Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ο Βασίλης Οικονόμου για το Αττικό Πανεπιστήμιο

Ήρθε η ώρα για το Αττικό Πανεπιστήμιο



(Άρθρο του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου για περ. «Βουλή &Ευρωβουλή» Δεκέμβριος 2009)






Η επένδυση στην παιδεία και την έρευνα είναι κομβικής σημασίας εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης για την κοινωνία και την οικονομία μας. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια δυστυχώς είδαμε να υποβαθμίζεται η παιδεία στην χώρα μας καθώς η ΝΔ απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την δημόσια εκπαίδευση στην χώρα μας, μείωνε κάθε χρόνο την χρηματοδότηση και επέμενε να αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως αγοραίο προϊόν που κατά τα πρότυπα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της κάποια στιγμή θα αυτορυθμιζόταν.


Οι σοσιαλδημοκράτες έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη για την παιδεία καθώς την θεωρούμε πρώτα και κύρια δικαίωμα. Επιπρόσθετα για εμάς η παιδεία είναι η πλέον ασφαλής επένδυση που μπορούμε να κάνουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία καθώς πιστεύουμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην παιδεία επιστρέφεται στην χώρα μας με τόκο. Προκείμενου λοιπόν να καλύψουμε τα κενά που δημιουργήθηκαν από την ΝΔ δεσμευτήκαμε να διαθέσουμε το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία και τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ να διαθέσουμε ένα επιπλέον δις ευρώ στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε.


Επιπρόσθετα επεξεργαστήκαμε ένα πλήρες σχέδιο εκσυγχρονισμού της παιδείας προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής μας, να είναι πιο φιλική στους μαθητές και να αναπτύσσει την κριτική σκέψη. Δίνουμε έμφαση στην τεχνολογία και φροντίζουμε ώστε αυτή να φτάσει σε όλους τους μαθητές και όλους τους φοιτητές γρήγορα και εύκολα. Συγχρόνως θα θέσουμε σε ορθολογική βάση την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης σ’ όλες τις βαθμίδες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες των δασκάλων και καθηγητών θέτοντας σε πρώτη ιεράρχηση την αξιολόγηση και την λογοδοσία.


Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού της παιδείας μας, προτείνω να δημιουργήσουμε το Αττικό Πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Αττικής. Πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Πανεπιστήμιο πρότυπο, ικανό να προσελκύσει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Έχουμε την δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες υποδομές εκπαίδευσης και έρευνας, θέτοντας κοινωνούς του νέου εγχειρήματος την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η περιφέρεια της Αττικής. Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα περιφερειακό, περιθωριακό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ένα πρότυπο Πανεπιστήμιο σε εγκαταστάσεις, σε εκπαίδευση, σε έρευνα και σε αντιστοιχία με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ήρθε η ώρα να αναδειχτούμε ως χώρα που παράγει γνώση, που παράγει επιστήμη, που παράγει τεχνολογία. Ήρθε η ώρα λοιπόν για το Αττικό Πανεπιστήμιο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.