Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Έξω από την ΕΕ, σε αντικαπιταλιστικό δρόμο


Παναγιώτης Μαυροειδής
Το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει η λαϊκή ψήφος στις ευρωεκλογές, έχει τη σημασία του. Έχει σημασία ποιους θα ενθαρρύνει και ποιους θα αποθαρρύνει.
Για την κυβέρνηση της ακροδεξιάς ΝΔ και του ήδη εξαφανισμένου ΠΑΣΟΚ, η επιδίωξη είναι σαφής: Σταθεροποίηση στο βυθό του μνημονιακού τέλματος, σε θάλασσα ανεργίας, εξανεμισμένων μισθών και συντάξεων, κατάρρευσης κάθε δημόσιας κοινωνικής πολιτικής. Η συναλλαγή είναι φανερή: η ελληνική ολιγαρχία, μαζί με το σάπιο κομματικό πολιτικό της σύστημα, τα παραδίνει όλα στο βωμό της παραμονής της ευρωζώνης και της μακροημέρευσης της ΕΕ, αρκεί αυτή να παραμείνει πρώτη και διαφεντεύουσα στο ‘’χωριό’’ που λέγεται Ελλάδα, με τους μισούς ‘’ιθαγενείς’’ ανέργους και τους άλλους μισούς είλωτες σε μια εργασιακή εκμετάλλευση χωρίς όρια.


Για τον ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα είναι ‘’Μέρκελ ή Ελλάδα’’. Θλιβερή υπεκφυγή σε στιγμές εργατικής γενοκτονίας. Οι αντι-Μερκελικές πλειοδοσίες κρύβουν την μειοδοσία και υποταγή σε μια ευρωζώνη και ΕΕ που σημαίνουν μνημόνια διαρκείας και μάλιστα συνταγματικά ‘’δεμένα’’.  Το πλεόνασμα αναφορών στην Ελλάδα εν είδει σχολικής έκθεσης, καλύπτει το έλλειμμα οποιασδήποτε αναφοράς σύγκρουσης με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, σε μια στιγμή που η πολιτική του κεφαλαίου, ντόπιου και πολυεθνικού, σαρώνει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των φτωχομεσαίων αγροτών, των επιστημόνων, των νέων, των μικρών επαγγελματιών.
Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να σταλεί με τη λαϊκή ψήφο ένα διαυγές μήνυμα.
Για μαύρισμα των άθλιων μνημονιακών κυβερνήσεων και των κομμάτων τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για συντριβή και απομόνωση των φασιστών. Για καταδίκη  και σινιάλο να πάρει δρόμο η τρόικα, δηλαδή η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Διεκδικούμε μια στάση επιλογής ενός άλλου δρόμου, αντικαπιταλιστικού δρόμου, χωρίς μνημόνια και χρέος, έξω από ευρώ και ΕΕ, με δουλειά για όλους, καθολικές δημόσιες πολιτικές, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, δημοκρατία, ελευθερία, αλλά  και ειρήνη στην περιοχή. Με τους εργαζόμενους και το λαό στο τιμόνι των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, βάζοντας στην άκρη ντόπιους ολιγάρχες και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή απολυταρχία.
Διεκδικούμε μια καταδίκη, με τον πιο βαρύ τρόπο, με τον πιο ενοχλητικό,  αυτόν που πονάει το σύστημα περισσότερο, με ενίσχυση της ανυπότακτης, μαχητικής, συγκρουσιακής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Δε θέλουμε μόνο μια ισχυρή εκλογική καταγραφή, ούτε απλά προτίμηση σε ένα καλύτερο πρόγραμμα. Δεν άλλαξε ποτέ ο κόσμος με λόγια, ευχές, αναθέματα και προγράμματα. Δε φτάνουν. Χρειάζεται και μια άλλη στάση. Μια άλλη πρακτική. Σκληρός, επίμονος, αταλάντευτος μαζικός συλλογικός αγώνας. Έτσι σώζονται οι κοινωνίες. Έτσι κάνουν άλματα μπροστά. Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ επομένως, στην συγκρουσιακή αντικαπιταλιστική αριστερά, είναι και  ενίσχυση της μεγάλης ανάγκης για εργατική και λαϊκής αντιπολίτευση. Για ένα  αναγεννημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα και ένα ευρύτερο  μέτωπο,  σε ένα αγώνα μακράς διαρκείας με στόχο την ανατροπή.  


*Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι Μεταλλειολόγος Μηχανικός και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.  Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ, ενώ αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΠΡΙΝ και στο ιστολόγιο αριστερό blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.