Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Φάρος (ν)τροπολογίας για αιρετούς άρχοντες

Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση στο όνομα της οικονομικής κρίσης, κάποιοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιχειρούν, με μια προκλητική τροπολογία που κατατέθηκε προχθές στο σχέδιο νόμου «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις»(!), να δώσουν μέσα στο καλοκαίρι άφεση αμαρτιών στους παρανομούντες αιρετούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Πολιτικοί παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλουν ότι πίσω από την προκλητική «φωτογραφική» (ν)τροπολογία, που κατέθεσαν στις 22 Ιουλίου ο Ηλείος βουλευτής της Ν.Δ. Μαρίνος Ανδρέας, οι Ιωάννης Πασχαλίδης και Δημήτριος Τσουμάνης, και υπογράφουν συνολικά δέκα βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Ηλείος βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, κρύβεται μεταξύ άλλων η προσπάθεια προστασίας από τις επιπτώσεις του νόμου του νεοεκλεγέντος δημάρχου Πύργου Ηλείας, Γαβρίλη Λιατσή.


Κατά του κ. Λιατσή, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Ε», οι δικαστικές αρχές της Ηλείας άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή-αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η υπόθεση σχετίζεται με την έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας στα οικονομικά του δήμου και αφορά τη χρονική περίοδο 2002-2006.
Στις 2 Ιουλίου 2014 ο κ. Λιατσής, μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τα χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ!
Με βάση το Ν. 4257/14 (ΦΕΚ 93/14.4.2014 τεύχος Α') «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών», ο κ. Λιατσής που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει άμεσα με την αργία, πριν προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: «Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται σε έναν αιρετό και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση».
Αυτό ακριβώς το σημείο του νόμου ζητούν να αλλάξει μέσω της τροπολογίας τους οι δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προτείνουν ότι για να τεθεί κάποιος αιρετός σε αργία θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. χαρακτηρίζουν ως υπέρμετρα επαχθή και άδικη τη μεταχείριση των αιρετών από το σχετικό νόμο, ενώ καταφέρονται εμμέσως πλην σαφώς και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για εύκολες παραπομπές σε δίκη αιρετών παραγόντων...
«Η συγκεκριμένη τροπολογία σχετίζεται με σοβαρές παρανομίες αιρετών που διαπράχθηκαν σε προηγούμενες θητείες. Οπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη στο Δήμο του Πύργου Ηλείας, όπου και υπάρχει σε εξέλιξη ποινική διαδικασία και εντολή για τη συνέχιση της ανάκρισης για οικονομικές ατασθαλίες και παρανομίες άνω των 2 εκατ. ευρώ, με βάση την έρευνα του ΣΔΟΕ. Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε όλοι, κάποιοι φαίνεται ότι θα πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση, μέσω φωτογραφικών τροπολογιών. Εκτιμώ ότι το πολιτικό μας σύστημα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα δώσει άφεση αμαρτιών», δήλωσε στην «Ε» ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πύργου και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, Τάκης Αντωνακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.