Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις στο Αίγιο

Την Κυριακή, 29 Νοε 2015, στις 10.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου (Αχαΐα), το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ οργανώνουν Προσυνεδριακή Ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με θέμα: Κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να προσεγγισθούν βρίσκουμε τα: «Συλλογικότητες, κοινωνικό κεφάλαιο- Κοινωνικές Συμπράξεις και δημιουργία ΚοιινΣΕπ», «Δικτύωση ΚοινΣΕπ  στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος», «Θεσμικές Συμπράξεις Κοινωνικών Επιχειρήσεων- με ΟΤΑ και άλλους κοινωνικούς και δημόσιους φορείς» «Κοινωνική οικονομία -τοπικότητα- γέφυρες εμπιστοσύνης παραγωγών καταναλωτών», «Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας», «Κοινωνική οικονομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», «Αρωματικά βότανα και οικοτουρισμός», «Η εμπειρία δικτύωσης ΚοινΣΕπ Αττικής», «Κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία», «Η επανάσταση στην γεωργία», «Κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ηλεία», «Η δράση της ΚοινΣΕπ ΕΚΑΤΗ», «Ο σχεδιασμός για την οικονομική βιωσιμότητα των ΚοινΣΕπ», «Κοινωνικά δίκτυα και διακρατικότητα» & «Η ΚοινΣΕπ ΤΡΙΠΟΤΑΜΑ», ενώ εντάχθηκε και επίσκεψη σε κτήματα τοπικών παραγωγών.
Στις 29 Νοε 2014, στο Αίγιο είναι η τρίτη προσυνεδριακή. Προηγήθηκε στις 19/11/2015, στην Λάρισα η δεύτερη και η πρώτη στις 5/11/2015 στην Αθήνα. Από κάθε προσυνεδριακή συγκεντρώνονται προβληματισμοί και απόψεις, ώστε το Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας την άνοιξη 2016 να αποτελέσει την κορωνίδα της προσπάθειας από όλη την Ελλάδα. Το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ είναι «ανοικτά» σε προτάσεις διοργάνωσης προσυνεδριακών ημερίδων σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος τον Δεκ 2015 και Ιαν, Φεβ & Μαρ 2016, ώστε να προετοιμασθεί με τον καλύτερο τρόπο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας την Άνοιξη 2016.
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι η μετεξέλιξη της Οικιακής Οικονομίας, και μεταξύ των «προαπαιτούμενων» είναι οι Άνθρωποι που θα την στηρίζουν να έχουν σχέσεις αλληλεγγύης και βέβαια και κύρια ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολλή συζήτηση τόσο για την Κοινωνική Οικονομία όσο και για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ. Οι ΚοινΣΕπ, παρά τον νομοθετικό χαρακτηρισμό τους ως συνεταιρισμών, μπορούμε να διακρίνουμε ότι έχουν στοιχεία και της Ιδιωτικής Οικονομικής, δηλαδή πρόκειται για υβριδικό σχήμα, που ανταποκρίνεται καλύτερα στις συγκεκριμένες συνθήκες, στις συγκεκριμένες ανάγκες και στον συγκεκριμένο χρόνο, στην Ελλάδα της κρίσης.
Την Κυριακή, 29 Νοε 2015, στις 10.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου οργανώνεται μονοήμερη εκδρομή για τους φίλους των κοινωνικών επιχειρήσεων και της αλληλέγγυας οικονομίας και από Αθήνα, στήνοντας γέφυρες κοινωνικής εμπιστοσύνης και τοπικών συναλλαγών. Κοινωνικοί συνεταιρισμοί της Αττικής και συνεταιρισμοί από την δυτική Ελλάδα συναντούνται για αναπτύξουν αλληλέγγυα συνεργασία και να συμμετάσχουν στην Προσυνεδριακή Ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία στην Δυτική Ελλάδα με θέμα: Ο νέος θεσμός των Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πληρ: panparat@gmail.com, 210 8813761. 

Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών και της ΠΕΣΚΟ
Κυριακή 29 Νοε 2015, Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΈΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ &
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

10.30   Προσέλευση - εγγραφές
11.00   Β. Τακτικός «Συλλογικότητες, κοινωνικό κεφάλαιο- Κοινωνικές Συμπράξεις & ΚΟΙΝΣΕΠ»
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ
11.45   Ευ. Σπινθάκης, «Δικτύωση ΚΟΙΝΣΕΠ  στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος»
12 .00 Σ. Κοσκοβόλης  «Θεσμικές Συμπράξεις Κοινωνικών επιχειρήσεων με ΟΤΑ & άλλους φορείς»
12.15   Δ. Μιχαηλίδης Κοινωνική οικονομία-τοπικότητα-γέφυρες εμπιστοσύνης παραγωγών καταναλωτών

ΔΙΑΛΕΙΜΑ
12.50   Β. Νικολαΐδου, «Χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας»
1.00     Δ. Μπαιρακτάρης, «Κοινωνική οικονομία και ΤΑ»
1.15     Δ. Παπακωνσταντίνου, «Αρωματικά βότανα και οικοτουρισμός»
1.30     Στ. Κατωμέρης, «Η εμπειρία δικτύωσης ΚοινΣΕπ Αττικής» & ανταλλαγές χωρίς μεσάζοντες
1.45     Άρης Ηλίας, «Κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία»
14.00   Π. Αρβανίτης «Η επανάσταση στην γεωργία»
14.15   Γ. Παπαϊωάννου «Κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ηλεία»
14.40   Α. Στρατάκος, «Η δράση της ΚοινΣΕπ ΕΚΑΤΗΣ»
14.50  Χρ. Τσολάκος «Ο σχεδιασμός για την οικονομική βιωσιμότητα των ΚΟΙΝΣΕΠ»
15.00   Ν. Zhlima, «Κοινωνικά δίκτυα & διακρατικότητα»
14.15   Κ. Λυμπέρης «Η ΚοινΣΕπ Τριπόταμα»
15.00   συζήτηση
πέρας συνεδρίου

16.00   επίσκεψη σε κτήματα τοπικών παραγωγών..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.