Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση για τα άτομα της τρίτης ηλικίας



Στα πλαίσια του εορτασμού τον μήνα Οκτώβριο της ημέρας των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ο δήμος Μεγαρέων διοργάνωσε εκδήλωση για τα μέλη των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στο παραλιακό κέντρο Νισαία, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες μέλη και των τριών θεσμοθετημένων ΚΑΠΗ των περιοχών Μεγάρων, Νέας Περάμου και Κινέττας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του εποπτεύοντος δημοτικού νομικού προσώπου «Ηρόδωρος» ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς ο οποίος και ανακοίνωσε την η θεσμοθέτηση του ως τώρα ατύπως λειτουργούντος ΚΑΠΗ της περιοχής Αγίου Παντελεήμονα Νέας Περάμου.


Ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης στον χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων «….. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι διατηρούν την σοφία, την ψυχραιμία και την νηφαλιότητα για να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες στιγμές και τα χαρίσματα αυτά, οι αρετές αυτές είναι άκρως απαραίτητες σ’ εμάς τους νεώτερους που αγωνιζόμαστε για την αναγέννηση του τόπου μας.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν οι βουλευτές Αττικής κ.κ. Αθανάσιος Μπούρας και Νικόλαος Καντερές.

 Ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς έλαβε τιμητικό δίπλωμα από τον Σύλλογο Φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη και αμέσως παρέδωσε στην δημοτική σύμβουλο κ. Αδαμαντία Κοροβέση προκειμένου να την αναρτήσει στο χώρο του ΚΑΠΗ Νέας Περάμου.

Στην εκδήλωση τραγούδησαν τα μέλη των χορωδιών των ΚΑΠΗ Μεγάρων και Νέας Περάμου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν τα μέλη των 4 ΚΑΠΗ τα οποία γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
 
Χαιρετισμός δημάρχου Μεγαρέων κ. Ιωάννη Μαρινάκη στην εκδήλωση για τα άτομα της 3ης ηλικίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Νισαία


Αξιοσέβαστοι Κύριοι και Κυρίες,

Έχω την τιμή και την χαρά να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, που εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου. Στην πραγματικότητα όμως παρατηρώ ότι οι άνθρωποι πλέον όλο και περισσότερο (και αυτό το αισθάνομαι ακόμη και εγώ ο ίδιος) βλέπουν τις αφορμές αυτές να μετατρέπονται μόνες τους σε ανάγκη όταν πρόκειται να βρεθούν για κάμποση ώρα συντροφιά με άτομα της Τρίτης Ηλικίας. Αυτό, τουλάχιστον για εκείνους που μπορούν να το αφουγκραστούν είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Είναι ένα μείγμα αυθόρμητης αγάπης και σοφίας που πραγματικά δεν αγοράζεται-και αυτό που με χαροποιεί είναι το ότι αυτό το αντιλαμβάνονται πολύ καλά και το εκτιμούν και οι νέοι.

Το 1/4 των κατοίκων της Ελλάδας σε λίγα χρόνια αναμένεται να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις το 2020 οι ηλικιωμένοι Έλληνες θα αποτελούν το 24% του πληθυσμού.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Και παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο (μέσω εθελοντικού έργου, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας).
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, αποφάσισε να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, καθιερώνοντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία που εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.
Σήμερα στην Ελλάδα όμως, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους. Η σύνταξή τους δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες τους. Δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη. Δεν έχουν σωστή ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το Κράτος μπορεί να τους την παρέχει. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Για να μπορούν χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που τους είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους. Για να μπορούν να ζουν.

Αναμφίβολα η ηλικία φέρνει εμπειρία και σοφία, αυτό είναι μια γνώση κοινή και παλιά όσο και ο άνθρωπος. Πρόσφατα όμως επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά από μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Γηριατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά  που εξέτασαν τον εγκέφαλο νεαρών και ηλικιωμένων ατόμων στον τομογράφο. Ανατρέποντας τη γενικώς παραδεκτή θεωρία ότι ο εγκέφαλος «ατονεί» με την ηλικία η μελέτη τους έδειξε ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων όχι μόνο δεν είναι πιο «αργός» από αυτόν των νέων αλλά επί πλέον είναι και πιο «σοφός» επιτρέποντάς τους να αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητές τους και να επιτυγχάνουν ανάλογες – ή και καλύτερες – επιδόσεις.
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ο μύθος του Αισώπου με τη χελώνα και τον λαγό ήταν απόλυτα σωστός: το να μπορείς να τρέχεις γρήγορα δεν σε κάνει πάντα να κερδίζεις τον αγώνα. Πρέπει να ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς καλύτερα τις ικανότητές σου. Και αυτό είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της ηλικίας.

Κυρίες και Κύριοι,
Γιορτάζουμε απόψε την παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων.
Γιορτάζουμε απόψε την προσφορά στην κοινωνία με αγώνες και θυσίες μιας κατηγορίας πολιτών που μάτωσαν επί δεκαετίες για να κατακτήσουν δικαιώματα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Όμως δυστυχώς ερχόμαστε να γιορτάσουμε το γεγονός αυτό σε ια εποχή που όλες αυτές οι θυσίες κατέρρευσαν στο βωμό της στήριξης των «ολίγων».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι διατηρούν τη σοφία, την ψυχραιμία και την νηφαλιότητα για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές στιγμές και τα χαρίσματα αυτά, οι αρετές αυτές είναι άκρως απαραίτητες σε εμάς τους νεότερους, που αγωνιζόμαστε για την αναγέννηση του τόπου μας.

