Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η καλλιέργεια της Καλέντουλας και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Callendula officinalis

Έχει αιγυπτιακή καταγωγή (με τη διπλή σειρά άνθη)
Παραλλαγή της είναι ο κατηφές (μονή σειρά άνθη).
Γαλλική καλέντουλα :Tagetes patula (πιο όμορφη σε εμφάνιση)
Χαρακτηριστικά : το είδος Calendula officinalis ανήκει στην οικογένεια των Compositae. Είναι μονοετής πόα ύψους 40-50εκ. Έχει τρυφερούς βλαστούς με λεπτό τρίχωμα. Τα φύλλα είναι άμισχα, μήκους μέχρι 10εκ., επιμήκη, ωοειδή, σταχτοπράσινα, σαρκώδη, με πολύ κοντό τρίχωμα. Ανθίζει το Μάιο ως τον Οκτώβριο. Τα άνθη έχουν χρώμα κίτρινο – πορτοκαλί. Οι σπόροι έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος (5-7χιλ.) και ωριμάζουν τον Αύγουστο.


Καλλιέργεια -Τρόποι πολ/μου- Λίπανση : η καλέντουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η εγκατάσταση του σπόρου γίνεται την άνοιξη. Τα σπόρεία για την απόκτηση σποροφύτων ετοιμάζονται αρχές Μαρτίου. (150γρ. στόρου ανά στρέμμα). Τα φυτάρια φυτεύονται σε αποστάσεις 25-30εκ. μεταξύ των γραμμών και 60εκ. επί της γραμμής. (πυκνότητα φύτευσης 6000-7000 φυτά.). Η καλέντουλα μπορεί να εγκατασταθεί και με απευθείας σπορά, όταν το χωράφι είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια. Λίπανση : οργανικό με ιχνοστοιχεία ΒΙΟ.


Κλιματολογικές συνθήκες- Εδαφος- Ανάγκες σε νερό:καλλιεργείται σε όλα τα κλίματα, κατά την διάρκεια της θερμής περιόδου κάθε περιοχής.(Στην Ελλάδα καλλιεργείται στο Πήλιο, Β. Ελλάδα, Πελοπόννησο) Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται πιο καλά σε θερμακρασίες πάνω από 18ο C. Θέλει αμμοπηλώδη εδάφη με καλή στράγγιση και ΡΗ 6-7. Χρειάζεται κανονική άρδευση. Για λίπανση χρειάζεται χωνεμένη κοπριά.

Συγκομιδή: τα φύλλα συγκομίζονται πριν από την ανθοφορία. Τα άνθη μπορούν να συγκομίζονται διαδοχικά καθώς η ανθοφορία είναι διαρκής (Ιούνιο – Ιούλιο η καλύτερη εποχή για συλλογή). Αποξηραίνουμε το άνθος ή τα φύλλα).

Αποδόσεις παραγωγής: Καλλιεργείται για φαρμακευτική χρήση. 500-600 κιλά πετάλων/στρέμμα. (κάτω από 50% το αποξηραμένο). Η απόδοση σε νωπή χορτομάζα πριν την ανθοφορία είναι 600 κιλα/στρ. με περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 0,2-0,3%.

Χρησιμοποιούμενα Μέρη: το φυτό καλλιεργείται για φύλλα και τα άνθη του.


Εκμεταλλεύσιμες μορφές: αποξηραμένα άνθη, έλάιο, αιθέριο έλαιο.

Ιδιότητες : Επουλωτικό, Αντισηπτικό, Στυπτικό, Αντιφλεγμονώδες, . όταν πίνουμε (έγχυμα ) διεγείρει την λειτουργία της χολής. 1φορά/ημέρα για 1 εβδομάδα. Τα κρύα αφεψήματα των άνθεων χρησιμοποιούνται ως αντιφλεγμονώδη της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, ως επουλωτικό πληγών, σε μώλωπες, δερματίτιδες (εκζέματα, ψωριάσεις) και καψίματα από τον ήλιο..Κάτι αντίστοιχο και το παντζάρι. Είναι ρυθμιστικό της περιόδου.

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται κατά των μυκήτων σε διάφορα παρασκευάσματα


Δραστικές Ουσίες : σαπωνίνες, φλαβονοειδή , πικρές ουσίες( χολαγωγό) στεροειδή, (αντιφλεγμονώδες). Το αιθέριο έλαιο περιέχει καροτονοειδείς ενώσεις, (καροτίνη, καλεντουλίνη, λυκοπίνη.), ρητίνη, σαπωνίνη και πικρή ουσία (ΜΑΡΣΕΛΟΣ) Το αφέψημα περιέχει καροτονοειδείς ενώσεις : ρουβιξανθίνη, β και γ καροτένιο, λουτεΐνη, ζεοξανθίνη, λυκοπένιο

Οικονομική εκμετάλλευση: το αιθέριο έλαιο της καλέντουλα είναι ακριβό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.