Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στον ρόλο της Γυναίκας


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει καθιερωθεί εδώ και έναν αιώνα και γιορτάζεται έως σήμερα σε όλους τους δυτικούς πολιτισμούς. Ανατρέχοντας όμως στο παρελθόν και σκαλίζοντας την ιστορία η καθεμία αντιλαμβάνεται τον πραγματικό λόγο και το σκοπό της καθιέρωσης μιας ημέρας το χρόνο αφιερωμένη στις γυναίκες.Σημαντικές γυναίκες με δυνατές προσωπικότητες όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι ώστε εμείς σήμερα να ζούμε σε ένα περιβάλλον  που νομικά η γυναίκα αντιμετωπίζεται ισότιμα με τον άνδρα, λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη τα δικαιώματα και οι ανάγκες της.

Η σύγχρονη γυναίκα, ίσως έχει συνδυάσει τη μέρα αυτή με μία επιπλέον γιορτή που λαμβάνει δώρα και λουλούδια. Ωστόσο, διανύοντας μια εποχή δύσκολη, ήρθε νομίζω η ώρα να αναμοχλεύσουμε την ιστορία και να επαναπροσδιορίσουμε τους σκοπούς και τους στόχους των γυναικών που κατάφεραν να κατακτήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα για μας σήμερα.
Πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα η σημερινή εικόνα των γυναικών θα φάνταζε εξωπραγματική ! Τώρα πια όμως, η γυναίκα δεν νοείται μόνο ως μικρό κοριτσάκι στην αρχή και μετά ως σύζυγος και μαμά. Οι ρόλοι της πλέον είναι πολλοί και σημαντικοί. Ακολουθώντας πάντα τη φύση της, η γυναίκα σήμερα καταφέρνει ταυτόχρονα να σπουδάζει, να εργάζεται και να διαπρέπει, να φροντίζει την οικογένειά της, να διασκεδάζει.
Στις μέρες μας, η γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει δικαιώματα και ελευθερίες τυπικά. Ουσιαστικά, πολλές φορές αυτό δεν ισχύει, καταπατάται. Θύματα της καθημερινότητας σε όλες τις μορφές βίας παραμένουν ακόμα σήμερα πολλές γυναίκες και στη χώρας μας, σε επίπεδο τόσο διαπροσωπικών σχέσεων όσο και κοινωνικό και επαγγελματικό.
Η ήδη υπάρχουσα μέριμνα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας, για την εκμετάλλευση και την  κακοποίησή της προφανώς δεν μπορεί να επαρκέσει. Τουλάχιστον όχι από μόνη της. Εμείς έχουμε τα δικαιώματα και τη δύναμη στα χέρια μας. Η αφύπνιση των γυναικών που ακόμα – για διάφορους λόγους – δεν έχουν συνειδητοποιήσει το ρόλο και τη σημασία τους είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.
Αυτή η μέρα είναι η ευκαιρία να φέρουμε στο μυαλό μας τις γυναίκες που ακόμα κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά με κάθε τρόπο και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Φυσικά δεν είναι εύκολο έργο αλλά όχι αδύνατον. Οι παλαιότερες από μας πέτυχαν περισσότερα και δυσκολότερα σε έναν κόσμο που η γυναίκα δεν είχε φωνή.
Τώρα που οι θεσμοί και τα δικαιώματα πλήττονται γενικά, οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατέψουν το φύλλο τους. Η σημερινή γιορτή ας είναι το εναρκτήριο βήμα ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας για όλες τις γυναίκες του πλανήτη.

Κατερίνα Πιπιλή
Γραμματέας Περιφερειακού
Συμβουλίου Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.