Έχουμε ανάγκη τα «φώτα» σας και κυρίως την εμπειρία σας, που σήμερα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθειά μας να αντισταθούμε στην οικονομική επιδρομή των «βαρβάρων» και στις νέες δυνάμεις ΚΑΤΟΧΗΣ που με δική τους απόφαση έρχονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας και να μας διοικήσουν! Έρχονται δηλαδή να αποδείξουν ότι έχει χαθεί η εθνική μας κυριαρχία.

Σε αυτές τις προθέσεις των ξένων κατακτητών εμείς λέμε ΟΧΙ!
Στηριζόμαστε στον πολιτισμό μας, στην παράδοσή μας, στις αρχές μας, στους θεσμούς μας και κυρίως σ’ ΕΣΑΣ που στέκεστε δίπλα μας με την εμπειρία σας.

Και ενώ εμείς θα έπρεπε να σας στηρίζουμε, οι συνθήκες της ζωής τα έφεραν έτσι που σας χρειαζόμαστε.

Είμαι βέβαιος ότι για άλλη μια φορά θα αποδείξετε το μεγαλείο της ψυχής σας.
Είμαι βέβαιος ότι θα είσαστε μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα.
Είμαι βέβαιος ότι χάρη σ’ εσάς ΕΜΕΙΣ θα είμαστε οι τελικοί νικητές.
Σας ευχαριστώ πολύ

Χαιρετισμός προέδρου του δημοτικού νομικού προσώπου Μεγάρων κοινωνικής αλληλεγγύης και αθλητισμού «Ηρόδωρος» κ. Κλεάνθη Βαρελά στην εκδήλωση για τα άτομα της 3ης ηλικίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Νισαία


Κυρίες και Κύριοι
Σας καλωσορίζω στην αποψινή συγκέντρωση και δηλώνω χαρούμενος για την εικόνα που αντικρίζω.
Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους της υπερήφανης 3ης ηλικίας, ανθρώπους που μεταφέρουν τις εμπειρίες και την σοφία της ζωής.

Η αποψινή συγκέντρωση γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων που έχει οριστεί την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους και είναι η πρώτη «Καλλικρατική» των ΚΑΠΗ του δήμου Μεγαρέων.
Θα φροντίσουμε η συνάντηση αυτή να γίνει θεσμός, έτσι να βρισκόμαστε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να ψυχαγωγούμαστε.

Η χρονιά που διανύουμε είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του Καλλικράτη. Μία από τις αλλαγές που έφερε είναι και η ενοποίηση όλων των ΚΑΠΗ. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση είναι ενιαία αλλά σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη ο διαφορετικός χαρακτήρας του κάθε κέντρου.
Από την πρώτη μέρα έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε κοντά στην 3η ηλικία παρέχοντας κοινωνικού και υγειονομικού χαρακτήρα υπηρεσίες.
Οφείλουμε να στηρίξουμε την 3η ηλικία όχι γιατί επειδή επιβάλλεται ή επειδή είναι ευαίσθητη αλλά γιατί το οφείλουμε ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντί σας.

Σε αντίθεση με άλλους δήμους που αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο μειώνουν τα κονδύλια και τον αριθμό των κέντρων (ΚΑΠΗ)  εμείς στηρίζουμε τον θεσμό και μάλιστα τον ενισχύουμε. Απόδειξη αυτών των ενεργειών μας αποτελεί το ΚΑΠΗ του Αγίου Παντελεήμονα Νέας Περάμου που λειτουργούσε άτυπα και του δώσαμε θεσμική υπόσταση.

Δίνουμε, και θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική, την δυνατότητα στα μέλη των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούνται μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε όπως εκδρομές, ομιλίες κλπ.
Δίνουμε όμως και μεγάλη σημασία στην παροχή κάθε είδους ιατρικής φροντίδας, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στις ημέρες μας.

Με στόχο λοιπόν την σωματική και ψυχική υγεία, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα ΚΑΠΗ να γίνου το δεύτερο σπίτι των ηλικιωμένων. Ένα σπίτι που εκτός της απασχόλησης στις διάφορες κατά καιρούς δράσεις, θα προσφέρει την ζεστασιά και την θαλπωρή όμοια με του πρώτου σπιτιού.

Στις περισσότερες παραδοσιακές κοινωνίες οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ως η πρεσβύτεροι της κοινότητας ή του χωριού και παίζουν σημαντικό ρόλο στα διάφορα κοινωνικά θέματα που προκύπτουν.

Η τρίτη ηλικία είναι η εποχή κατά την οποία ο άνθρωπος, έχοντας τη σοφία της ζωής, μπορεί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια, να χαρεί και να δώσει σημασία σε απλά πράγματα που οι νέοι παραβλέπουν και που δεν έχουν ακόμα την ωριμότητα που χρειάζεται για να τα εκτιμήσουν. Αυτός είναι ένας λόγος που η περίοδος αυτή έχει την δική της γοητεία!

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους όσους βοηθούν για την καλύτερη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών στα μέλη των ΚΑΠΗ και ιδιαίτερα τους γιατρούς κ.κ. Μαρία Βασίλαινα, Παντελή Βαρδή, Μιχάλη Σουκάκο, Ελευθέριο Παπαλευθέρη.
Επίσης ευχαριστώ όλους τους εθελοντές, τους μαέστρους των χορωδιών και ιδιαίτερα τα μέλη των χορωδιών.
Ευχαριστώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ενιαίου νομικού προσώπου «Ηρόδωρος» για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε τα τμήματα να λειτουργούν άψογα.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στον δήμαρχο Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη για την στήριξή του στο δύσκολο έργο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.