Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Προσφυγή στο Σ.τ.Ε. για ακύρωση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου.


Προσφυγή στο Σ.τ.Ε. για ακύρωση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου.
Ύποπτη σπουδή εκ μέρους της ΓΓΑΔ εν μέσω δημόσιας διαβούλευσης

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28/11/2011 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαρινάκη σχετικά με την εκδοθείσα από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής άδειας ιχθυοκαλλιέργειας στην θέση Κάτω Αλώνι (Κακή Σκάλα).
Η ενημέρωση εκτάθηκε στο ευρύτερο θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού των ιχθυοκαλλιεργειών και της συμμετοχής του δήμου στο πανελλήνιο συντονιστικό όργανο που αποτελείται από φορείς περιοχών οι οποίες θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας.

Ο δήμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής
  1. Φ319/43933/περ.8/10/7-9-2010 «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την ίδρυση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Κάτω Αλώνι»
  2. 287/28-7-2011 χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας στην θέση Κάτω Αλώνι


Ο δήμαρχος κατήγγειλε ως απαράδεκτη και ύποπτη την σπουδή των υπηρεσιών της ΓΓΠΑ να εκδώσουν άδεια ιχθυοκαλλιέργειας εν μέσω δημόσιας διαβούλευσης για το εθνικό σχέδιο χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών.

§        12/12/2000 ο δήμος Μεγαρέων διατυπώνει αρνητική γνώμη για χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών σε οποιαδήποτε περιοχή του.
§        29/11/2006 (άγνωστο για ποιο λόγο), η περιφέρεια Αττικής επανέρχεται ζητώντας από τον δήμο να επιβεβαιώσει αν ισχύει η άποψή του (ο δήμος δεν απαντά)
§        07/09/2010 εκδίδεται η «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την ίδρυση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Κάτω Αλώνι»
§        11/04/2011 αναρτάται προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού»
§        28/07/2011 χορηγείται από τον ΓΓΠ Αττικής άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας στα Μέγαρα
§        18/08/2011 ο δήμος Μεγάρων εκφράζει με έγγραφό του διαμαρτυρία και ζητά από την ΓΓΠ Αττικής να αποσύρει την απόφασή της
§        29/08/2011 το δημοτικό συμβούλιο με την απόφασή του 254/2011 εγκρίνει ψήφισμα εναντίον του σχεδίου ΚΥΑ περί ειδικού πλαισίου σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών
§        12/09/2011 το τμήμα γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αλιείας της ΓΓΠ Αττικής χαρακτηρίζει την διαμαρτυρία του δήμου της 18/08/2011 ως αβάσιμη
§        14/11/2011 σε χρόνο εξπρές – 1 ημέρα – 8 (!!!) υπουργοί της κυβέρνησης, επικαλούμενοι ανύπαρκτη εισηγητική έκθεση και υπογράφουν την επίμαχη ΚΥΑ
§        14/11/2011 ο δήμος Μεγαρέων υποβάλλει στο Σ.τ.Ε. αίτηση ακύρωσης της περιβαλλοντικής μελέτης και της άδειας ίδρυσης του ιχθυοτροφείου
§        23/11/2011 Ο δήμος Μεγαρέων συμμετέχει σε ενημερωτική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Την συγκέντρωση διοργανώνει το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο
§        25/11/2011 υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά κατά των τέως υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκη, Χ. Καστανίδη, Ε. Βενιζέλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Κ. Σκανδαλίδη, Π. Γερουλάνου και Ι. Ραγκούση για σειρά πράξεων και παραλείψεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή της ΚΥΑ.

Ο κ. Μαρινάκης στην ενημέρωσή του κατήγγειλε σε κάθε τόνο την σπουδή με την οποία έδρασε η Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στην έκδοση της άδειας και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός να λαμβάνονται αποφάσεις από τα όργανα του κράτους οι οποίες είναι αντίθετες προς την βούληση των τοπικών κοινωνιών.
Ο δήμος έχει προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να αποσυρθεί η άδεια και να μην λειτουργήσει το ιχθυοτροφείο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό σύμφωνα με τον οποίο η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως περιοχή τουριστικής ανάπτυξης.
Παρακολουθεί από κοντά κάθε εξέλιξη και δεν θα σταματήσει να προσπαθεί μέχρι την επίτευξη του στόχου.

Ο κ. Μαρινάκης δέχτηκε τις εισηγήσεις δημοτικών συμβούλων για σύνταξη ακόμα μιας διαμαρτυρίας προκειμένου να διαφανεί ακόμα περισσότερο η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας προς την εγκατάσταση και λειτουργία ιχθυοτροφείου στην Κακή Σκάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.