Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Κλειστές εδώ και χρόνια οι μαθητικές κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα και Παλαιά Πεντέλη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερωτήσεις για τις μαθητικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και της Παλαιάς Πεντέλης, κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας μαζί με ομάδα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι και οι δύο κατασκηνώσεις παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές, ειδικότερα αυτή του Αγ. Ανδρέα, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την τύχη της κατασκήνωσης της Παλαιάς Πεντέλης.


Συγκεκριμένα, οι μαθητικές κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, μέχρι και το 2001 φιλοξενούσαν 1500 περίπου μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο. Το 2001 το Υπουργείο Παιδείας παραχώρησε τις κατασκηνώσεις στον Οργανισμό «Αθήνα 2004» ο οποίος κατασκεύασε 214 οικίσκους για την φιλοξενία εκπροσώπων ΜΜΕ. Οι κατασκηνώσεις μαζί με τους οικίσκους επεστράφησαν στο Υπ. Παιδείας μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά παρέμειναν κλειστές και ανεκμετάλλευτες μέχρι το 2010 που ανακατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν για τους αγώνες των Special Olympics του 2011. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ούτε επαναλειτούργησαν για τη φιλοξενία παιδιών, ούτε έχουν αξιοποιηθεί οι εγκαταστάσεις τους. Κανείς δε γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία για τα λειτουργικά έξοδα, τη συντήρηση και φύλαξη των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων καθώς και για τα έσοδα από την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εγκατάλειψη και η διαχείριση αυτή είναι προκλητική και επιζήμια για το δημόσιο.

Σχετικά με την κατασκήνωση της Παλαιάς Πεντέλης, από το 2005 και μετά, δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφόρηση για την κατάσταση αλλά και για την τύχη της. Ο χώρος της κατασκήνωσης είχε, άγνωστο πότε, καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές και είχαν περιφράξει έκταση περίπου 1500τμ με σκοπό να κατατμήσουν και να οικοπεδοποιήσουν το δασικό χώρο της κατασκήνωσης. Επίσης, οι υπηρεσίες της Κοινότητας Παλαιάς Πεντέλης είχαν προχωρήσει σε αυθαίρετες παρεμβάσεις και αλλοίωση του χώρου, με αποτέλεσμα να αλλάξει ολοκληρωτικά η διαμόρφωση της κατασκήνωσης, να μειωθεί η δυναμικότητά της και να καταστεί η λειτουργία της μη ασφαλής για τους μαθητές και συνεπώς αδύνατη. Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζει κανείς εάν οι καταπατητές αποβλήθηκαν από το χώρο της κατασκήνωσης, ούτε εάν η τότε Κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης προέβη στην αποκατάσταση του χώρου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπ. Παιδείας ουδέποτε έχει απαντήσει σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και μέχρι σήμερα τηρεί για το θέμα «σιγή ιχθύος».

Οι Βουλευτές θέτουν μια σειρά ερωτημάτων στον Υπ. Παιδείας και παράλληλα ζητούν να καταθέσει στο Σώμα πλήρη στοιχεία σχετικά με τις εν λόγω κατασκηνώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τους κκ. Υπουργούς:
-          Παιδείας και Θρησκευμάτων
-          Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Παιδικές Κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα Ν. Μάκρης Αττικής

Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων Αγίου Ανδρέα Ν. Μάκρης Αττικής. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις αφορούν σε έκταση 80 στρεμμάτων στην οποία μέχρι και το 2001 φιλοξενούνταν 1500 περίπου μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο, με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το 2001 με την αριθμ. Γ4/477/11-05-2001 το ΥΠΕΠΘ παραχώρησε τις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων στον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004 για την φιλοξενία εκπροσώπων ΜΜΕ . Ο Οργανισμός ΑΘΗΝΑ 2004 στην έκταση των 80 στρεμμάτων κατασκεύασε 214 οικίσκους, 27 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι αποτελούνται από δύο επιπλωμένα δωμάτια με λουτρό, κλιματισμό και σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικό καθαρισμό.

