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ).
Μπαίνει λοιπόν μία τάξη στην σημαντικό και ευαίσθητο τομέα των οπτικοακουστικών μέσων.
Είπε συγκεκριμένα: «Το Σχέδιο Νόμου που συζητάμε σήμερα, δεν είναι απλώς ένα νομοσχέδιο το οποίο τακτοποιεί σημαντικά θέματα του οπτικοακουστικού πεδίου. Όλοι γνωρίζουμε πως είναι μια δυνατή και επίμονη απαίτηση του Ελληνικού λαού για νομιμότητα, διαφάνεια, πολιτική και πολιτισμική πολυμέρεια και πολυφωνία, στον ευαίσθητο τομέα  των ΜΜΕ.


 Επιτρέψτε μου να εστιάσω την ομιλία  μου στη δημιουργία –επιτέλους  - του Ελληνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, (ΕΚΟΜΕ). 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές.
  Η επικοινωνία του ανθρώπου μέσω ήχου ή εικόνας είναι πανάρχαια, και διαρκώς εξελίσσεται
  Σήμερα, στην ψηφιακή της μορφή, και  σε αντίθεση με ότι γίνεται παγκοσμίως,  στη  χώρα μας  υπάρχει  παντελής έλλειψη  στρατηγικού σχεδιασμού περί τα οπτικοακουστικά. Η  Διοίκηση  αδυνατεί πλήρως στην εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα συνενώνει  λειτουργίες και αρμοδιότητες προς όφελος των πολιτών στην πληροφόρηση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με την αρωγή των οπτικοακουστικών μέσων.
 Η δημιουργία του ΕΚΟΜΕ, προσφέρει λοιπόν  ευκαιρία για σημαντικά οφέλη στον κοινό μας βίο.  Ο οπτικοακουστικός κλάδος στην Ελλάδα  κ. και κ. βουλευτές, βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση.  Με την παρατεταμένη οικονομική κρίση μάλιστα, πολλές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα, έκλεισαν. Καταργήθηκαν και  δημόσιοι φορείς όπως το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η γηγενής  κινηματογραφική παραγωγή και διανομή έχουν  καταρρεύσει. Η διαφημιστική δαπάνη στην ιδιωτική τηλεόραση έχει μειωθεί δραματικά. Η οπτικοακουστική παιδεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε κανένα από τα πανεπιστήμιά μας δεν προσφέρονται τηλεοπτικές σπουδές υψηλού επιπέδου.
 Η δημιουργία  μέσω του ΕΚΟΜΕ ενός ευρετηρίου, μιας βάσης δεδομένων όπου θα συναντιέται ο  οπτικοακουστικός   κόσμος  με  την κοινωνία, είναι κρίσιμη και χρήσιμη πολλαπλά. Το ΕΚΟΜΕ θα ενισχύσει την συμμετοχή των πολιτών στην γνώση και την ενημέρωση, συγκεντρώνοντας το σύνολο της ιστορικής γνώσης και πληροφορίας που αφορά την εξέλιξη της οπτικοακουστικής  επικοινωνίας στη χώρα μας.  Πρόκειται για το  οπτικοακουστικό απόθεμα της Ελλάδος  που σήμερα βρίσκεται διάσπαρτο σε πολλούς οργανισμούς. Η  συλλογή και διαφύλαξη, η συντήρηση και τεκμηρίωση του συνόλου του οπτικοακουστικού υλικού , θα ενισχύσουν  την ιστορική μνήμη, τον πολιτισμό, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα. Αναλαμβάνει  το ΕΚΟΜΕ, έναν εθνικό συντονισμό  των δράσεων  όλων των φορέων στη χώρα που κατέχουν ή εκμεταλλεύονται το υλικό αυτό. ΕΡΤ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,  ΑΠΕ - ΜΠΕ,  Εθνική Βιβλιοθήκη, Μουσεία και άλλους τέτοιους φορείς. Θα συμβάλει έτσι  στην εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών στη γλώσσα και τις τεχνικές της  σύγχρονης οπτικοακουστικής επικοινωνίας, στην χρήση αυτής της επικοινωνίας στην εκπαίδευση αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα.  Η συμμετοχή αυτή, δημιουργεί πολίτες με ιστορική και δημοκρατική συνείδηση καθώς και  επαγγελματίες με εξειδικευμένες γνώσεις, ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας διεθνώς.
 Σημαντικό είναι ότι η δημιουργία του ΕΚΟΜΕ, συνοδεύεται από μελέτη για την μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού  και των πολιτών για την ίδρυση και τη λειτουργία του. Χρησιμοποιούνται στελέχη μόνιμα ή ΙΔΑΧ του δημόσιου τομέα μέσω του μέτρου της κινητικότητας. Οι δράσεις του χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, και στεγάζεται σε χώρους που διαθέτει η ΓΓΕΕ.
Κ. και κ. Β. κλείνω με τα λόγια του Roberto Savio ( πρόεδρος της Inter Press Service – μεγάλο πρακτ. Ειδείσεων) : «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς δημοκρατία, δημοκρατία χωρίς συμμετοχή, συμμετοχή χωρίς επικοινωνία».» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.