Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η Χρ.Παπά ενημερώνει για τις μεταφορές των μαθητών

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Έχοντας την πεποίθηση ότι τη στιγμή που γονείς και μαθητές θα διαβάζουν αυτό το ενημερωτικό σημείωμα το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών στα σχολειά τους θα οδεύει προς τη λύση του, θα θέλαμε σαν νέα Περιφερειακή Αρχή να δώσουμε κάποια βασικά στοιχεία-πληροφορίες που θα αποσαφηνίσουν πιθανά ερωτήματα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. 


Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών είναι πάνω απ’ όλα θέμα ΠΟΛΙΤΙΚΟ και έχει να κάνει με τις δραστικές μνημονιακές περικοπές των δημοσίων δαπανών. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας την Υπουργική απόφαση ΚΥΑ 24001/2013, πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών στην παιδεία, θέτοντας ως πολυτέλεια ή περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα της μεταφοράς τους στα σχολεία.
Με διαγωνισμό που διεξήγαγε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την προαναφερθείσα Υπουργική απόφαση, είχαν αποκλειστεί από τις δημόσιες συμβάσεις (δηλ. μεταφορές με λεωφορεία), το 40% περίπου των δρομολογίων, λόγω χιλιομετρικών περιορισμών που έθετε η εν λόγω ΚΥΑ. Πιο συγκεκριμένα και για όσους δεν το γνωρίζουν, σε αυτή την υπουργική απόφαση προβλεπόταν:
«Οι περιφέρειες να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων, οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
1) 3.000μ. για μαθητές Γυμνασίου
2) 5.000μ. για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ
3) 1.200μ. για μαθητές Δημοτικού»
Εμείς προεκλογικά είχαμε εντοπίσει το μέγεθος του προβλήματος. Αμέσως μετά τις εκλογές ως επικείμενη Περιφερειακή Αρχή, καταμεσής του καλοκαιριού και χωρίς να έχουμε ακόμη αναλάβει, επισκεφθήκαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να τους θέσουμε την κρισιμότητα του θέματος. Δυστυχώς όμως δεν βρέθηκε λύση προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους. Έτσι την 1η Σεπτεμβρίου η νέα Περιφερειακή Αρχή βρέθηκε μπροστά στο γεγονός να έχει εξαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων που είχαν ήδη δημοπρατηθεί.
Μετά από παρεμβάσεις -και, θα έλεγα, αφόρητες πιέσεις μας- το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτή την πρότασή μας να αρθούν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από δημόσιες συγκοινωνίες. Ο δε αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες επιτρέποντας την υπέρβαση του χιλιομετρικού περιορισμού που σας περιέγραψα πιο πάνω.
Η συγκεκριμένη τροπολογία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 19-09-2014. Από αυτό το σημείο και μετά μας δίνετε η δυνατότητα, με διαπραγμάτευση, να αναθέσουμε σχεδόν όλα τα δρομολόγια που έγιναν και την προηγούμενη χρονιά, με την προϋπόθεση να μην υπερβούμε την περσινή δαπάνη η οποία και για φέτος έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
Φίλες και φίλοι, όλο αυτό που πολύ συνοπτικά και περιεκτικά προσπάθησα να περιγράψω ήταν για μας ένας μαραθώνιος που μετατράπηκε σε αγώνα ταχύτητας λόγω της εξαιρετικής του σοβαρότητας. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι λύσαμε το πρόβλημα. Καταβάλαμε όμως κάθε δυνατή προσπάθεια, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου, να δοθούν εγκρίσεις, να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους μεταφορείς, ώστε να ξεκινήσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι μεταφορές των μαθητών.
Θέλουμε να γνωρίζετε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή έκανε ΑΜΕΣΑ όλες τις απαραίτητες ενέργειες αναλογιζόμενη πλήρως τη σημαντική επιβάρυνση που φέρνει στον οικογενειακό προϋπολογισμό η καθυστέρηση της έναρξης των δρομολογίων. Γι’ αυτό κρίνουμε ότι η ανάγκη να ενταχθεί το θέμα ‘’ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ’’ σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι επιτακτική. Μόνο έτσι θα λυθεί οριστικά.
Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τη σχολική κοινότητα για το καλύτερο, αξιοποιώντας και τις επισημάνσεις-παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος στην τελευταία έκθεσή του προτείνει σειρά μέτρων που θα απλοποιούν την ΚΥΑ για την μεταφορά των μαθητών με δημόσια σύμβαση.
Σε αυτή την προσπάθειά μας και προκειμένου να δοθεί μια μόνιμη λύση, θεωρούμε δεδομένο ότι γονείς και μαθητές θα σταθούν δίπλα στη νέα Περιφερειακή Αρχή που έχει τη βούληση να εξασφαλίσει την οριστική και απρόσκοπτη μεταφορά των παιδιών στα σχολειά τους.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αττικής

Παναγιώτα Χαρ. Παππά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.