Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Κι όμως τα ΕΛ.ΠΕ. ρυπαίνουν επικίνδυνα την περιοχή μας

Πέραμα Μεγάρων: Οριακά στο μέγιστο εκπομπές κοντά στα ΕΛΠΕ καρκινογόνου ουσίας!
Ι.Πομώνης: Η Νομαρχία έκρυβε τα αποτελέσματα μελέτης ως επτασφράγιστο μυστικό
πηγή: megara.org

Μέση τιμή 5.0 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα της καρκινογόνου ουσίας  βενζόλιο, με ανώτατο όριο το 5.0, μετρήθηκε στον χώρο κοντά στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στο Πέραμα καθώς και αυξημένες ποσότητες τολουόλης, ουσίας η οποία επηρεάζει το ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων προέκυψαν από μελέτη, επίβλεψη της οποίας  είχε ο Επίκουρους Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Μπακέας η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2009 και Σεπτεμβρίου 2010.
Η συγκεκριμένη μελέτη είχε παραγγελθεί από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής προκειμένου να προσδιοριστούν οι πτητικές οργανικές ενώσεις σε σχέση με την Κοινοτική Οδηγία 2000/69/ΕΚ στο Θριάσιο Πεδίο.


Την μελέτη αυτή της οποίας τα ευρήματα για άγνωστους λόγους δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, δόθηκε στην δημοσιότητα από τον δήμαρχο Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη κατά την συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της 9/7/2012 για την οικοδομική άδεια κατασκευής δεξαμενής από τα ΕΛΠΕ.
Όπως γράψαμε σε σχετική αναφορά μας της 10/7/2012, οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τόσο τον σκεπτικισμό τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση η οποία προκύπτει από τις αποθήκες καυσίμων στο Πέραμα όσο και την κατάπληξή τους για τα ευρήματα της μελέτης τα οποία δεν τα γνώριζαν.
Κοντά στις δεξαμενές των ΕΛΠ¨Ε του Περάματος βρέθηκαν οριακές ποσότητες καρκινογόνου βενζολίου. Κοντά στις δεξαμενές της ΠΕΤΡΟΛΑ ελαφρώς υψηλότερες του επιτρεπτού ορίου. Ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ ισχυρίζεται ότι βενζόλιο και τολουόλη εκπέμπουν τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ενώ το αργό πετρέλαιο δεν εκπέμπει τέτοιους ρύπους. Είναι όμως σύμπτωση η εύρεση αυτών των ποσοτήτων κοντά στις δεξαμενές των καυσίμων;
Τον δικαιολογημένο φόβο των δημοτικών συμβούλων επεδίωξε να μετριάσει ο Γενικός Διευθυντής Διυλιστηρίων Νότου των ΕΛΠΕ Διονύσης Ρούτσης προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τέτοιου είδους ρύποι εκπέμπονται από καύση βενζίνης και προκύπτουν από την κυκλοφορία των οχημάτων.  Τέτοιου είδους ρύποι,, κατά τον Δ.Ρ. δεν εκπέμπονται από  το αποθηκευμένο αργό πετρέλαιο.
Πέρα πάντως από τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου της επιχείρησης αποτελεί ενισχυτικό του φόβοου των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας ότι στον χώρο κοντά στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας Κορίνθου οι μετρήσεις κατέδειξαν 5.3 μικρογραμμάρια τολουόλης ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή 0,3 μικρογραμμαρια περισσότερα από το ανώτατο όριο το οποίο ορίζει η οδηγία.
Θέλοντας να καθησυχάσει τους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Ρούτσης μετέφερε την βούληση της επιχείρησης να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε σχετική μελέτη σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα θα αποφασίσει να πραγματοποιήσει ο Δήμος Μεγαρέων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΨΑΡΟΥΛΑΚΗ: Εκφράζω την οργή μου.....
Την οργή της εξέφρασε η αντιδήμαρχος Νέας Περάμου για το γεγονός ότι η μελέτη δεν είχε τεθεί υπόψη των κατοίκων της Νέας Περάμου και επιφυλάχθηκε κάθε νομίμου δικαιώματός της σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΜΩΝΗΣ: Η Νομαρχία κρατούσε τα αποτελέσματα της μελέτες ως επτασφράγιστο μυστικό ......
Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την δήλωση του δημοτικού συμβούλου Ιωάννη Πομώνη ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής νομάρχης ή αντινομάρχης από το 1994 έως το 2010 με νομάρχες τους Περικλή Παπαπέτρου και Αριστείδη Αρκουδάρη.
Ο  κ Πομώνης αφενός δήλωσε ότι δεν έμαθε ποτέ το περιεχόμενο των ευρημάτων και ότι μετά την παραίτησή του από την θέση του αντινομάρχη στα μέσα του 2010 δεν είχε πρόσβαση στα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία κρατούνταν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως επτασφράγιστο μυστικό.
Με την τοποθέτησή του αυτή, εμμέσως, πλην σαφώς, κατηγόρησε την ηγεσία της Νομαρχίας ότι σκόπιμα απέκρυψε τα ευρήματα επειδή εκείνη την περίοδο συζητείτο δημόσια η επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Είναι αυτονόητο ότι το Megara.org δεν υιοθετεί την άποψη του κ. Πομώνη αφού αφενός ο ίδιος εκφράζει μόνο τον εαυτό του, αφετέρου είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πώς ένα ως τότε τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της νομαρχιακής πολιτικής ηγεσίας αποκόπηκε τόσο βίαια από χώρους στους οποίους κινείτο με μεγάλη άνεση για περισσότερο από 15 χρόνια και του στερήθηκε η πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.
Εκτός κι αν δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει τι βρήκαν οι μελετητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.