Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Απάντηση δημάρχου στην ανακοίνωση του κ. Στρατιώτη για τον προϋπολογισμό του δήμου και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων

Με την ολοκλήρωση των 90 ημερών της διοίκησής μας, έληξε η πρώτη φάση εφαρμογής και υλοποίησης των διατακτικών αλλαγών που ήταν απαραίτητο να γίνουν ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο οδικός χάρτης του Καλλικράτη

Ήταν πραγματικά 90 επίπονες ημέρες γιατί ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε πιστά τόσο τις προθεσμίες όσο και την ποιοτική εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχομε ως δήμος απέναντι στον Καλλικράτη.
Όλα αυτά έγιναν όπως έπρεπε εκτός από ένα βασικό στοιχείο προοπτικής και ανάπτυξης του νέου μας δήμου, δηλαδή την απογραφή.
Η απογραφή των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του νέου μας δήμου είναι το εφαλτήριο για την υλοποίηση των στόχων μας αλλά και την προοδευτική σταθεροποίηση και εξυγίανση του υπερχρεωμένου μας δήμου.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα στοιχεία της απογραφής δεν έχουν ολοκληρωθεί γιατί δεν υπήρξε η κατάλληλη, έγκαιρη και έγκυρη προετοιμασία της προηγούμενης διοίκησης του πρώην δήμου Μεγαρέων ώστε σήμερα να είμαστε σε θέση να δώσουμε τα πραγματικά απογραφικά στοιχεία του νέου μας δήμου.
Η βασικότερη αιτία από την οποία προκύπτουν όλες οι δυσκολίες είναι το γεγονός ότι κατά την απογραφή των οικονομικών στοιχείων διαπιστώθηκε ότι...

 η προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Μεγάρων δεν κατέθεσε τους ισολογισμούς για τα έτη 2008 και 2009. Αυτό κατά τον νόμο αποτελεί εγκληματική αμέλεια και όπως είναι γνωστό αυτός που το πράττει διώκεται ακόμα και ποινικά.
Η μη κατάθεση των ισολογισμών είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία των δύο πρώην δήμων Μεγάρων και Νέας Περάμου και επομένως να μην μπορεί να καταρτισθεί ένας προϋπολογισμός σταθερός αφού όπως αποδείχθηκε μέχρι και τις τελευταίες ώρες προ της κατάθεσής του προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο εισαγάγονταν συνεχώς νέα οικονομικά στοιχεία τα οποία κατέρριπταν την ισορροπία του και δημιουργούσαν νέα προβλήματα σε ό,τι είχε να κάνει με τον ισοσκελισμό του.
Γι’ αυτό το μεγάλο ατόπημα δεν ακούσαμε να αναφέρει τίποτε ο κ. Στρατιώτης.
Βεβαίως κατανοώ το πραγματικό έλλειμμα γνώσης που έχει ο κ. Στρατιώτης σχετικά με βασικές αρχές του προϋπολογισμού αφού ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτόν, ούτε ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες του.
Ο προϋπολογισμός ερχόταν έτοιμος από εξωτερικό λογιστικό γραφείο που συνεργαζόταν με τον δήμο Μεγαρέων επί μια δεκαετία λόγω ελλείψεως λογιστών, και επομένως δεν είχε ασχοληθεί ποτέ ο κ. Στρατιώτης με έννοιες όπως «ισολογισμός έτους».
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην γνωρίζουν καν πότε πρέπει να εγκρίνεται από ορκωτό λογιστή (μέχρι τον Ιούλιο το επόμενου έτους) και πότε πρέπει να κατατίθεται (μέχρι τον Οκτώβριο) προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
Επομένως όταν ένας κατά τα άλλα έμπειρος πρώην δήμαρχος που έχει διατελέσει στα κοινά επί μια 25ετία αμέλησε κάτι τόσο πολύ βασικό, δεν μπορώ να κατανοήσω το ύφος με το οποίο ζητάει αυτή τη στιγμή εξηγήσεις από μια νέα διοίκηση η οποία αγωνίζεται πραγματικά να τηρήσει πιστά τις αρχές του νέου Καλλικρατικού νόμου.
Δεν μπορώ να κατανοήσω το ύφος του πολιτικού ανδρός ο οποίος απευθύνεται με απαξιωτικό τρόπο στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Μεγαρέων και υποτιμάει την εργατικότητα και την απαράμιλλη αφοσίωση στην εκπόνηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων  και μάλιστα το χαρακτηρίζει εντελώς πρόχειρο.
Δεν μπορώ να κατανοήσω το θράσος με το οποίο απαιτεί να ζητήσω δημόσια συγγνώμη για το ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη συντήρηση των μεταφορικών μέσων του δήμου Μεγαρέων κατά το έτος 2010 ήταν 205 χιλιάδες ευρώ και όχι 460 χιλιάδες. Προφανώς για τον κ. Στρατιώτη οι 205 χιλιάδες ευρώ που αποτελούν τις τιμολογημένες δαπάνες και όχι το σύνολο των οφειλομένων μη τιμολογηθέντων μέχρι την 31-12-2010 είναι ευτελές ποσό!
Δηλαδή δαπάνες ύψους 205 χιλιάδων ευρώ έγιναν και χρειάστηκε αμέσως μετά η δική μας διοίκηση να προβεί σε άμεση και αναγκαιότατη συντήρηση των περισσοτέρων οχημάτων αφού ευρίσκονταν σε τραγική κατάσταση από πλευράς λειτουργίας.
Με τέτοιου είδους αλόγιστες δαπάνες οδήγησε τον δήμο στα όρια της χρεοκοπίας κληροδοτώντας χρέος σε προμηθευτές και εργολάβους της τάξεως των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Αντί λοιπόν ο κ. Στρατιώτης να σιωπά και να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και να κάνει την αυτοκριτική του μας κατηγορεί  (άκουσον άκουσον) για αλαζονεία και εγωισμό. Ο κ. Στρατιώτης με τη συμπεριφορά αποδεικνύει περίτρανα γιατί η αλαζονεία και ο εγωισμός αποτελούσαν και αποτελούν ίδιον προσόν και τον οδήγησαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω περαιτέρω την πολιτική ανακολουθία του γιατί απλούστατα ο  λαός των Μεγάρων και της Νέας Περάμου μου έδωσε συγκεκριμένη εντολή την οποία οφείλω πιστά να τηρήσω.
Τον κ. Στρατιώτη τον αφήνω στην μοναξιά και τα εσωτερικά παραταξιακά προβλήματα που καλείται ως κύριος υπόλογος της συντριπτικής του ήττας να λύσει. 

Ιωάννης Μαρινάκης
Δήμαρχος Μεγαρέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.