Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων για την απένταξη έργου στο Μελί


Απένταξη έργου

Στον δήμο Μεγαρέων επιδόθηκε απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση, η πράξη «Λαογραφικό Μουσείο και Αίθουσες Πολλαπλών Δραστηριοτήτων Δήμου Μεγαρέων» η οποία συγχρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Γ’ Κ.Π.Σ. από το ΠΕΠ Αττικής 2000 – 2006, απεντάχθηκε με την υπ’ αριθμ. 7919/17-09-2008 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Δυστυχώς ο δήμος καλείται άμεσα να επιστρέψει ποσό 80.314,58€ αφού μετά από έλεγχο ο οποίος έγινε από την ελεγκτική ομάδα που συγκροτήθηκε με την απόφαση 4408/16-06-2009 του Γ.Γ. της περιφέρειας, βρέθηκε ότι είχε τροποποιηθεί το εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο της πράξης. Δηλαδή, αντί του λαογραφικού μουσείου και αιθουσών πολλαπλών δραστηριοτήτων, έγιναν επισκευές στο υφιστάμενο σχολικό κτίριο.

Βεβαίως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι με τις τότε επικρατούσες συνθήκες έπρεπε να βρεθεί λύση για την εγκατάσταση των μαθητών του 6ου δημοτικού σχολείου το οποίο είχε κριθεί ως ακατάλληλο προς χρήση.
Όμως αυτό το γεγονός δεν απαλλάσσει την προηγούμενη διοίκηση από τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες φέρει αφού δεν μπήκε στον κόπο να αιτιολογήσει, έστω και καθυστερημένα, την αλλαγή κατεύθυνσης του έργου κι έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν απέτρεψε την οριστικοποίηση του πορίσματος ελέγχου της ελεγκτικής αρχής.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΥΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής το υπ. αρ. 1749/19-05-2011 έγγραφο οριστικοποίησης της απένταξης του έργου «δεδομένου ότι δεν εκφράσθηκαν αντιρρήσεις από τον δήμο Μεγαρέων», όπως ακριβώς αναφέρεται στο έγγραφο της δημοσιονομικής διόρθωσης.

Το πρόβλημα το  οποίο προκύπτει προκαλεί ακόμα πιο επιβαρυμένη επίπτωση στον δήμο αφού
α. Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του 6ου δημοτικού σχολείου συνεπεία παρατεταμένης αδράνειας της προηγούμενης διοίκησης
β. Απαιτείται άμεσα η επιστροφή του ποσού 80.314,58€
γ. Ο δήμος επιβαρύνθηκε επιπροσθέτως με το ποσό των 57.000€ για τις συμπληρωματικές εργασίες αποπεράτωσης του παλαιού κτιρίου του πρώην 7ου δημοτικού σχολείου όπως αποδεικνύεται από τις 331 και 485/2008 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Δηλαδή αυτή τη στιγμή αφενός οι μαθητές του 6ου δημ. σχολείου δεν έχουν δική τους σχολική στέγη, αφετέρου το έργο του Λαογραφικού Μουσείου κλπ απεντάχθηκε έχοντας ζημιώσει τον δήμο με συνολικό ποσό 137.314,58€

Τα ερωτήματα τα οποία γεννώνται αυθόρμητα είναι τα εξής:
  • Ποιος θα πληρώσει αυτό το ποσό; Ο Μεγαρικός λαός;
  • Ποιος φέρει την ευθύνη για την εκτροπή του έργου και την απένταξή του; Ο Μεγαρικός λαός;
  • Ποιος φέρει την ευθύνη για την μέχρι σήμερα μη στέγαση των μαθητών του 6ου δημοτικού σχολείου στο δικό τους σχολικό κτίριο; Ο Μεγαρικός λαός;

Η προηγούμενη διοίκηση του κ. Στρατιώτη με τέτοιες παραλείψεις και ασυντόνιστες ενέργειες υποθήκευσε το μέλλον του τόπου.

Ο Μεγαρικός λαός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει αυτού του τύπου τις παραλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.