Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

FarmInc: Το μάρκετινγκ για μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις


Την Παρασκευή, 26 Ιουν 2015, στις 21.00, στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» (Λ. Πορφύρα 4, 13674 ΑΧΑΡΝΑΙ, τηλ 210 2467866, ktinotrofoiattikis@gmail), οργανώνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου farm inc για το μάρκετινγκ για τις μικρές ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ο στόχος του ευρωπαϊκού έργου Farm Inc. (στα πλαίσια του Προγράμματος Lifelong Learning) είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας «από τα κάτω», δηλαδή στο επίπεδο του αγροκτήματος και της μικρής παραγωγικής μονάδας, που θα οδηγήσει με τη σειρά της στη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στο σύνολό του, την καλύτερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, και σε περαιτέρω άνθιση και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Farm Inc ανάπτυξε ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για μάρκετινγκ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες μικρών παραγωγών και ενώσεων αγροτών στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Λετονία.


Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είναι ήδη ένας ουσιαστικός πόλος του αγροτικού τομέα. Με τις τακτικές συναντήσεις των μελών του, τόσο στην έδρα των γραφείων τους, όσο και με κατά τόπους συναντήσεις. Με τις συνεχείς επισκέψεις του Προεδρείου, που φιλότιμα προσπαθεί να δημιουργήσει μια τάξη-νομιμότητα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Αττικής. Με την ισχυρή «ζύμωση» των μελών του για να ενισχυθούν απέναντι στην αφόρητη πίεση που ασκούν οι αστοί και το συνεχώς ιμπεριαλιστικά επεκτεινόμενο δομημένο αστικό περιβάλλον. Με τακτικές ενημερώσεις σε τρέχοντα θέματα. Με τις συνεχείς παρουσίες τους στις δραστηριότητες που άπτονται των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στην Αττική και όχι μόνο. Με την υποστήριξη των επιλογών και του τρόπου ζωής των κτηνοτρόφων και των αγροτικών κοινωνιών.
Τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» είναι ένα κομμάτι της αγροτικής πραγματικότητας και μπορούν οι ενέργειες και επιλογές τους να αποτελέσουν πυξίδα προσανατολισμού για όλους τους αγρότες. Έτσι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των παραχθέντων εγχειριδίων του έργου Farm Inc είναι μια σοβαρή ένδειξη των προοπτικών ενσωμάτωσης των τεχνικών του μάρκετινγκ στις καθημερινές πρακτικές των αγροτών.
Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) πρέπει να ασκούν συμπληρωματικά και δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας, μεταποίησης και εμπορίας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων τους και μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού (εστίαση, διανυκτέρευση, δραστηριότητες κλπ). Είναι βασική υπαρξιακή ανάγκη ο αγρότης να φθάσει στον τελικό καταναλωτή. Με διάφορες τεχνικές και διαδικασίες ισοδυνάμου αποτελέσματος με αποκλεισμό, οι αγρότες, μέχρι σήμερα αποκλείονταν από την πρόσβαση στον καταναλωτή και απωθούνταν σε «εργάτες γης», παρά τους κινδύνους, τις επενδύσεις και τις αβεβαιότητες που υφίσταντο, ως πραγματικοί επιχειρούντες στην ύπαιθρο..
Νέα μοντέλα σύνδεσης παραγωγών-καταναλωτών, Αγορές Αγροτών-Farmers Market, Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA), Συνεταιρισμοί νέου τύπου (?), Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, Τοπικά Σύμφωνα, Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες και πολλά άλλα εξοπλίζουν σιγά-σιγά (πραγματικά απελπιστικά σιγά) τον αγροτικό κόσμο. Μένει να οργανωθεί κιόλας σε ενιαία έκφραση.

Αυτό το νέο εργαλείο αυτοεκπαίδευσης των μικρών αγροτών θα παρουσιασθεί για να μπορέσει να κατανοηθεί και να αξιολογηθεί από τους πιθανούς χρήστες του, λίγο πριν διατεθεί στο ευρύ κοινό και όλο τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα στους μικρούς αγρότες, την Παρασκευή, 26 Ιουν 2015, στις 21.00, στην Λ. Πορφύρα 4, Μενίδι, Αττικής. Πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη 6906962549.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.