Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Επιστολή του Παντελή Ασπραδάκη για τα αυθαίρετα


Ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αττικής με επιστολή του στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου Γιώργο σχετικά με το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ» κατέθεσε προτάσεις για την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.
«Στην περιφέρεια Αττικής, το πρόβλημα των αυθαιρέτων αποτελεί μείζον πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, με γνωστές τις δυσλειτουργίες σε μια σειρά από τομείς, που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο κράτος.

Τα αποτελέσματα γνωστά: χιλιάδες αυθαίρετα, καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, μη ισόρροπη ανάπτυξη, δυσχερής καθημερινότητα των πολιτών.
Έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε το μίζερο σκηνικό των προηγούμενων δεκαετιών και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για εξάλειψη της αυθαίρετης δόμησης αλλά και ταυτόχρονα την προώθηση της νομιμότητας για τα υπάρχοντα αυθαίρετα, σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά από καθημερινό διάλογο με τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα προβλήματα που υπάρχουν από την αυθαίρετη δόμηση αλλά και το νεφελώδες πολλές φορές νομικό καθεστώς, θα ήθελα να σας υποβάλλω κάποιες προτάσεις  με στόχο, αφενός την λειτουργικότητα των ρυθμίσεων που προβλέπεται να ισχύσουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφετέρου την εξομάλυνση και διευθέτηση πολλαπλών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες εδώ και δεκαετίες.
Συγκεκριμένα:

1.     Στην περιφέρεια Αττικής υπάρχουν πολλοί οργανωμένοι εδώ και πολλές δεκαετίες οικισμοί που βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», παρά το γεγονός ότι οι πολίτες που διαμένουν εκεί δεν είναι καταπατητές αλλά νόμιμοι ιδιοκτήτες με συμβόλαια ή παραχωρητήρια. Αναφέρω δειγματοληπτικά τους οικισμούς του Χερώματος, του Προσηλίου, του Κίτσι, της Αγριλέζας, της Νέας Ζωής στη Μάνδρα και άλλους οικισμούς τόσο στην Ανατολική όσο και Δυτική Αττική. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στη Β Ζώνη προστασίας Υμηττού ή στους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής. Νομίζω ότι πρέπει και αυτοί οι οικισμοί να συμπεριληφθούν στην παρούσα νομοθετική ρύθμιση.

2.     Σε σχέση με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο, θεωρώ ότι αυτά πρέπει να είναι σαφώς μικρότερα από τα ποσά που θα απέδιδε ένας πολίτης για την έκδοση μιας αντίστοιχης οικοδομικής άδειας, προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολή, ιδιαίτερα σήμερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

3.     Να απαλλάσσονται των προστίμων πολίτες που διαβιούν κάτω  από το όριο της φτώχειας ή έχουν προστατευόμενα μέλη που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

4.     Να υπάρξει πρόβλεψη για παροχή ηλεκτρικού και νερού σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να αποκτήσουν με τις ρυθμίσεις του 2003.

Επίσης σας έχω καταθέσει προτάσεις και υπομνήματα των συλλόγων της Περιφέρειας Αττικής για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Με τις παραπάνω προτάσεις πιστεύω ότι εξασφαλίζεται η αναγκαία κοινωνική ευαισθησία με την οποία θα πρέπει να προσεγγίσουμε το μεγάλο θέμα των υπαρχόντων αυθαιρέτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.