Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Απογραφή έναρξης 2011 του δήμου Μεγαρέων


Τρανή απόδειξη υπερχρέωσης και κακοδιαχείρισης

Με την έγκριση της απογραφής και του ισολογισμού έναρξης 2011 τα οποία συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 20ης Οκτωβρίου 2011, ολοκληρώθηκε το κομμάτι των διατακτικών αλλαγών τις οποίες η δημοτική αρχή ήταν υποχρεωμένη να είχε ολοκληρώσει μέχρι την 31/03/2011.
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί καθυστέρησε τόσο να συζητηθεί το θέμα αυτό.


Η απάντηση δόθηκε στην συνεδρίαση από τον ίδιο τον δήμαρχο ο οποίος κατέδειξε  αφενός το μέγεθος του χρέους του δήμου Μεγαρέων (Μεγάρων και Νέας Περάμου) το οποίο αγγίζει μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των χρεών των δανείων τα 25 εκατομμύρια ευρώ, αφετέρου την κακοδιαχείριση των προηγουμένων ετών η οποία αποδείχθηκε από το γεγονός ότι δεν είχαν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο οι ισολογισμοί των ετών 2008 και 2009. Δηλαδή δεν έχουν αποτυπωθεί, δεν έχουν ελεγχθεί, δεν έχουν εγκριθεί τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων 3 ετών.
Η προηγούμενη διοίκηση αρκούνταν στον ταμιακό απολογισμό που και ο έσχατος λογιστής γνωρίζει ότι πιστοποιεί μόνο χρηματικές ροές.
Συνεπεία αυτής της εγκληματικής αμέλειας της προηγούμενης διοίκησης δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν και να αποτυπωθούν οι υποχρεώσεις τις οποίες παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή καθώς επίσης και εάν νομίμως μπορούσε να τις αποπληρώσει.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την περιουσία του δήμου και τις αποσβέσεις της.
Δεν ήταν δυνατόν, μέσα σε διάστημα 3 μηνών να διακριβωθεί πόση και ποια είναι η περιουσία του δήμου καθώς και πώς αποτιμάται.

Σε όλο αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του δήμου αγωνίστηκαν σκληρά για να διεκπεραιώσουν αυτήν την τελευταία αλλά πολύ σημαντική υποχρέωση της δημοτικής αρχής απέναντι στους δημότες της. Γιατί οι ισολογισμοί του δήμου δεν είναι ένα τυπικό θέμα αλλά είναι η πολιτική λογοδοσία της περιουσίας του δήμου. Δίνεις δηλαδή λογαριασμό στον δημότη και στις αρχές που σε ελέγχουν εάν διαχειρίστηκες την περιουσία τους χρηστά και νόμιμα.
Αυτήν ακριβώς την υποχρέωση, η δημοτική αρχή κατόρθωσε να περαιώσει και να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο, εξ αιτίας όλων των παραπάνω σοβαρών εμποδίων, την 20η Οκτωβρίου 2011, δηλαδή 7 μήνες μετά την ημερομηνία στην οποία έπρεπε να είχε περαιωθεί.

Στην δίνη αυτού του προβλήματος θα περίμενε κανείς από την αντιπολίτευση να αντιπαρατεθεί με σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε ο δήμος προοδευτικά να ανακτήσει τις οικονομικές του δυνάμεις και να προχωρήσει προς τα εμπρός.
Δυστυχώς όμως η αντιπολίτευση έλαμψε δια της απουσίας της σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων για τη λύση του μείζονος αυτού για τον τόπο μας προβλήματος.

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του στάθηκε στο σημείο αυτό, καυτηρίασε την ένδεια αυτή από πλευράς της αντιπολίτευσης και αντιθέτως προς αυτήν παρουσίασε το σχέδιο και την στρατηγική σύμφωνα με την οποία ο δήμος μέσο-μακροπρόθεσμα θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία ευρίσκεται.

Αφού δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν περιμένει οικονομική βοήθεια από την κεντρική διοίκηση όταν αυτή προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία της χώρας, έκανε σαφές στο σώμα το περίγραμμα της δράσης η οποία στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες.
  1. Σ’ αυτόν του περιορισμού των δαπανών. Στο σημείο αυτό παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία του 1ου εννεαμήνου μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει μείωση των δαπανών κατά 2.340.000€. Σε αυτό ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι θα επιμείνει ακόμα περισσότερο και θα μειωθούν ακόμα οι οποιεσδήποτε αλόγιστες δαπάνες γίνονταν στο παρελθόν αφού ετοιμάζεται ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών σύμφωνα με το οποίο όλες οι προμήθειες του δήμου θα μπουν σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας μέσα από ετήσιους διαγωνισμούς.
  2. Στον πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης με την διερεύνηση και εύρεση πόρων, είτε ιδίων είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ). Έτσι η δημοτική αρχή, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, προχωρεί στην αξιοποίηση του εργοστασίου της κοπριάς καθώς επίσης και στην κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων. Παράλληλα σε ό,τι έχει να κάνει με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έχουν υποβληθεί  7 φάκελοι προς ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής και στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Οι φάκελοι είναι πλήρεις και περιέχουν ώριμες μελέτες, κάτι που κάνει την ένταξή τους σχεδόν βέβαιη.

Από αυτές τις δράσεις η οποίες στηρίζονται στους 2 παραπάνω πυλώνες, η δημοτική αρχή πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει οικονομική βελτίωση και συγχρόνως θα τεθούν οι βάσεις της κατασκευής έργων υποδομής για τον δήμο  καθώς και της αντιμετώπισης του χρέους απέναντι σε συμπολίτες προμηθευτές και εργολάβους ώστε να βελτιωθεί γενικότερα η εικόνα του δήμου Μεγαρέων.

Ο δήμαρχος κάλεσε για άλλη μια φορά να σταματήσει την στείρα και άκαρπη πολιτική αντιπαράθεση και να συνδράμει στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε ο δήμος να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.