Δέσμευση του ΑΘΗΝΑ 2004 ήταν να επιστρέψει στο Υ.Π.Ε.Π.Θ. το χώρο με τα κτίσματα αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών αγώνων. Από τη λήξη των Ολυμπιακών αγώνων μέχρι το 2010, που ανακατασκευάσθηκαν και συντηρήθηκαν για τους αγώνες των Special Olympics, οι εγκαταστάσεις αυτές παρέμειναν κλειστές και ανεκμετάλλευτες. Αλλά και μετά το τέλος των Special Olympics το 2011 οι εγκαταστάσεις συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές έως σήμερα, γεγονός που αναδεικνύει περίτρανα την αναλγησία και την αδιαφορία της πολιτείας δεδομένου ότι οι κατασκηνώσεις ούτε επαναλειτούργησαν για τη φιλοξενία παιδιών, ούτε έχουν αξιοποιηθεί οι εγκαταστάσεις τους.

Στις 26-01-2012, ο τότε Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Αττικής, σε έγγραφό του προς τον Υπουργό Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ενημέρωση που έχουμε από τη ΔΙΕΦΕΣ είναι πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα εργολαβίες σε εξέλιξη για κατεδαφίσεις ή εκκρεμότητες με την πολεοδομία. Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία για τα λειτουργικά έξοδα, τη συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων καθώς και για τα έσοδα από την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εγκατάλειψη και η διαχείριση αυτή είναι προκλητική και επιζήμια για το δημόσιο». Επισημαίνεται ότι το έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αξιοποίηση των παιδικών κατασκηνώσεων Αγίου Ανδρέα ουδέποτε απαντήθηκε.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Για ποιο λόγο δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα το έργο από την ανάδοχο εταιρεία; Ποιες εργολαβίες υπάρχουν σήμερα σε εξέλιξη για κατεδαφίσεις ή εκκρεμότητες με την πολεοδομία;

  1. Ποια είναι τα λειτουργικά έξοδα της συντήρησης και φύλαξης των εγκαταστάσεων;

  1. Αποδόθηκε το προβλεπόμενο ποσοστό από την παραχώρηση και εκμετάλλευση της παραλιακής ζώνης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποιο είναι το ύψος του ποσού που αποδόθηκε;

  1. Για ποιο λόγο δεν αξιοποιούνται για την φιλοξενία παιδιών οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα Νέας Μάκρης, για τον σκοπό δηλαδή βάση του οποίου δημιουργήθηκαν;

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να επαναλειτουργήσει ο χώρος ως παιδική κατασκήνωση, αλλά και να αξιοποιηθούν συνολικά οι εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με τις υπάρχουσες προτάσεις;


Παρακαλώ όπως καταθέσετε στο σώμα τα παρακάτω:

  • Πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην επισκευή, κατασκευή, συντήρηση, εξοπλισμό και λειτουργική αποκατάσταση του συνόλου των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και των τυχόν νέων απαιτούμενων εγκαταστάσεων των παιδικών κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας στον Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης.

  • Το συνολικό ποσόν που δαπανήθηκε για το παραπάνω έργο.

  • Τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής του έργου από την ανάδοχο εταιρεία.


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Τάσος Κουράκης

Γιάννης Αμανατίδης

Μαρία Κανελλοπούλου

Θεανώ Φωτίου





 ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Το Υπουργείο Παιδείας τηρεί «σιγή ιχθύος» για την τύχη της Μαθητικής Κατασκήνωσης στην Παλαιά Πεντέλη

Με το αριθμ. πρωτ. Φ.124/16876/20-7-2012 έγγραφό της, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, είχε ζητήσει από το Τμήμα Γ΄ της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων του ΥΠΑΙΘ μία σειρά εγγράφων καθώς και απαντήσεις, που αφορούν στη Μαθητική Κατασκήνωση της Παλαιάς Πεντέλης, προκειμένου να διαφωτιστεί η νεφελώδης κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω κατασκήνωση, για την οποία τηρείται μέχρι και σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ «σιγή ιχθύος».

Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, περιήλθε μέρος της αλληλογραφίας για το διάστημα από Νοέμβριο 2002 έως Δεκέμβριο 2004, που αφορά στο ζήτημα της Μαθητικής Κατασκήνωσης του Υπουργείου Παιδείας στην Παλαιά Πεντέλη, καθώς και το προαναφερθέν έγγραφο (Φ.124/16876/20-7-2012).

