Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Φταίνε οι πολίτες; Του Φώτη Σαραντόπουλου

Συνηθίζουμε να λέμε ότι "οι κυβερνώντες είναι ανάλογοι των κυβερνωμένων".
Ισχύει.
Παραλείπουμε όμως το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:
- Ότι οι κυβερνώντες είναι μεν ανάλογοι των κυβερνωμένων αλλά οφείλουν να είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς (γι' αυτό άλλωστε εκλέγονται και δεν ορίζονται με κλήρο).
- Και ότι αυτό ΔΕΝ ισχύει για τους κυβερνώντες των τελευταίων ετών, και πολύ περισσότερο για τους σημερινούς. Αυτοί, όσα ελαφρυντικά και αν τους δώσουμε, είναι χειρότεροι κατά πολύ από τον μέσο όρο των πολιτών, για να μην πω και από την προγιαγιά μου που ήταν αγράμματη, αλλά ήταν έντιμη ήξερε από νοικοκυριό.


Ας σταματήσουμε επομένως να τα ρίχνουμε όλα στους κυβερνώμενους.
Ιδίως όταν ζούμε σε ένα σύστημα που ενισχύει τους ήδη (εν ενεργεία) πολιτικούς και εμποδίζει με πολλούς τρόπους τον απλό πολίτη να εισέλθει στην πολιτική. 
Διότι, ο "απλός πολίτης" δεν έχει συνήθως τα οικονομικά μέσα και την προβολή από τα ΜΜΕ που έχει ο εν ενεργεία "πολιτικός".
Και να ήθελε να εμπλακεί πιο ενεργά, εμποδίζεται.
Ούτε μπορεί ο "απλός πολίτης" να κατηγορηθεί γιατί δεν συμμετέχει περισσότερο σε κάποιο υπάρχον κόμμα, όταν αυτά είναι απολύτως ΑΡΧΗΓΙΚΑ και επικρατεί πλήρως ο παραγοντισμός.
Δεν πρέπει να φορτώνουμε στον "απλό πολίτη" τις αμαρτίες ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, όπως αυτό οικοδομήθηκε και επεκτάθηκε στα τελευταία 30 (ΤΡΙΑΝΤΑ) χρόνια.
Τονίζω και υπογραμμίζω το 30 (ΤΡΙΑΝΤΑ). Επειδή δεν φταίει ούτε η Δημοκρατία ούτε η Μεταπολίτευση.
Φώτης Σαραντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.