Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση


Ομιλία στη Βουλή για ένα σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, την καθημερινότητά του καθώς και για την πάταξη της διαφθοράς πραγματοποίησε ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παντελής Ασπραδάκης.
Στις δημόσιες υπηρεσίες, την παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη από το σπίτι του. 

«Κάθε συναλλαγή με το δημόσιο απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του ή γίνεται με εξουσιοδότηση και ασφαλώς μόνο κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και χρημάτων, αγανάκτηση, πολλά προβλήματα στη σχέση κοινού και δημόσιου υπαλλήλου και τεράστια βέβαια γραφειοκρατία» τόνισε ο κ. Ασπραδάκης περιγράφοντας τις δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια η εξυπηρέτηση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες. .
«Στη νέα ψηφιακή δημόσια διοίκηση τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν πλέον όπου και αν βρίσκονται –στο σπίτι, στη δουλειά ή ακόμη και από το κινητό τους- χωρίς ταλαιπωρία, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα να λαμβάνουν κάθε είδους πληροφορία με μια απλή επίσκεψη σε σχετική ιστοσελίδα που είναι υποχρεωμένοι πλέον να διατηρούν οι δημόσιοι φορείς. Επίσης, θα μπορούν να ζητήσουν ή να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις και δικαιολογητικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο μέσα από το διαδίκτυο, ενώ προβλέπεται βέβαια η ασφάλεια στις συναλλαγές και η προστασία του χρήστη».
Ο Παντελής Ασπραδάκης ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ατονήσει τίποτα από όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου αλλά και να επιτευχθεί η διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και συνολικά του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Επίσης πρέπει να δοθεί έμφαση στη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.