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας: Το έτος 1998, τμήμα της δασικής έκτασης της Μαθητικής Κατασκήνωσης καταστράφηκε από πυρκαγιά, γι’ αυτό και ζητήθηκε από τη Δ/νση Αναδασώσεως Αττικής η αναδάσωσή του. Επίσης, ο χώρος της κατασκήνωσης είχε, άγνωστο πότε, καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι αφενός είχαν πραγματοποιήσει αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου της υδατοδεξαμενής και αφετέρου είχαν περιφράξει πλήρως και είχαν ασφαλίσει τον περιβάλλοντα χώρο της δεξαμενής, έκτασης περίπου 1500τμ προσπαθώντας να κατατμήσουν και να οικοπεδοποιήσουν το δασικό χώρο της κατασκήνωσης.

Με τις αριθμ. 15/1999 και 16/1999 δικαστικές αποφάσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και του Εισαγγελέα Εφετών αντίστοιχα, διατάχθηκε η αποβολή των ιδιωτών καταπατητών από την ΜΚ Παλαιάς Πεντέλης και η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση με την αφαίρεση της περίφραξης.

Με το αριθμ. 2265/7-2-2000 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου ΥΠΕΠΘ επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι με την υλοποίηση της εισαγγελικής απόφασης δικαιώνεται πλήρως και ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο «αφού η εκτέλεση αυτής σημαίνει όχι μόνο αφαίρεση της περίφραξης αλλά και εγκατάσταση του Δημοσίου σε ολόκληρη την καταπατηθείσα έκταση με ταυτόχρονη αποβολή των αντιδίκων από αυτήν και συνεπώς και από το κτίσμα της υδατοδεξαμενής που επίσης παράνομα κατέλαβαν και χρησιμοποιούν σαν κατοικία». Μάλιστα ζητήθηκε από την ΚΥ του ΥΠΕΠΘ να μεριμνήσει για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων με συνδρομή αστυνομικού οργάνου.

Παρά τις ανωτέρω αποφάσεις, η διαμορφωμένη κατάσταση στο χώρο της ΜΚ Παλαιάς Πεντέλης, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία που πραγματοποίησε στις 11 και 16 Νοεμβρίου 2002 ο Δ/ντής και Πρόεδρος της ΕΜΚΦ Ανατ. Αττικής ήταν η ακόλουθη:
-          Οι ιδιώτες καταπατητές παρέμεναν στον περιφραγμένο και καταπατημένο χώρο του κτίσματος
-          Η περίφραξη της κατασκήνωσης ήταν κατεστραμμένη και τα όρια αυτής παντελώς άγνωστα με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη είσοδο του οποιουδήποτε στο χώρο
-          Υπήρχαν εμφανή ίχνη κοπής δέντρων, προσθέτοντας στις παραπάνω διαπιστώσεις τη διεκδίκηση της κυριότητας, νομής και κατοχής της έκτασης, από την Ιερά Μονή Θεολόγου.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, σε επίσκεψη της ΚΕΜΚΦ στο χώρο της κατασκήνωσης, 5 μήνες αργότερα, προκειμένου να ρυθμιστούν οι εργασίες για την επαναλειτουργία της, διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσίες της Κοινότητας Παλαιάς Πεντέλης είχαν προχωρήσει σε αυθαίρετες παρεμβάσεις και αλλοίωση του χώρου. Συγκεκριμένα, είχαν καταστρέψει εντελώς την είσοδο και την περίφραξη στη δυτική πλευρά της κατασκήνωσης, είχαν κατασκευάσει δρόμο και είχαν εκτελέσει προσχώσεις σε εγκαταστάσεις τμήματος του κατασκηνωτικού χώρου πριν η αρμόδια υπηρεσία προβεί στην αναδάσωση του χώρου αυτού. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αλλάξει ολοκληρωτικά η διαμόρφωση του χώρου, να μειωθεί η δυναμικότητα της κατασκήνωσης και να καταστεί η λειτουργία της μη ασφαλής για τους μαθητές και συνεπώς αδύνατη.

