Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

«Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να τροφοδοτεί με ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα όλη την Ευρώπη»

του Παντ. Απσραδάκη
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου  «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» ο Παντελής Ασπραδάκης ανέδειξε την ανάγκη για την καταπολέμηση της πολυπλοκότητα και της ασάφεια όσο αφορά την αγροτική νομοθεσία ώστε ο ενδιαφερόμενος να μην χάνεται σε  τροπολογίες και παραπομπές. Προκειμένου να καταπολεμηθούν χρονοβόρες διαδικασίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στο Κτηματολόγιο κ.α. πρότεινε να ψηφιοποιηθούν και να ενοποιηθούν υπηρεσίες. Μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα να παραχωρείται γη έναντι χαμηλού τιμήματος σε ανέργους, νέους, αγρότες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς. 

«Τη στιγμή που υπάρχουν τόσα στρέμματα ανεκμετάλλευτα, είναι μια καλή ευκαιρία η γη μας να ξανα-πρασινίσει, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίες, να διευρυνθεί η απασχόληση, να αναπτυχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Επίσης μπορούν να καταπολεμηθούν διαρθρωτικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα και να ξεφύγουμε από τη λογική ότι παράγουμε μόνο ότι επιδοτείται. Δυστυχώς οι επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν για τους λόγους που δίνονταν αλλά κάποιοι τις εκμεταλλεύτηκαν για να εισπράξουν υπέρογκα ποσά. Παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.». Αναφέρθηκε επίσης σε αδικίες και παραλείψεις που ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες για χρόνια και πρέπει να εξαιρεθούν και να εξετασθούν κατά περίπτωση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δεσμεύονται σε ένα ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι οι εκτάσεις του κτήματος Βουρβά Αττικής, του Αγροκτήματος Ξυλοκέριζα Νέας Μάκρης, των Λεγραινών Αττικής, και των κτημάτων κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της Βάρης Αττικής. «Οι ιδιοκτήτες είναι απλοί άνθρωποι, που έχουν φτιάξει ένα μικρό σπίτι για να ζήσουν με την οικογένειά τους ή κτηνοτρόφοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις γεωργικές ιδιοκτησίες τους». Ο Υφυπουργός κ. Δριβελέγκας δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα ενσωματώσει διατάξεις για τα παραπάνω προβλήματα. Η οριοθέτηση των χρήσεων γης πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα συγκροτημένο σχέδιο νόμου. «Τα γραφειοκρατικά προβλήματα και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων αποτελούν τροχοπέδη αλλά το κυριότερο προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη. Η ολοκλήρωση έργων ανάπτυξης, ανάπλασης και υποδομών αρκετές φορές κωλυσιεργούν στη μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των χρήσεων γης.». Τέλος ο Παντελής Ασπραδάκης τόνισε «Στη μεγάλη κρίση που διανύουμε, η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τη γεωγραφική θέση, το κλίμα και τα παραγόμενα προϊόντα και να θεμελιώσει την αγροτική οικονομία. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οργανωμένες καλλιέργειες υγιεινών και βιολογικών προϊόντων. Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να τροφοδοτεί με ποιοτικά αγροτικά γιατί όχι και κτηνοτροφικά προϊόντα όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Παντελή Ασπραδάκη: http://pantelis.aspradakis.gr/press/35/399
Το σημερινό νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να καταπολεμήσει την πολυπλοκότητα και την ασάφεια, όσον αφορά την αγροτική νομοθεσία. Ήδη έχει ξεκινήσει μία ανάλογη προσπάθεια σε πολλά Υπουργεία.
