Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020


Έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ολοκλήρωση υποδομών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης θα δίνει το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020), που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα (εκτός από το αγροτικό) θα είναι αυτό που θα αφορά στήριξη των σχεδίων υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, με προτεραιότητα στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, με εμπροσθοβαρείς δράσεις, με στήριξη των ανέργων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Το φθινόπωρο αναμένονται να προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ

Οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Όλων των Κλάδων (ΠΕΠ 2013)


Επενδύσεις από 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας συνολικού ύψους άνω του 1,7 δισ. ευρώ ενισχύονται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών».
Οι εντάξεις στο πρόγραμμα οριστικοποιήθηκαν αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση των αιτημάτων θεραπείας που είχαν υποβάλει υποψήφιοι επενδυτές, καθώς και η επαλήθευση της τήρησης των προϋποθέσεων για τους δυνητικά εντασσόμενους. Η εκταμίευση των ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί.



Προγράμματα ΟΑΕΔ


Μετά την ανακοίνωση των προτάσεων που εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ "Επιχειρηματικότητα Νέων Με Έμφαση Στην Καινοτομία"
ο ΟΑΕΔ ετοιμάζει νέα προγράμματα τα οποία αναμένονται άμεσα:
Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη 50.000 νέων ανέργων (180 εκατ. €) και ενίσχυση 65.000 μητέρων για βρεφονηπιακούς σταθμούς
Κατάρτιση μέσω ΟΑΕΔ 16.000 μακροχρόνια ανέργων (112 εκατ. €)
Απασχόληση 50.000 ανέργων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας (200 εκατ. €).



Σε εξέλιξη το Μέτρο 123Α για την Μεταποίηση & Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων


Σε πλήρη εξέλιξη είναι το Μέτρο 123Α για την Μεταποίηση & Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων το οποίο αφορά ιδιωτικές επενδύσεις με ελάχιστο προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και μέγιστο 10 εκ ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 20% - 65%.
Μέσω του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς:
Κρέατος
Γάλακτος
Αυγών–πουλερικών
Διαφόρων ζώων
Δημητριακών
Ελαιούχων προϊόντων
Οίνου
Οπωροκηπευτικών
Ανθέων
Ζωοτροφών
Σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού
Φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?op=Metre&todo=Load&id=b5403b2d202b8fe1



Ανοιχτά Προγράμματα Leader (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης)


Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτά αρκετά τοπικά προγράμματα Leader από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013, Άξονας 4). Τα προγράμματα Leader αφορούν συγκεκριμένους νομούς και περιοχές και προσφέρουν επιχορήγηση που μπορεί να φτάσει το 60%.
Δικαιούχοι του προγράμματος Leader είναι ιδιώτες (αγρότες ή μη), επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή υπό σύσταση), μη κερδοσκοπικοί φορείς, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εταιρίες ΟΤΑ.
Οι δραστηριότητες που επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι:
Μικρά τουριστικά καταλύματα (μέχρι 40 κλίνες).
Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής - υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (με προτεραιότητα σε δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αυγά).
Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση (πχ αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ).
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ).
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.
Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση - σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Τα προγράμματα Leader που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο είναι:
Leader N. Φωκίδας μέχρι 30/7/2014 (http://www.anfo.gr)
Leader N. Πιερίας (4η πρόσκληση) μέχρι 3/9/2014 (http://pieriki-anaptixiaki.gr/leader_2015.html)
Leader N. Ροδόπης μέχρι 2/9/2014 (http://www.anro.gr/articles.asp?action_id=4&article_id=297&lang_id=0)
Leader Αλιείας N. Καβάλας μέχρι 4/8/2014 (http://www.ankavala.gr)
Leader Αλιείας Λέσβου, Λήμνου & Αγ. Ευστράτιου μέχρι 8/8/2014 (http://www.etal-sa.gr)
Leader N. Καρδίτσας μέχρι 12/9/2014 (http://www.anka.gr)



Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Business Solution (26510-20401, info@b-s.com.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.