Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Από εδώ µόνο ο λαός µπορεί να µε διώξει»

Με κορόνες και σε βαρύ κλίµα υποδέχτηκε ο Παναγιώτης Ψωµιάδης την επίσηµη απόφαση που τον έθεσε σε αργία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
TA NEA
Πρόωρο φρένο στη θητεία του Παναγιώτη Ψωµιάδη ως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας πάτησε χθες ο γ.γ. της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύµιος Σώκος, ο οποίος τούκοινοποίησε την απόφασή του να τον θέσει σεαργία ,µετά την καταδίκη του από το Πενταµελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για παράβαση καθήκοντος.

Ηδη από χθεςκαθήκοντα περιφερειάρχη ανέλαβε ο αδελφός του ∆ιονύσης, ως αναπληρωτής και πρώτος σε ψήφους περιφερειακός σύµβουλος, τον οποίο ο Παναγιώτης Ψωµιάδης θέλει να δει στη θέση του, εφόσον τελικά κηρυχθεί έκπτωτος. Το κλίµα ήταν βαρύ χθες στο γραφείο τουΠαναγιώτηΨωµιάδη, ο οποίος ήταν εµφανώς εκνευρισµένος και δεν θέλησενα συζητήσει µε κανένα συνεργάτη του ούτε να κάνει οποιαδήποτεδήλωση,κάτι που πάντως αναµένεται να κάνει σήµερα.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, εκτός από την προσφυγή στον Αρειο Πάγο, θα καταθέσει αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να µην εφαρµοστεί η αργία µέχρις ότου υπάρξει η αµετάκλητη απόφαση. Ωστόσοαυτή η κίνησή του δεν θα έχει τύχη, σύµφωνα µε νοµικούς κύκλους. Αλλωστε, στην απόφαση του κ. Σώκου αναφέρεται ότι υπήρξε σχετική γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους. Γι’ αυτό και ο κ. Ψωµιάδης προσανατολίζεται να πείσει το υπουργείο για νοµοθετική ρύθµιση ώστενα µην έχει ισχύ η αργία µέχρι την τελεσίδικη απόφαση.

Προτού πάντως πάρει στα χέρια του την απόφαση, µιλώντας στο κρατικό κανάλι, δήλωσε ότι θα παραµείνει στην Περιφέρεια, έστω και αν δεν έχει δικαίωµα υπογραφής. «Από εδώ µόνο ο λαός µπορεί να µε διώξει. Εξάλλου,δεν έχει τελεσιδικήσει τίποτε. Εχουµε τον Αρειο Πάγο», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να µιλά για τα προβλήµατα της κοινωνίας και τη Μακεδονία. «∆εν πρόκειται ούτε να µε φιµώσουν ούτε να µε τροµοκρατήσουν ούτενα µε εξοντώσουν πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συµπαράστασητης Ν.∆. εξέφρασε οπρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής του κόµµατος στονΝοµό Θεσσαλονίκης ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος έκανε λόγογια εξέλιξη που δείχνει πνεύµα ρεβανσισµού από πλευράς κυβέρνησης και δήλωσε βέβαιος ότι στο τέλοςο Παναγιώτης Ψωµιάδης θα δικαιωθεί από την ελληνική ∆ικαιοσύνη.

Θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο και θα καταθέσει αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Εσωτερικών
Στήριξη από την τοπική Ν.∆. που έκανε λόγο για «ρεβανσισµό της κυβέρνησης»

Και άλλες δικαστικές εκκρεµότητες

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ υποθέσεις,απασχ ολούν τη ∆ικαιοσύνη για τις οποίες ο Παναγιώτης Ψωµιάδης είναι υπόλογος µε την ιδιότητα του νοµάρχη.

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει εις βάρος του ποινική δίωξη για απιστία σε βαθµό κακουργήµατος αναφορικά µε το σκάνδαλο των απευθείας µισθώσεων σχολικών λεωφορείων για τη µεταφορά µαθητών, που εκτιµάται ότι στοίχισαν στο ελληνικό ∆ηµόσιο αρκετά εκατοµµύρια ευρώ.

Στη φάση της ανάκρισης βρίσκεται ηυπόθεση τωνκατατµήσεων και απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων µικρών έργων απότη νοµαρχία. Πρόκειται για τα λεγόµενα «45άρια», έργαδηλαδή τωνοποίωνο προϋπολογισµ ός δεν ξεπερνά τα45.000 ευρώ, που ουσιαστικάπροέκυπταν από κατατµήσεις µεγαλύτερων έργων, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις γιααπευθείαςανάθεση.

Με τη µέθοδοαυτή εκτιµάται ότιτοελληνικό ∆ηµόσιοέχασε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ, καθώς δεν εξασφαλίστηκε η συνήθης έκπτωση, όπως συµβαίνει στους κανονικούς διαγωνισµούς.

Σκανδαλώδεις καθυστερήσεις καιµειώσεις προστίµων σε βιοµηχανίες που µόλυναν τη λίµνη Κορώνεια καταλογίζουν προσωπικά στον ΠαναγιώτηΨωµιάδηοι ελεγκτές ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης µε έκθεσήτους. Οπως αναφέρεται, η πρώην νοµαρχία καθυστερούσε αναίτια τον καταλογισµό προστίµων σε 17 βιοµηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές µονάδες που ρύπαιναν τηλίµνη, µείωνε πρόστιµαακόµη και κατά 30%, ενώ το διάστηµα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιµο.

∆εύτερηέρευνατης Εισαγγελίας αφορά την καθυστέρ ησητωνέργων αποκατάστασης της λίµνης, καθώς καιτη διαχείρισ η των χρηµάτων που εκταµιεύθηκαν για την εφαρµογή του «µάστερ πλαν».


Ο αδελφός έγινε από το 2002 το δεξί του χέρι

Ο ∆ιονύσης Ψωµιάδης θα είναι προσωρινά ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το πιθανότερο σενάριο τον φέρει ως οριστικό διάδοχο του αδελφού του Παναγιώτη, εφόσον ο τελευταίος κηρυχθεί έκπτωτος. Ο µεσαίος γιος της οικογένειας Ψωµιάδη έχει βρεθεί επανειληµµένα στο στόχαστρο εχθρών και φίλων του Παναγιώτη Ψωµιάδη, εξαιτίας της εύνοιας που απολαµβάνει από τον αδελφό του. Μάλιστα, λίγο έλειψε να του στοιχίσει το χρίσµα της Νέας ∆ηµοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν ο Παναγιώτης θέλησε να τον επιβάλει ως αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. Ο ∆ιονύσης Ψωµιάδης είχε τελείως διαφορετική διαδροµή από τον αδερφό του. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και επί 38 χρόνια διατηρούσε φροντιστήριο αγγλικής γλώσσας. Παράλληλα, όµως, ασχολούνταν και µε τη µεγάλη του αγάπη, τον ερασιτεχνικό αθλητισµό, τον οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις.

Μέχρι πριν από εννέα χρόνια δεν είχε ασχοληθεί ενεργά µε την πολιτική, αν και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη φορά που κατέβηκε ως υποψήφιος νοµαρχιακός σύµβουλος ήταν το 2002 και εξελέγη πρώτος. Εκτοτε ήταν το δεξί χέρι του αδερφού του. Η προνοµιακή αυτή µεταχείριση έχει ενοχλήσει αρκετούς συµβούλους του συνδυασµού του, που είναι αµφίβολο αν θα τον στηρίξουν σε ενδεχόµενες ενδοπαραταξιακές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.