Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Γ. ΠΑΝΤΖΑΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ


Για το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Γιώργος Πάντζας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
 Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του: 
 «Κύριε Υπουργέ, τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις σας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έσπειραν ανεξέλεγκτα τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημιακά, για λόγους που έχουν χιλιοειπωθεί και δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Τα σπείρατε και μετά τα εγκαταλείψατε.


Προσελκύσατε όμως τα παιδιά μας να επενδύσουν το μέλλον τους σε αυτά. Τα όνειρά τους. Καλλιεργήσατε με άλλα λόγια στη νεολαία μας, το «δικαίωμα στην προσδοκία».
Και τώρα, σε συνθήκες ασφυκτικής κρίσης διαπιστώνετε, ότι η ανάπτυξή τους παρουσιάζει υπερβολές στη χωρική κατανομή και τη διασπορά των τμημάτων, ανακολουθίες ως προς τα γνωστικά αντικείμενα, σε σχέση με τη ζήτηση της κοινωνίας, εγκλωβισμό πολλών τμημάτων στη μετριότητα κλπ.
Με πρόσχημα λοιπόν τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φέρνετε ένα εκτρωματικό σχέδιο «Προκρούστης», συγγνώμη «Αθηνά» ήθελα να πω, το οποίο αποτελεί μέρος της μνημονιακής σας πολιτικής. Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί σας, δεν πείθουν κανέναν.
Φαίνεται από το μεσοπρόθεσμο, ότι το σχέδιό σας έχει σαν στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ύψους 67.4 εκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσμα της ρητής δέσμευσής σας στους εταίρους σας. Την τρόικα και το ΔΝΤ.
Εγώ θα πάω ένα βήμα παρακάτω και θα σας πω ότι το σχέδιο αυτό, οδηγεί στη συρρίκνωση και στην απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο ξεπούλημα των κτιριακών της υποδομών και ανοίγει το δρόμο στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Η πρόθεση αυτή, φαίνεται και από τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας και νυν Εσωτερικών, ο οποίος εκφράζοντας, δήθεν προσωπικές απόψεις, πρότεινε να δοθεί το 49% των ΑΕΙ υπό μορφή μετοχών, σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Παιδεία, προσπερνώντας έξυπνα, όπως είπε, το εμπόδιο του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Μην έρχεστε λοιπόν σήμερα να μας πείτε ότι στο όνομα του εξορθολογισμού θα καταργήσετε Τμήματα, θα τα μετακινήσετε ή θα τα συγχωνεύσετε, υποχρεώνοντας χιλιάδες φοιτητές να μετακινηθούν, να μεταστεγασθούν ή να αλλάξουν τμήμα παρακολούθησης.
Γιατί ακόμα και έτσι να είναι, θέλω να σας ρωτήσω κύριε Υπουργέ, που βρίσκονται η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και ο εξορθολογισμός; Στο πρώτο σχέδιο «Αθηνά» ή στο δεύτερο;
Θα σας αναφέρω σαν παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Πανεπιστήμιο αυτό παράγει διαχρονικά, ένα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό έργο και διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Και ενώ θα περίμενε κανείς την περαιτέρω ενίσχυσή του, στο πρώτο σχέδιο εξαφανίζετε από τον ακαδημαϊκό χάρτη, τα τρία τμήματα μηχανικών που διαθέτει.
Συγχωνεύετε στη Χίο το ένα, και τσουβαλιάζετε τα άλλα δύο στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Απομακρύνετε έτσι την προοπτική για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, που θα παρείχε τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Τμημάτων Μηχανικών, γεγονός που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την προώθηση και υποστήριξη νέων καινοτόμων ερευνητικών δράσεων.
Στο δεύτερο σχέδιο διατηρείτε το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της Χίου, επειδή εκ των υστέρων ανακαλύψατε, ότι ήταν ανορθολογικό να συγχωνεύσετε ένα τμήμα πενταετούς φοίτησης, με ένα τετραετούς φοίτησης και με διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών.
Το δεύτερο σχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου κοπτοραπτικής, στην οποία έχετε επιδοθεί όλο αυτό το διάστημα. Γράφετε και σβήνετε και διορθώνετε, πηγαινοφέρνοντας τμήματα από πόλη σε πόλη ανάλογα με το πόσο ισχυρές είναι οι πιέσεις που σας ασκούνται από τα πολιτικά και υπουργικά γραφεία. Πάτρα – Μεσολόγγι, Μεσολόγγι – Πάτρα, σα να λέμε Πατήσια – Αμπελόκηποι.
Διατηρείτε τμήματα μεταβατικά, για να μειώσετε τις αντιδράσεις και καταργείτε άλλα που στο πρώτο σχέδιο είχατε διατηρήσει. Ένα αλαλούμ δηλαδή. Το σχέδιό σας είναι προϊόν κάποιου λογιστικού γραφείου και όχι αποτέλεσμα θεσμικής διαδικασίας. Κύριε Υπουργέ, πάρτε το πίσω.
Πάρτε το πίσω τώρα. Ξεκινήστε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια.
Κύριε Υπουργέ, πέρα από πολιτικός είστε και Καθηγητής Πανεπιστημίου. Γνωρίζετε λοιπόν, καλύτερα από τον καθένα, ότι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προϋποθέτει συνεργασία και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, για όσο διάστημα χρειάζεται προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Προϋποθέτει την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων και του αναγκαίου προσωπικού. Τη διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ.
Επιτέλους, πείτε για μια φορά ΟΧΙ στους μνημονιακούς σας εταίρους. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησής σας στην Τρόικα και στο ΔΝΤ οδηγούν την Παιδεία μας στην κατάρρευση. Και οδηγούν το λαό μας στη μορφωτική φτώχεια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.