Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Μήνυμα ελήφθη. Όβερ!

Γράφει ο Γιώργος Αγαλιώτης

Αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις επί βασικών διατάξεων του φορολογικού πλαισίου που ισχύει, επιχειρούνται με το νέο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο.
Ο παραλογισμός στην εφαρμογή ορισμένων φορολογικών διατάξεων, όπως ο υπολογισμός φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και κινητών αξιών, η φορολογία των εργαζομένων με μπλοκάκι και οι παρακρατήσεις φόρου είχαν οδηγήσει ολόκληρες ομάδες εργασιακά ενεργών συμπολιτών μας σε απόγνωση αλλά και ολόκληρους κλάδους της οικονομίας σε απόγνωση.

Όμως παρόλο που επιχειρήθηκε απλοποίηση των φορολογικών διατάξεων στο τελευταίο ψηφισμένο φορολογικό νομοσχέδιο, οι αλλαγές είναι πάρα πολλές και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι διατάξεις τόσο δυσνόητες ή ανεφάρμοστες ,που καθημερινά είναι αναγκαίες ερμηνευτικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή τους.Σε πλείστες δε περιπτώσεις έχουμε ερμηνευτικές για διευκρίνηση προγενέστερων ερμηνευτικών.Δηλαδή για να το πούμε απλά έχουμε στη πράξη τον'ορισμό της γραφειοκρατίας'.
Αυτό που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως οι διορθώσεις έρχονται αφού περάσει ένα ικανό διάστημα(πολλές φορές και πάνω από 4 μήνες) και διαπιστωθεί στη πράξη πως οι διατάξεις που κάθε φορά ψηφίζονται είναι ανεφάρμοστες λόγω πολυπλοκότητας ή σχεδιασμένες από γραφειοκράτες οι οποίοι έχουν έλλειψη γνώσης των πραγματικών συνθηκών της οικονομίας.
Πάντως ακόμη και το ότι γίνονται διορθώσεις είναι ένα σημάδι πως τουλάχιστον λαμβάνονται τα μηνύματα έστω και με καθυστέρηση.
Η περαιτέρω απλοποίηση των φορολογικών διατάξεων και η παύση της παραγωγής καθημερινών εγκυκλίων εφαρμογής είναι στη περίπτωσή μας το ζητούμενο καταρχάς.
Η εφαρμογή χωρίς συχνές αλλαγές ενός απλού φορολογικού πλαισίου σε ορίζοντα δεκαετίας το ζητούμενο σε δεύτερο βαθμό.
Επόμενο βήμα είναι ο εξορθολογισμός των φορολογικών συντελεστών(σε όλες τις βαθμίδες) οι οποίοι εφαρμόζονται και οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί. 
Διαπιστωμένα πλέον οι περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να εισφέρουν όσα τους ζητούνται.Έτσι έχουμε φθάσει στο εξωφρενικό σημείο να έχουμε 1 δις ευρώ επιπλέον ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές κάθε μήνα , ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο βεβαιωμένο χρέος έχει χτυπήσει κόκκινο διαμορφούμενο σε πάνω από 62 δις ευρώ.
Λίαν συντόμως και μετά την αποστολή των επόμενων εκκαθαριστικών φόρου στους φορολογούμενους για το Οικ. έτος 2014( όπου η φορολογική επιβάρυνση υπερτριπλασιάζεται) θα διαπιστώσουμε ίσως και διπλάσιο νούμερο βεβαιωθέντων και οφειλομένων(λόγω αδυναμίας) σε μηνιαία βάση.
Έως τότε όμως πάλι θα έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μήνες.
Τότε θα επιχειρηθεί ίσως πάλι (προεκλογική) διορθωτική παρέμβαση, μιας και από ότι φαίνεται οι εθνικές εκλογές δε θα αργήσουν πολύ. 
Κατά αυτόν το τρόπο το πρόβλημα της απουσίας ενός σταθερού, απλού και αναπτυξιακού φορολογικού πλαισίου στη χώρα θα παραμένει προς επίλυση. Έτσι αφενός μεν θα δημιουργούμε συνεχώς νέους οφειλέτες αφετέρου δε θα διαιωνίζουμε μια τροχοπέδη στην όποια ανάπτυξη είναι δυνατή να επιτευχθεί στη χώρα, ενώ θα είμαστε σταθερά στο σημείο εκκίνησης όσες αλλαγές-διορθώσεις και αν κάνουμε στο μεσοδιάστημα.
Για αυτό είναι αναγκαίο να λαμβάνονται τα μηνύματα στην ώρα τους και να επιχειρηθεί επιτέλους μια συνολική παρέμβαση με συγκεκριμένη στρατηγική και κατευθύνσεις.
Μήνυμα ελήφθη;
Όβερ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.