Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Με βραδείς ρυθμούς η στελέχωση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας


Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 5926/16.01.13) των Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, Σπύρου Λυκούδη, Κατερίνας Μάρκου, Γιώργου Κυρίτση και Θωμά Ψύρρα αναφορικά με την αδήλωτη εργασία και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης, σε μια μακροσκελή απάντηση επιβεβαίωσε τους απελπιστικά βραδείς ρυθμούς με τους οποίους στελεχώνεται η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι όπως αναφέραμε στην ερώτηση μας και επιβεβαίωσε ο Υπουργός η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία γνωρίζει τεράστια έξαρση φτάνοντας για το 2012 στο 36% και σε κάποιες περιοχές το 44%, στην αρμόδια υπηρεσία ελέγχων που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως υπάρχουν μόλις 23 υπάλληλοι για όλη την Επικράτεια! Οι 23 αυτοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν 19.083 ελέγχους το 2012! Προβλέπεται η στελεχιακή ενδυνάμωση των ήδη υπαρχόντων Ε.ΥΠ.Ε.Α. και η δημιουργία νέων Ε.ΥΠ.Ε.Α. με ικανό αριθμό υπαλλήλων.


Δυστυχώς όμως η στελέχωση που απαιτείται δεν θα γίνει στους ρυθμούς που επιβάλει η ελληνική πραγματικότητα καθώς μόλις τώρα έχει ξεκινήσει η απορρόφηση των πρώτων 10 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ για τις διοικητικές ανάγκες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ από τους πίνακες επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ και 10Κ του 2008, ενώ οι προσλήψεις εντάσσονται στον περιορισμό 1 προς 10 παρά το ότι τα οριστικά αποτελέσματα των επιτυχόντων αυτών είχαν εκδοθεί το 2010! Προκειμένου μάλιστα να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις διοικητικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ έχει ζητηθεί η διάθεση στο ΙΚΑ 174 υπαλλήλων από όσους εντάσσονται στη διαθεσιμότητα.
Είναι σαφές ότι με τους ρυθμούς που στελεχώνεται σήμερα η ζωτικής σημασίας αυτή υπηρεσία ελέγχων δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ την στελέχωση που απαιτείται ώστε να αντιμετωπιστεί η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού και να αντιμετωπιστεί χωρίς νέα δάνεια η μαύρη τρύπα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να γίνει εξαίρεση των προκηρύξεων 8Κ/2008 και 10Κ/2008 από τους περιορισμούς των προσλήψεων, να προσληφθούν οι επιτυχόντες στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ώστε να καλύψουν τα διοικητικά κενά και να απελευθερωθούν έμπειροι σε ελέγχους υπάλληλοι και να ενταχθούν στο στελεχιακό δυναμικό των υπαρχόντων και υπό δημιουργία υπηρεσιών Ε.ΥΠ.Ε.Α.! Παράλληλα θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να διατεθούν στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οι 174 υπάλληλοι που έχει αιτηθεί και εάν παραμένουν κενές οργανικές θέσεις να διατεθούν και άλλοι υπάλληλοι στον οργανισμό. Δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες να έχουμε απώλειες πόρων για τα ταμεία από την συστηματική παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων και να μην προβαίνουμε σε κάθε δυνατή ενέργεια ενδυνάμωσης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αντιμετωπίσουν τις παρανομίες και θα συνεισφέρουν στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
Η Δημοκρατική Αριστερά θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα πιέσει ώστε να στελεχωθούν κατάλληλα και επαρκώς όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και να φέρουν αποτελέσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.