Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημέρωση απο το γραφείο τύπου του Δήμου Μεγάρων

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
1. ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ – ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των τελευταίων ετών στα Μέγαρα.

Σημαντικό βήμα προόδου και ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού της πόλης μας.

Ένας δυναμικός θεσμός, με πολλαπλά οφέλη για τα Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή, καθιερώνεται πλέον ως στρατηγικός άξονας προβολής της πολιτισμικής ταυτότητας και του παραγωγικού πλούτου της πόλης. Όλος ο Μεγαρικός Λαός και χιλιάδες επισκέπτες αγκάλιασαν την τετραήμερη μεγάλη γιορτή που τους εξέπληξε ευχάριστα με την οργάνωση, τις καινοτόμες δράσεις και τον μεταμορφωμένο φυσικό χώρο του άλσους. Το ζητούμενο για την εξωστρέφεια και το άνοιγμα της τοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη υπερ-τοπική αγορά έγινε πραγματικότητα για την πόλη μας.

Ο Δήμαρχος κ. Στρατιώτης απεύθυνε κάλεσμα προς τους πολίτες στα εγκαίνια της 2ης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου λέγοντας: «Ο φιλόξενος και υπερήφανος Μεγαρικός Λαός σήμερα απλώνει το χέρι του σε όλους τους Έλληνες και τους καλεί σε μια γνήσια γιορτή της Ελληνικής Γης, στην ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, σε μια ειλικρινή συνεργασία αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Επισήμανε ότι το μεγάλο αυτό κοινωνικό και πολιτισμικό γεγονός για τα Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή, που διοργανώνουμε από πέρυσι με πολύ αγάπη, προβάλει την πόλη μας, τα τοπικά μας προϊόντα, την φυσιογνωμία και αυθεντικότητα του Λαού μας. Ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα και τόνισε ότι ο λαός μας, συνδεδεμένος στενά με την εύπορη Μεγαρική Γη, οι κοινωνικοί φορείς με πρωτεργάτη το Δήμο, όλοι μαζί ενεργοποιούμαστε δυναμικά ώστε να προωθήσουμε τα ποιοτικά και με ταυτότητα αγροτικά προϊόντα, ισχυροποιώντας τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά στον πρωτογενή τομέα και στις νέες τεχνολογίες, στηρίζοντας την τοπική αγορά, ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό. Τον αγιασμό της έκθεσης τέλεσε ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Ελευσίνος κκ. Δωρόθεος Μουρτζούκος. Στη συνέχεια περιόδευσε σε όλα τα περίπτερα των εκθετών συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Οικονομόπουλο, τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχο κ. Κ. Παπαγιάννη, τον Αντινομάρχη κ. Α. Μιχάλαρο, τους Αντιδημάρχους κκ. Γ. Μπερδελή, Α. Μαζιώτη και Β. Χατζόπουλο, μέλη της Επιτροπής και πλήθος πολιτών. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Αριστείδης Αρκουδάρης και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Μεγάρων.


Στα αξιοσημείωτα της εφετινής έκθεσης θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:

1. Τις πολλές καινοτόμες δράσεις και παράλληλες εκδηλώσεις που επιμελώς διοργανώθηκαν, όπως παρουσιάσεις γευσιγνωσίας, τα παραδοσιακά αποστακτήρια, το μεγαρίτικο πατητήρι, τις χρήσιμες για τους αγρότες ενημερωτικές συζητήσεις, τις παρουσιάσεις προϊόντων νέας τεχνολογίας (φωτοβολταϊκά, λύσεις δόμησης φιλικές προς το περιβάλλον, κα.).




2. Την αισθητική και λειτουργική βελτίωση του πανέμορφου φυσικού πνεύμονα, του άλσους πευκάκια, ο οποίος πραγματικά μεταμορφώθηκε αποτελώντας πλέον έναν κατάλληλο χώρο αναψυχής και δράσεων πολιτισμού για τους συμπολίτες και τους επισκέπτες της πόλης.


Οι τεχνητοί καταρράχτες με το ανακυκλωμένο νερό, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπλαση, η βελτίωση του ανοιχτού θεάτρου, τα φυτά και τα δέντρα που φυτεύτηκαν, ομόρφυναν τον χώρο κατά γενική ομολογία.

3. Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα πρόσφερε μαγευτικές βραδιές στο κοινό. Ντόπιοι και άλλοι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, μέσα από μια θεματολογία εναρμονισμένη με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια τέτοια τοπική γιορτή. Το θέατρο σκιών και κλόουν στην παιδική χαρά διασκέδασε εκατοντάδες παιδιά. Η λαϊκή ρεμπέτικη βραδιά από τοπικό συγκρότημα την πρώτη μέρα, αλλά και η μουσική συναυλία με του 4 FRIENDS το Σάββατο το βράδι, ενθουσίασαν τους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Αξιόλογη επίσης ήταν η συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με 10μελή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων του Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων.


Μαγευτική μουσική βραδιά μας χάρισαν την Δευτέρα οι Δύο Νικόλες και ένας Μανώλης στην εκδήλωση: «απόψε είναι ωραία» με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Μανώλη Φάμελο και Νίκο Ζιώγαλα.


Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στις 7 μμ. θα πραγματοποιηθεί απολογιστική συνάντηση-συζήτηση στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου οι διοργανωτές, ο τεχνικός υποστηρικτής ΑΓΡΟΡΑΜΑ, οι εκθέτες και η διοίκηση του Δήμου θα καταγράψουν εντυπώσεις, θα δώσουν στατιστικά στοιχεία και θα κάνουν επισημάνσεις για το επόμενο βήμα στην δυναμική πορεία που χάραξε η ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ για την τρίτη διοργάνωση το 2011.


2. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ¨Η Κρήνη του Θεαγένους στα Μέγαρα¨

το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμουλίου.

Το νεοεκδοθέν βιβλίο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ¨Η ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ¨, η σπουδαία επιστημονική μελέτη του Γερμανού αρχαιολόγου Nils Hellner για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του μοναδικού αρχαίου μνημείου τις πόλης μας, παρουσιάζεται σε εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου στις 8.30 μμ. Όπως είχαμε ενημερώσει το βιβλίο έχει αποστέλλεται σε όλες τις βιβλιοθήκες της Χώρας και σε όλες της Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι: ο Θεοδόσιος Τάσιος, ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και επίτιμος δημότης Μεγάρων, ο οποίος προλογίζει την έκδοση και ο συγγραφέας του έργου Nils Helner, αρχιτέκτονας, ερευνητής αρχιτεκτονικής στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.