Στις 3/11/2003 με το αρ. πρωτ. 121623/Δ4 έγγραφό του προς τη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, ο τότε Γενικός Γραμματέας αφενός αναφέρει την ανάρτηση πινακίδας στην ΜΚ Παλαιάς Πεντέλης από την ομώνυμη κοινότητα και αφετέρου ζητεί την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για την αποβολή των καταπατητών. Επίσης, με το αρ. πρωτ. 122183/Δ4 έγγραφό του στις 5/11/2003 ζητεί από τον ΟΣΚ να προβεί στις απαιτούμενες εργασίες ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της κατασκήνωσης το καλοκαίρι του 2004.

Το Φεβρουάριο του 2004 οι καταπατητές εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο της κατασκήνωσης. Αυτό προκύπτει από το αρ. πρωτ. 17836/Δ4/18-02-2004 έγγραφο του Δ/ντη Διοικητικών Υποθέσεων ΠΕ και ΔΕ του ΥΠΕΠΘ προς την πολεοδομία Αγ. Παρασκευής.

Το Δεκέμβριο του 2004 η Κεντρική Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας με την αριθμ. 7/2004 Πράξη της αναθέτει τη διοικητική και οικονομική ευθύνη της μαθητικής κατασκήνωσης Παλαιάς Πεντέλης για το έτος 2005 στη Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Αττικής.

Από το 2005 και μετά, δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφόρηση για την κατάσταση αλλά και για την τύχη της εν λόγω κατασκήνωσης. Το έγγραφο Φ.124/16876/20-7-2012 της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Αττικής ουδέποτε απαντήθηκε. Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι καταπατητές αποβλήθηκαν από το χώρο της κατασκήνωσης, ούτε εάν η τότε Κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης προέβη στην αποκατάσταση του χώρου.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στην ΑΚΕ με αριθμό 524/28-11-2013 που κατέθεσε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα στοιχεία των μαθητικών κατασκηνώσεων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας, παρέλειψε να αποστείλει τα στοιχεία των κατασκηνώσεων της Αττικής.

Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο από το 2005 και μέχρι σήμερα στα αλλεπάλληλα ερωτήματα της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του Φ.124/16876/20-7-2012 εγγράφου δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση;
  2. Υλοποιήθηκαν οι αριθμ 15/1999 και 16/1999 εισαγγελικές αποφάσεις με τις οποίες διατάχτηκε η αποβολή των ιδιωτών καταπατητών από την κατασκήνωση της Παλαιάς Πεντέλης; Εάν ναι, πότε;
  3. Αποκαταστάθηκε ο χώρος της κατασκήνωσης από την τότε Κοινότητα της Παλαιάς Πεντέλης και πότε;
  4. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατασκήνωσης;
  5. Για ποιο λόγο η κατασκήνωση δεν έχει επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα;

Παρακαλώ όπως καταθέσετε στο σώμα τα εξής:

  1. Την απάντηση του Υπουργείου στο Φ.124/16876/20-7-2012 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Αττικής καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα.
  2. Τα πλήρη περιγραφικά στοιχεία των μαθητικών κατασκηνώσεων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Νομό Αττικής, ήτοι τον ακριβή αριθμό τους, τον γεωγραφικό προσδιορισμό, την ακριβή έκταση, τις υλικοτεχνικές υποδομές που περιλαμβάνουν, τον αριθμό των φιλοξενούμενων μαθητών ανά κατασκηνωτική περίοδο κ.ά., καθώς και το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε μαθητικής κατασκήνωσης, ήτοι οποιεσδήποτε συμβάσεις παραχώρησης, ενοικίασης, μεταβίβασης, αξιοποίησης έχουν κυρωθεί με συμβολαιογραφικές πράξεις, νομοθετήματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα κ.ά.


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Τζένη Βαμβακά

Δημήτρης Στρατούλης

Φωτεινή Κούβελα

Ελένη Αυλωνίτου

Χαρά Καφαντάρη

Γιάννης Αμανατίδης

Θεανώ Φωτίου

Άννα Χατζησοφιά

Μαρία Κανελλοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.