Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ


                                                                     ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
           
Αυτό που χαρακτηρίζει το  Δημοκρατικό πολίτευμα σε σχέση με τα άλλα καθεστώτα είναι η λειτουργία της αντιπολίτευσης, ο ρόλος της οποίας είναι εξίσου σημαντικός μ’ αυτόν της Διοίκησης.
Συνίσταται δε ο ρόλος της, κυρίως, στον έλεγχο της εξουσίας, διότι εξουσία, που δεν ελέγχεται, καθίσταται αδιάφορη, οκνηρή, ανάλγητη, καταπιεστική, υπεροπτική, αλαζονική και αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει η διαφθορά στις τάξεις της.
Για να επιτελέσει το λειτούργημά της η αντιπολίτευση πρέπει και επιβάλλεται, να γνωρίζει τα όσα πράττει η διοίκηση και σαφέστατα, να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και έγγραφα.
Εξάλλου το κυρίαρχο ζητούμενο της εποχής είναι η περιβόητη διαφάνεια.
Διότι στα κρυφά και στα σκοτεινά ο καθένας καταλαβαίνει ποίοι και για ποίους λόγους θέλουν να εργάζονται.
Στις Δημοτικές  Εκλογές του 2010 ένα μεγάλο ποσοστό του λαού ( 26% ) έδωσε εντολή στην ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, να ασκήσει αντιπολίτευση στον Δήμο επ’ ωφελεία του τόπου και των δημοτών.
(Υπόψη πως στο δήμο Μεγαρέων όλοι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης εκπροσωπούν το 64% του λαού, ενώ η διοίκηση του Δήμου μόλις το 36%.)
Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητο, να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και έγγραφα του Δήμου. Για το θέμα αυτό υπάρχουν και οι σχετικοί νόμοι, που υποχρεώνουν το Δήμαρχο, να χορηγεί εντός μηνός όποια στοιχεία ζητήσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Πέρα όμως από τους νόμους αυτός, που ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια και κυρίως αυτός που δεν έχει να κρύψει κάτι, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο, να μπορεί να δει άμεσα το κάθε έγγραφο του Δήμου. Εξάλλου ο Δήμος δεν είναι ούτε Υπουργείο Άμυνας, ούτε Υπουργείο Εξωτερικών επομένως δεν χειρίζεται απόρρητα έγγραφα.
Από τις 19 Απριλίου 2011, δηλαδή πριν από τρεισήμισι μήνες περίπου, έχω ζητήσει με έγγραφες αιτήσεις:
 - Στοιχεία σχετικά με την πρόσληψη υπαλλήλων
 - Αντίγραφα αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου
 - Αντίγραφα εγκρίσεων κάποιων από τις παραπάνω αποφάσεις.
Υπόψη, ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και απαιτούνται κάποια δευτερόλεπτα για την καθεμιά, για να εκτυπωθούν. Με την προηγούμενη δε Διοίκηση τις έπαιρνα χωρίς αίτηση και αμέσως μόλις τις ζητούσα. Είναι δε αυτονόητο αυτό, αφού συμμετέχω στη λήψη των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και τις συνυπογράφω.
Κι όμως γι’ αυτό το θέμα όχι μόνο υποχρεώνομαι, να υποβάλλω αίτηση αλλά    
και τρεισήμισι μήνες μετά δεν μπορώ να λάβω γνώση, διότι ο Δήμαρχος δεν μου
 τις χορηγεί.
Γιατί άραγε ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο; Από περισσή αλαζονεία, υπεροψία και αυταρχισμό;
Μήπως διαπνέεται από την αντίληψη, ότι είναι ο απόλυτος Μονάρχης (ελέω Θεού βασιλιάς) και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει;
ή μήπως έχει κάτι να κρύψει, που είναι τόσο σοβαρό και για το οποίο προτιμά να παραβιάζει το νόμο, που τον υποχρεώνει μέσα σε ένα μήνα το πολύ, να χορηγεί τα αιτούμενα από  Δημοτικό Σύμβουλο στοιχεία;
                                                                Γρηγόρης Σταμούλης
                                                            Δημοτικό Σύμβουλος
                                           Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.