Οι πολίτες ζητούν να ψηφιστούν νόμοι, ώστε να είναι απλοί και κατανοητοί και να μη χάνεται ο ενδιαφερόμενος σε τροπολογίες, εγκύκλιους, παραγράφους, εδάφια, παραπομπές, κλπ.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διφορούμενες έννοιες, να το ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν και τις περισσότερες φορές, βέβαια, η ερμηνεία που δίνεται να είναι για τον ισχυρό.
Στην κοινωνία της πληροφορίας, είναι επιτακτικό να ψηφιοποιηθούν και να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες, για να καταπολεμηθούν χρονοβόρες διαδικασίες στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στο Κτηματολόγιο, αλλά και αλλού.
Στο άρθρο 2 θα μπορούσε να εξετασθεί, ενδεχομένως, η δυνατότητα να γίνεται σύνδεση της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ με άλλες υπηρεσίες, αλλά και των πολιτών κατά περίπτωση, διαφυλάσσοντας πάντα τα προσωπικά δεδομένα.
Θεωρώ πολύ σημαντική τη δυνατότητα που δίνεται μέσω του σημερινού νομοσχεδίου, στο άρθρο 7 συγκεκριμένα, να παραχωρείται γη έναντι χαμηλού τιμήματος σε αγρότες, παραγωγούς, που μάλιστα τόσα χρόνια ήταν αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες.
Είναι μία καλή ευκαιρία η γη μας να πρασινίσει ξανά, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να διευρυνθεί η απασχόληση, να καταπολεμηθεί η ανεργία, αλλά να αναπτυχθούν και οι τοπικές κοινωνίες.
Επίσης, μπορούν να λυθούν διαρθρωτικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα και να ξεφύγουμε από τη λογική που υπήρχε μέχρι σήμερα ότι παράγουμε ό,τι επιδοτείται, γιατί ξέρουμε, δυστυχώς, ότι οι επιδοτήσεις δεν πήγαν εκεί που έπρεπε, τις πήραν οι επιτήδειοι και δεν τις αξιοποίησαν για τους λόγους που δόθηκαν. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που φθάσαμε σ’ αυτό το σημερινό κατάντημα είναι και οι επιδοτήσεις.
Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν αδικίες και παραλείψεις που ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες και πρέπει να εξαιρεθούν και να εξεταστούν κατά περίπτωση. Θα ήθελα να αναφέρω και εγώ μερικά παραδείγματα στην Περιφέρεια Αττικής –αναφέρθηκαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι- τα οποία πραγματικά αναδεικνύουν την αδικία που εδώ και χρόνια επιτελείται. Όλο αυτό το διάστημα, παρ’ όλο που δεν είμαι μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρακολούθησα τη διαδικασία μέσα στις Επιτροπές και είδα, κύριε Υφυπουργέ, ότι δείξατε πολύ καλή διάθεση για όλη την Ελλάδα. Λύσατε αρκετά προβλήματα, αλλά θα αναφερθώ και εγώ σε κάποια συγκεκριμένα, γιατί παρ’ όλο που δώσατε μία υπόσχεση ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα είστε διατεθειμένος να τα διορθώσετε, πρέπει να τα τονίσουμε, γιατί πραγματικά είναι εμφανείς αδικίες.
Οι ιδιοκτήτες είναι απλοί άνθρωποι που έχουν φτιάξει ένα μικρό σπίτι. Πέρα από συγκεκριμένες περιοχές, μιλώ για πολλές περιοχές που ήταν ανεκμετάλλευτες και εκεί έχουν φτιάξει ένα μικρό σπίτι για να ζήσουν αυτοί με τις οικογένειές τους ή τώρα, το τελευταίο διάστημα, το χρησιμοποιούν ακόμα και για παιδιά παντρεμένα που λόγω της κρίσης δεν μπορούν να νοικιάσουν αλλού. Παγιδεύονται, όμως, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν τους το αναγνωρίζει.
Όσον αφορά την Ξυλοκέριζα, αναφέρθηκε και ο κ. Βλάχος και ο κ. Καντερές. Νομίζω ότι το ξέρετε το πρόβλημα.
Θα αναφερθώ, όμως, στο «Κτήμα Βουρβά». Εκεί, εκτάσεις της Αττικής είναι πρώην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Πεντέλης, οι οποίες απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Συνεταιρισμού Αποκατάστασης Καλλιεργητών Σπάτων για την αποκατάσταση των ακτημόνων.

