Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Στο σκαμνί 110 Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι

"Διασπάθιση"  δημοσίου χρήματος, που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ, εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε δικάσιμο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, περίπου 110 Δήμαρχοι, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ακόμη και βουλευτής.
Το θέμα αφορά στην περίοδο 2005-2006 όταν ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, σε συνεργασία με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Θεόδωρο Γεωργακόπουλο, φέρονται να δρομολόγησαν την εγκατάσταση του δεύτερου σε κτίριο του δήμου, το οποίο κατασκευάστηκε μέσω του προγράμματος URBAN της ΕΕ για να στεγάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εργαζόμενη γυναίκα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανακριτικής διαδικασίας, η μετακίνηση και εγκατάσταση του Επιτρόπου στο κτίριο ήταν η πρώτη παράνομη πράξη σε αυτό «το έργο». Περαιτέρω ο κ. Παχατουρίδης φέρεται ότι σε συνεννόηση με δεκατρείς Δημάρχους της Δυτικής Αττικής εκταμίευσαν συνολικά περί το ένα εκατομμύριο ευρώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είτε σε χρηματικά ποσά είτε σε είδη.
Η παράνομη πράξη έγκειται στο γεγονός ότι εμφανίζονται 13 Δήμοι να πληρώνουν για την εγκατάσταση του Επιτρόπου σε ένα κτίριο, το οποίο δεν ανήκει στον Δήμο τους.
Σύμφωνα με την Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενέργειες όπως αυτή δεν είναι σύννομες, όπως άλλωστε αναφέρει και η Πράξη Τ7 2006 94, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο, διά του Αντιπροέδρου του, Χ. Ντάκουρη, αποφαίνεται:
«Ανάθεση από Δήμο στη Δημοτική Επιχείρηση αυτού των εργασιών συντήρησης του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου κρίνεται ως μη νόμιμη, διότι η ως άνω δαπάνη διενεργήθηκε χάριν ακινήτου που δεν ανήκει είτε κατά κυριότητα, είτε καθ΄ οιανδήποτε άλλον νόμιμο τρόπο στην περιουσία του Δήμου».Και ενώ η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ουσιαστικά ακυρώνει τη διαδικασία, ο τότε Επίτροπος, Θ. Γεωργακόπουλος, ενέκρινε ως νόμιμη την δαπάνη. Ο ίδιος ήλεγξε και τα χρηματικά εντάλματα, που όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων, πήγε κατευθείαν στην Αναπτυξιακή Επιχείρηση του δήμου Περιστερίου.
Αγγίζει το 1 εκ ευρώ
Το "σκάνδαλο" υπολογίζεται ότι αγγίζει το 1.000.000 €: 600χιλ. ευρώ από προϋπολογισμούς δήμων της δυτικής Αττικής και 400χιλ.€ η αξία του ακινήτου στο οποίο εγκαταστάθηκε ο Επίτροπος, ιδιοκτησίας του Δήμου Περιστερίου, ο οποίος συνεισέφερε το κτίριο κι όχι κονδύλια από τον προϋπολογισμό του.
Αξίζει να σημειωθεί πως την εν λόγω δαπάνη, εφόσον κρίνονταν ως απαραίτητη, όφειλε να πραγματοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Μεγάρων.
Την αποκάλυψη της υπόθεσης έκανε η εφημερίδα «Παρατηρητής», με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης, να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση βρίσκονται: ο Ανδρέας Παχατουρίδης (δήμαρχος Περιστερίου), Δημήτρης Καλογερόπουλος (δήμαρχος Αιγάλεω και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ), Ιωάννης Γκίκας (αντιδήμαρχος Αιγάλεω), Γιώργος Λιάκος (πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου), Νίκος Μελετίου (νυν δήμαρχος Ασπροπύργου), Ισίδωρος Τσίγκος (αντιδήμαρχος Ασπροπύργου), Γιώργος Αμπατζόγλου (δήμαρχος Ελευσίνας), Ταξιάρχης Φαρμάκης (αντιδήμαρχος Ελευσίνας), Δημήτριος Λιάσκος (αντιδήμαρχος Ελευσίνας), Παναγιώτης Λινάρδος (αντιδήμαρχος Ελευσίνας), Κλέαρχος Τζαφέρης (αντιδήμαρχος Ελευσίνας), Βασίλης Κουκουβίνος (πρώην δήμαρχος Ιλίου), Κυριάκος Ντηνιακός (πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου), Δημήτρης Μαραβέλιας (νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου), Νικήτας Καμαρινόπουλος (δήμαρχος Καματερού), Θεόφιλος Ρόκκας (δήμαρχος Μαγούλας), Χρυσόστομος Σύρκος (πρώην δήμαρχος Μεγαρέων), Γιωργος Μπρεδελής (αντιδήμαρχος Μεγαρέων), Γιώργος Παπαβασίλης (πρώην αντιδήμαρχος Μεγαρέων), Νικόλαος Παπαδήμας (πρώην δήμαρχος Άνω Λιοσίων), Χρήστος Παππούς (νυν δήμαρχος Άνω Λιοσίων), Δημήτριος Καμπόλης (αντιδήμαρχος Άνω Λιοσίων), Ανδρέας Αντζάμπος (αντιδήμαρχος Άνω Λιοσίων), Σταύρος Φωτίου (δήμαρχος Νέας Περάμου), Αναστάσιος Βουρλούμης (αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου), Μάριος Λιακόπουλος (αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου) και ο Λάμπρος Μίχος (πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και νυν βουλευτής ΠΑΣΟΚ).

πηγή: aftodioikisi


ΣΧΟΛΙΟ

Πιστεύουμε οτι η υπόθεση παρουσιάζεται με αμετροέπεια απο δημοσιογράφους που ψάχνουν "σκάνδαλο" στα άχυρα.
Η διαχείρηση των οικονομικών σε ένα Δήμο περνάει απο δεκάδες "φίλτρα" και ελέγχους, οπότε είναι μάλλον φαιδρό να δημιουργούνται εντυπώσεις για το τίποτα.
Η υπόθεση όπως δείχνει, έχει να κάνει με κάποια προσωπική κόντρα του δημοσιογράφου της εφημερίδας "Παρατηρητής" με κάποιον απο τους παραπάνω, και παρασύρει σε ταλαιπωρία και τους υπόλοιπους.
Η δικαιοσύνη που είναι αρμόδια να εξετάσει το θέμα για τυχόν παρατυπίες, θα αποδώσει τα δίκαια, εκτός κι αν υπάρχουν κάποιοι που δεν τήρησαν τα όσα προβλέπει ο Νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.