Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΙΠΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ


Στην 22η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) του « Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης» για την ποιότητα ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  ( ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ - ΛΙΟΣΙΑ – ΜΕΓΑΡΑ) » κόστους 843.042,00 ευρώ. 


 Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι υδροφόροι ορίζοντες των παραπάνω περιοχών, ως τελικοί υδάτινοι αποδέκτες, υφίστανται σημαντικές πιέσεις από το υψηλό ρυπαντικό φορτίο των προαναφερομένων εστιών ρύπανσης με απρόβλεπτες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις αυτές οξύνονται σημαντικά και από την υποβάθμιση των υπόγειων νερών από την διείσδυση της θάλασσας στους παράκτιους υδροφορείς. Περιστατικά όπως ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου σε κατοικημένες περιοχές έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Σημαντική όμως ήταν η παρέμβαση της κ. Κατερίνας Πιπιλή Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που ήταν η μοναδική που έθεσε το θέμα του χρόνου της έρευνας και των άμεσων αποτελεσμάτων αυτής εφόσον η προγραμματική σύμβαση ανέφερε για 40 μήνες την διάρκεια της σύμβασης με δυνατότητα παράτασης ακόμη 24  μήνες .
Η κ. Κατερίνα Πιπιλή επισημαίνοντας τα συχνά και ανησυχητικά κρούσματα του εξασθενούς χρωμίου για την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Αττικής να τροποποιηθεί η προγραμματική σύμβαση ώστε οι πολίτες και οι διοικούντες να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στην Δυτ.Αττική εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Η εν λόγω παρέμβαση προκάλεσε την τροποποίηση της προγραμματικής μεταξύ της Περιφέρειας Αττικήγς και του ΙΓΜΕΜ σε 12 μήνες μέχρι 24 ούτως ώστε να επιταχυνθούν τα όποια μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ενδεχομένως ανησυχητικών αποτελεσμάτων που θα επιδείξει η έρευνα του ΙΓΜΕΜ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.