Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το computer και τα μάτια μας


 ΑΘΗΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
ΟΠΤΙΚΟΣ

Λόγω της μεγάλης απήχησης που έχουν οι υπολογιστές στην εποχή που ζούμε,όχι μόνο στο γραφείο αλλά και στο σπίτι, έχει δημιουργηθεί η άποψη ότι οι υπολογιστές μας είναι μηχανήματα βλαβερά για τα μάτια μας.Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον οφθαλμίατρό τους κάνοντας παράπονα για ενοχλήσεις και κούραση στα μάτια μετά απο παρατεταμένη και συνεχή χρήση του υπολογιστή τους.Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι πολλές έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα αυτό σε όλα τα προηγμένα κράτη έδειξαν ότι τα video terminals δεν βλάπτουν τα μάτια μας . Και αυτό διότι αποδείχτηκε οτι εκπέμπουν πολύ λίγη ή καθόλου βλαβερή ακτινοβολία , όπως ακτίνες -Χ ή υπεριώδη ακτινοβολία .Επομένως με απλά λόγια τα μάτια μας δεν κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα απο την οθόνη του υπολογιστή μας.


Τι προκαλεί ο υπολογιστής μας
Ωστόσο πολλοί παραπονιούνται για ενοχλήσεις που έχουν στα μάτια τους μετά απο πολλές ωρες μπροστά στην οθόνη . Τα μάτια μπορεί να είναι ελαφρώς ερεθισμένα , να υπάρχει αίσθηση ξένου σώματος και βάρους στους βολβούς , να δακρύζουν ενώ η όραση να θολώνει. Ολα αυτά είναι συχνά φαινόμενα και απολύτως πραγματικά . Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.
Η συνεχής προσήλωση στην οθόνη μας κάνει να ανοιγοκλείνουμε αντανακλαστικά τα μάτια μας όλο και λιγότερο .Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δακρυικό φίλμ που καλύπτει τα μάτια μας να εξατμίζεται πιο εύκολα και να δημιουργείται μια κατασταση ελαφράς ξηροφθαλμίας.Αυτό επιδεινώνεται  αν το μικροκλίμα στο οποιο βρισκόμαστε δεν είναι καλό (ξηρασία περιβάλλοντος air condicion ή πολλή ζέστη, κακός φωτισμός)
Επίσης πολλές φορές έχουμε πονοκεφάλους και ζαλάδες .Αυτό οφείλεται στη στάση που παίρνουμε  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας.Μια σταθερή και συνεχής στάση , ειδικά αν το computer βρίσκεται πιο ψηλά από το επίπεδο του κεφαλιού  μας προκαλεί τάσεις στον αυχένα μας με συνέπεια να υπάρξουν μυοτασικές κεφαλαλγίες και ζαλάδες.

Τι πρέπει να κάνετε
Οι διαφοροι  ερευνητές συνιστούν να μην ξεπερνούμε τις 4 συνεχείς ώρες εργασίας μπροστά στον υπολογιστή κάνοντας διαλείμματα των 10-15 λεπτών
Κρατήστε μια απόσταση μπροστά απο τον υπολογιστή γύρω στα 40 εκατοστά
Η οθόνη θα πρέπει να είναι ελαφρώς κάτω απο το επίπεδο των ματιών μας
Εχετε τον σωστό φωτισμό και στην οθόνη  και γύρω σας ετσι ώστε να αποφεύγετε ενοχλητικές αντανακλάσεις.Τα ειδικά φίλτρα δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.Σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν τα ειδικά γυαλιά οράσεως που είναι εφοδιασμένα νε ειδικά αντιανακλαστικά φιλτρα.
Εφόσον έχετε πονοκέφαλο ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει στο να χαλαρώσουν οι μυς της περιοχής.
Αν αισθάνεσθε σαν να έχετε αμμο στα μάτια σας ρίξτε τους κρύο νερό ή χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα.Είναι αποτελεσματικά ,ακίνδυνα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όσες φορές θέλετε.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα computers δεν είναι βλαβερά για τα μάτια μας .Ευθύνονται ωστόσο για κάποια συμπτώματα τα οποια όμως δεν προκαλούν μονιμες βλάβες στα μάτια μας παρα μόνο ενοχλήσεις, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν αν ακολουθήσουμε τις συμβουλες των ειδικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.