Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τοποθέτηση της Κ. Πιπιλή στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Κ.Περιφερειάρχα
Κύριε Πρόεδρε

Θέλησα να πάρω τον λόγο σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να παρουσιάσω την εικόνα που βιώνω καθημερινά στην Δυτική Αττική, στα Μέγαρα όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας. Ο λόγος μου δεν θα βασιστεί στην πολιτική μου ιδιότητα αλλά ως τεχνοκράτης ως πολίτης που ζει και βιώνει τις αγωνίες συμπολιτών μου, ως πολίτης που συμβιώνει στην κοινωνία και στις συνθήκες της κρίσης.
Με την διαφθορά της ζωής, την πείνα και την εξαθλίωση, την ανεργία νέων και μεγαλύτερων, ο λόγος μου σήμερα δεν θα είναι απλά πανηγυρικός  αλλά θα βασιστεί σε σκέψεις που η εφαρμογή τους θα αποτελούσε ίσως πάτημα για κάτι καλύτερο προς όφελος όλων.


Η ζωή στην Δυτική Αττική, στην ζώνη των ναυπηγείων που απολύουν ακατάπαυστα και ίσως ετοιμάζονται να κλείσουν, οι βιομηχανικές ζώνες που ερημώνουν με τις μονάδες να κλείνουν ή να απολύουν ή να μετακομίζουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού, μεγαλόπνοα έργα που έγιναν λίγο πριν του Ολυμπιακούς να σαπίζουν ενώ ο τότε υπουργός πολιτισμού κ. Βενιζέλος έλεγε ότι θα αξιοποιηθούν και θα διατηρηθούν στον χρόνο προκειμένου η Ελλάδα να έχει την εικόνα που της αξίζει.

Για ποια αξιοποίηση μιλάμε, τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή που μιλάμε??

Με λίγα λόγια Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι δεν μιλάω με κανένα κομματικό μανδύα, θέλω όμως να πω πως για την καταπολέμηση της ανεργίας που συζητάμε σήμερα καλό θα είναι να προτείνουμε ενέργειες και όχι μια στείρα αναφορά στατιστικών, όπως έχω στα χέρια μου, και μια ακόμη διαπίστωση των τεκτενόμενων.
Για να περιορίσουμε την ανεργία δύο βασικοί παράγοντες θα βοηθήσουν σε αυτό:
Η απορρόφηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Καλές όλες οι σκέψεις του υπουργού για εκκαθάριση των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα και απλούστευση διαδικασιών υλοποίησης αλλά όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει και ο κ. Περιφερειάρχης η γραφειοκρατία είναι ο κοινός εχθρός χρηματοδότησης όλων των περιφερειών και όχι μόνο της Αττικής.
Η σύσταση επιστημονικών ομάδων που θα ερευνούν και θα αξιοποιούν το ΕΣΠΑ σε διάφορους επιμέρους τομείς βάσει των αναγκών της κάθε περιοχής θα ήταν πολύ γόνιμο και αποτελεσματικό.
Τομείς όπως των εξαγωγών, της νέας επιχειρηματικότητας, της Λαογραφίας και της Παράδοσης, ο τελευταίος ειδικά τομέας που ακόμα και σήμερα από την κεντρική  Εξουσία αμφισβητείται με την εισχώρηση του υπουργείου πολιτισμού στο παιδείας και συρρικνώνοντας τις εφορίες αρχαιοτήτων σε όλη την Αττική, όταν στην Δυτική Αθήνα και στην Δυτική Αττική τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πάμπολλα και η αξία τους ανυπολόγιστη.
Η ιστορία μας υποτιμάται και ξεκινά με έμμεσο και άσχημο τρόπο το ξεπούλημα της.

Συμπληρωματικά θα συνιστούσα να συσταθεί ομάδα νομικών που θα κινείται δίχως τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προς ένταξη των έργων και που θα είναι υπεύθυνοι προς το Π.Σ. να ενημερώνουν και να αναφέρουν κάθε ενέργεια προς παρεμπόδιση ή καθυστέρηση του έργου τους από το κεντρικό κράτος με αναφορά της άδικης προσκόλλησης τους ακόμα και στα ευρωπαικά δικαστήρια.

Φυσικά όλα τα παραπάνω τα αναφέρω στα πλαίσια των συνταγματικών θεσμών και της νομιμότητας για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί πολλά παραδείγματα έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες που πολλοί άρχοντες τόσο του Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκησης οδηγούνται στις φυλακές για παραβάσεις κοινής εξουσίας.

Ο τομέας της διαφθοράς κυρίες και κύριοι επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και τονώνει την ανεργία.
Οι στενές σχέσεις κυβερνήσεων και επιχειρήσεων ενισχύουν το δημοσιονομικό έλλειμα αλλά και το χρέος. Δεν είναι τυχαίο που σε χώρες με σοβαρά προβλήματα δημόσιου χρέους υποφέρουν και από υψηλά ποσοστά διαφθοράς.
Οι χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων μέσα από μη διαφανείς διαδικασίες συμβάλει περαιτέρω στην καλλιέργεια ενός κομματικού παρασιτισμού που διαβρώνει τόσο τις κοινωνικές όσο και τις οικονομικές δομές της χώρας.
 Η διαφθορά που υπάρχει σε πολλά κράτη μέλη υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή μιας χώρας και οδηγεί σε υποβάθμιση των θεσμών του κράτους συμβάλλοντας έτσι στην όξυνση των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Δεν είναι λοιπόν πολιτικές οι προτάσεις μου αλλά οφειλή προς τους πολίτες και αναμένω την στήριξη σας προκειμένου να δημιουργήσουμε σχηματισμούς που θα ελέγχουν τα κακώς κείμενα και θα πιστεύουν στην προοπτική της χώρας και όχι στην κρατική μηχανή που είναι αναποτελεσματική και το βλέπουμε και σε πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας για καταθέσεις των πολιτικών μας σε τράπεζες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Άραγε για ποια στήριξη να περιμένουμε από αυτούς???
Εμείς εδώ πρέπει να κάνουμε κάτι, να δράσουμε αποτελεσματικά.
Σας ευχαριστώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.