Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ


Η Ανάβρα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Μαγνησίας (1000μ υψόμετρο) χτισμένη στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος. Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποτελεί η γειτνίασή με μια πλούσια πηγή στην οποία οφείλει το όνομά της. Απομακρυσμένη από τις πόλεις της ευρύτερης περιοχής, στήριξε την επιβίωσή της για αιώνες στην κτηνοτροφία και, γενικά, τον αγροτικό τομέα. Η συνεχής αυτή απασχόληση συνέβαλε στο να διατηρήσει η κοινωνία της μια ιδιαίτερη συνοχή και αυθεντικότητα, που είναι σπάνια στη σημερινή εποχή. Με συστηματική προσπάθεια κατάφερε να σταθεί όρθιο αλλά και να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.
Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση.

Στη δεκαετία του 1980 το χωριό άρχισε να μεταμορφώνεται, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. και την έντονη δράση της Κοινοτικής Αρχής.  Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να ξεπεραστεί ο συντηρητισμός και η αδράνεια απέναντι σε καινοτομίες της κλειστής αυτής κοινωνίας. Προοδευτικά ο οικισμός παρουσίασε αξιοσημείωτη εξέλιξη: εκτελέστηκαν πάρα πολλά έργα για τη βελτίωση των υποδομών και τη διαβίωση των κατοίκων, ο πληθυσμός του διπλασιάστηκε  και κατέληξε να αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης αγροτικού οικισμού και τόπος προσέλκυσης επισκεπτών.
Η Ανάβρα είναι ένα χωριό παράδειγμα προς μίμηση. Έτσι και για τα Μέγαρα το παράδειγμα της Ανάβρας έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο από την πλευρά της απλής επίσκεψης σε μια όμορφη περιοχή, που φημίζεται για τα ψητά της αλλά και για την αντίσταση στην μιζέρια και στα ήθη των καιρών. Ουσιαστικά, η ανάπτυξη αυτού του απομονωμένου αγροτικού οικισμού μπορεί να αποτελέσει στοιχείο προβληματισμού και μίμησης για τους Μεγαρείς. Ο δήμος μας έχει  τεράστιες αγροτικές εκτάσεις με πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης  και φυσική ομορφιά και μάλιστα.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανάπτυξή αυτής της απομακρυσμένης κοινότητας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική επαρχία, τους πολιτικούς της παράγοντες, αλλά και για κάθε πολιτικό. Ο δήμαρχος του ορεινού χωριού της Ανάβρας Μαγνησίας, αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων που πηγαίνουν  κόντρα στην διαφθορά και την μιζέρια, και ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους.

Ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζει όχι μόνο ο ίδιος ο οικισμός, αλλά και το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο των πηγών Ανάβρας «ΓΟΥΡΑ» και το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής.  Ένα ιδιαίτερο στοιχείο ενδιαφέροντος είναι η ενημέρωση που γίνεται στους επισκέπτες σχετικά με το συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης του οικισμού και της περιοχής του από τον κοινοτάρχη που το προώθησε.

Στην Ανάβρα ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ. Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο κόστος της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.

Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης που θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).
Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».
Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας. Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.

«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.