Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Απόδοση Φ.Π.Α. μέσω ηλεκτρονικών καρτών»

Πρόταση Νόμου για «Φορολογικά και λοιπά κίνητρα ενίσχυσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, ρυθμίσεις για τη διασφάλιση απόδοσης του Φ.Π.Α. και άλλες διατάξεις» συνυπογράφει ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής Αττικής μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γρηγόρη Νιώτη. Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει στη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος φορολόγησης που καταπολεμάει τη φοροδιαφυγή. Συνοπτικά προτείνεται:
•         η δημιουργία ενός απλοποιημένου συστήματος Φ.Π.Α. με ενιαίο χαμηλό συντελεστή,
•         η θέσπιση κινήτρων για τη μείωση της χρήσης μετρητών  με ταυτόχρονη αύξηση των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών και άμεσης απόδοσης μέρους του Φ.Π.Α. στο Κράτος,


•         η εφαρμογή των φορολογικών νόμων και παραδειγματικής τιμωρίας των παραβατών,
•         η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος με την απλούστευση του γενικού εθνικού φορολογικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών από πλευράς δημοσίου,
•         η επιστροφή μετρητών, ως κίνητρο, σε όσους πραγματοποιούν  τις αγορές τους με ηλεκτρονικό τρόπο
•         η επιστροφή φόρου στους επιτηδευματίες - εμπόρους, ως κίνητρο, για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις τους μέσω ηλεκτρονικών καρτών.
Ο Παντελής Ασπραδάκης είχε προτείνει αρχικά την εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων σε προηγούμενες παρεμβάσεις στη Βουλή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω υγιών ελεγκτικών μηχανισμών.

Διαβάστε αποσπάσματα από τις σχετικές προτάσεις του Παντελή Ασπραδάκη:
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών» και άλλες διατάξεις. (16/3/2011)
«Θα πρότεινα σε όσες συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών να αποδίδεται ο ΦΠΑ κατ’ ευθείαν σε λογαριασμό του κράτους και το υπόλοιπο ποσό στον επιχειρηματία, έτσι ώστε να μην απαιτείται ο επιχειρηματίας να αποδίδει τέλος του μήνα ή όποτε αποδίδει το φόρο που του αναλογεί και να είναι άμεση η ωφέλεια για το κράτος.»
http://pantelis.aspradakis.gr/press/35-speech/181-2011-03-18-13-57-20

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.(28/6/2011)
« Να εξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις εστίασης κι όχι μόνο, αλλά και η επιβολή ενός ενιαίου μικρότερου συντελεστή ΦΠΑ, καθώς το 23% είναι ένα κίνητρο για να μην αποδίδεται, ενώ να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για όσους επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις και φοροδιαφεύγουν. Ενδεχομένως θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, να δημιουργηθεί ο «Δίας» του ΣΔΟΕ για άμεση επέμβαση από υγιείς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπενθυμίζω και μια παλαιότερή μου πρόταση για άμεση απόδοση του Φ.Π.Α. στο κράτος για όσες συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών»
http://pantelis.aspradakis.gr/press/35-speech/240-2011-06-30-06-50-22

Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.(19/10/2011)
«Κύριε Υπουργέ, με τις έκτακτες εισφορές και το νέο τρόπο φορολόγησης παίρνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του μισθού και της σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο που μένει στην ουσία το ξαναφορολογούμε μέσω βέβαια της κατανάλωσης και του υψηλού ΦΠΑ, με αποτέλεσμα το εισόδημα που μείνει να είναι πάρα πολύ λίγο. Πρέπει λοιπόν, τουλάχιστον στα βασικά καταναλωτικά αγαθά να μπει πλαφόν και να δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να προστατεύεται ο καταναλωτής. Γιατί τα εισοδήματα μειώνονται συνεχώς ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται.»
http://pantelis.aspradakis.gr/press/35-speech/292--l-2012-2015r

Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012.(4/12/2011)
«Το ΦΠΑ, δεν τον αποδίδει σχεδόν κανένας, πρέπει να μειωθεί. Επαναφέρω μία παλαιότερη πρότασή μου. Όσες συναλλαγές γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών, να παρακρατείται ΦΠΑ. Παράλληλα βέβαια πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε βασικά είδη, αλλά και σε υπηρεσίες.»
http://pantelis.aspradakis.gr/press/35-speech/331-proupologismos-2012-oikonomika



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.