Μείωση του προσωπικού σε 10 με 15 δήμους οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εξυγίανσης, μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων αλλά και απολύσεων σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη την Πέμπτη, ωστόσο δύο ημέρες πριν ο υφιστάμενός του υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος έσπευσε με ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις να προαναγγείλει ένα τμήμα του.
Όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος στόχος είναι «μέχρι το τέλος του έτους οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ να είναι ισοσκελισμένοι γιατί διαφορετικά ένα έλλειμμα 2 δις θα έρθει να προστεθεί σ' αυτό της γενικής κυβέρνησης και να το ανεβάσει κατά 1%». Μάλιστα, τόνισε ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος «θα εφαρμοστεί πρόγραμμα υποχρεωτικών μετατάξεων... Οι θέσεις αυτές θα «προκηρυχθούν» για να υπάρξει εθελούσια μετακίνηση. Για όσους δεν επιλέξουν αυτή τη διαδικασία, θα προχωρήσουμε είτε μέσω εφεδρείας είτε κατευθείαν και σε απόλυση. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών προχωράει στη συστηματική καταγραφή των πιεστικών αναγκών των ΟΤΑ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να μισθοδοτούν. Οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν από το πλεονάζον προσωπικό των δήμων του προγράμματος εξυγίανσης.
Δήμοι με ελλείμματα και πλεονάζον προσωπικό
Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ως παραδείγματα δήμων με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και πλεονάζον προσωπικό, τον Πειραιά και τις Αχαρνές, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μείωση προσωπικού κατά 200 και 100 εργαζόμενους αντίστοιχα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες στην κατηγορία αυτών των δήμων θα συμπεριληφθούν επίσης οι Δήμοι Νίκαιας-Ρέντη, Φυλής, Ασπροπύργου, Αμαρουσίου, Περάματος, Ζωγράφου, Βέλου-Βόχας, Σπάτων, Αγιάς κλπ.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα, μόλις δηλαδή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη ρευστότητά του, προκειμένου να είναι σε θέση να δανειοδοτήσει τους ΟΤΑ.
Ήδη το ΥΠΕΣ έχει στη διάθεσή του όλα τα οικονομικά στοιχεία πο αφορούν τους δήμους (έλλειμμα, χρέος, αριθμός εργαζομένων κλπ)από τη βάση δεδομένων που ενημερώνεται συνεχώς, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αντίστοιχη απογραφή των λοιπών Νομικών προσώπων των ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Επιχειρήσεις), γεγονός το οποίο να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των 10-15 δήμων που εμφανίζουν ελλείματα στον προϋπολογισμό τους και πλεονάζον προσωπικό.
Να σημειωθεί ότι, αντίστοιχο πρόγραμμα θα επεκταθεί σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες.
πηγή: aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.