Με βάση τον αγροτικό νόμο 2052/1920 και με την υπ’ αριθμόν 4 του 1921 απόφαση της Επιτροπής Aπαλλοτριώσεων και το αντίστοιχο τίμημα το πλήρωσαν στην Ιερά Μονή Πεντέλης οι αρχικοί κληρούχοι ακτήμονες καλλιεργητές.
Όπως επιχειρηματολογούν οι συγκεκριμένοι ακτήμονες, οι εν λόγω εκτάσεις πρέπει να εξαιρεθούν ή να υπαχθούν σε ευνοϊκή διάταξη καθότι δεν ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.
Βέβαια για το ίδιο θέμα, πέραν από τη σημερινή αναφορά, σας είχα καταθέσει και ερωτήσεις στη Βουλή όπως και για την Ξυλοκέριζα.
Δεύτερον, η αποκατάσταση των κτηνοτρόφων σε βοσκήσιμες εκτάσεις πραγματοποιήθηκε περίπου πριν από εβδομήντα χρόνια. Έκτοτε με την πάροδο του χρόνου στις γύρω περιοχές ορισμένων κτημάτων αναπτύχθηκαν έντονες δραστηριότητες δόμησης και τουριστικής ανάπτυξης. Σήμερα, συνέπεια βέβαια αυτών των συνθηκών, ήταν να απαγορευτεί η δυνατότητα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης των κτημάτων, όπως αναφερθήκαμε στη Βάρη Αττικής που είναι διακόσιοι πενήντα πρώην κτηνοτρόφοι. Αδυνατούν βέβαια να κάνουν την κτηνοτροφία και αυτό που ζητάμε και νομίζω κι εσείς –όπως είπατε- είναι ότι συμφωνείτε να εξεταστεί η δυνατότητα να μπορούν να καλλιεργούν γεωργικές καλλιέργειες, όταν ξέρουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει τη γεωργία της, την κτηνοτροφία της, αυτές τις πηγές πλούτου που διαθέτουμε.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά μία αναφορά του Συνεταιρισμού των ακτημόνων, ώστε να τη μελετήσετε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παντελής Ασπραδάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να καθοριστούν οι χρήσεις γης. Είναι ένα μεγάλο θέμα κυρίως για τις περιοχές εκτός σχεδίων με σκοπό την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων κυρίως προς όφελος των πολιτών. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, αποτελούν τροχοπέδη, αλλά το κυριότερο προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα. Η ολοκλήρωση έργων ανάπτυξης, ανάπλασης και υποδομών αρκετές φορές κωλυσιεργούν στη μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των χρήσεων γης. Είναι βέβαια πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν, να διορθωθούν και να συμπεριληφθούν νομίζω σε ένα καινούργιο νομοσχέδιο, το οποίο θα θεσμοθετείται με αρχές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα σέβονται τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Στη μεγάλη κρίση που διανύουμε, η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τη γεωγραφική της θέση, το κλίμα, τα παραγόμενα προϊόντα και να θεμελιώσει την αγροτική οικονομία. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οργανωμένες καλλιέργειες υγιεινών και βιολογικών προϊόντων. Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να τροφοδοτεί με ποιοτικά αγροτικά και γιατί όχι κτηνοτροφικά προϊόντα όλη την Ευρώπη. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια νομίζω είναι υποχρέωση όλων να συμβάλουμε, ώστε να βοηθήσουμε την εθνική οικονομία.


Σχετικές προηγούμενες παρεμβάσεις:
Τακτοποίηση Εποικιστικών κοινών εκτάσεων αγροκτήματος Βουρβά Αττικής: http://pantelis.aspradakis.gr/press/37-questions/297-l-r
Ξυλοκέριζα Δήμου Νέας Μάκρης:
Ομιλία στον Προϋπολογισμό: Η ύπαιθρος πρέπει να ξαναπρασινίσει. Δεν μπορούμε να εισάγουμε περισσότερα απ’ ό,τι εξάγουμε: http://pantelis.aspradakis.gr/press/35-speech/331-proupologismos-2012-oikonomika


 Το νομοσχέδιο αποσκοπεί να βάλει τάξη στη διάσπαρτη και κατακερματισμένη, σε πλήθος νομοθετημάτων, αγροτική νομοθεσία που αφορά στο θέμα των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται ρυθμίσεις :
- Παραχώρησης, κατά χρήση, έναντι τιμήματος, εκτάσεων για ίδρυση ή επέκταση βιοτεχνιών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων και επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δημοπρασία.
- Παραχώρησης γης, μέχρι 100 στρέμματα, για καλλιέργεια ή βοσκή, έναντι χαμηλού τιμήματος με κριτήρια και βαθμολόγηση των ενδιαφερομένων.
- Διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, παραχωρητηρίων και αποφάσεων Επιτροπών Απαλλοτριώσεων.
- Εξαγοράς ακινήτων που κατέχονται αυθαίρετα.
- Νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων σε εξαγορασμένα ακίνητα.
- Εξαγοράς δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν , για αγροτική χρήση, πριν το 1975

Μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.