Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Περιοχή Βουρκάρι, ζώνη προστασίας του υγροβιότοπου

Η άποψη του δημοτικού συμβουλίου

Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 με θέμα την γνωμοδότηση επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος το οποίο εξέδωσε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής για την περιοχή Βουρκάρι.
Το σχέδιο αναδεικνύει την περιοχή σε υγροβιότοπο και η εξέλιξη αυτή επηρεάζει όλες τις δραστηριότητες οι οποίες ως σήμερα εκτελούνται νόμιμα στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος η εφαρμογή του οποίου όπως είναι θα δώσει άλλο χαρακτήρα στην περιοχή.


Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα εκεί, είναι πολύ περίπλοκη αφού στον υγροβιότοπο μαζί με τους φυσικούς κατοίκους του, τα πουλιά, συνυπάρχουν παραδοσιακά αγροτικές και πτηνοτροφικές καλλιέργειες. Στη συνέχεια στην περιοχή κτίστηκαν σπίτια, πρόσφατα μέρος της περιοχής χαρακτηρίστηκε ως βιομηχανική και τελευταία εγκαταστάθηκε το αεροδρόμιο της πολιτικής αεροπορίας.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ακούστηκαν πολλές απόψεις κάθε μία από τις οποίες ήταν σοβαρή και τεκμηριωμένη. Για τον λόγο αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις διατυπώσεις τους εφόσον αφενός ήθελαν να δείξουν τον σεβασμό τους στο περιβάλλον, αφετέρου έπρεπε να λάβουν υπόψη τις νόμιμες δραστηριότητες οι οποίες διενεργούνται εκεί.
Η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, γεγονός το οποίο δείχνει ότι απηχεί τις απόψεις του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας.
Τα κύρια σημεία της γνωμοδότησης είναι τα εξής
  • Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις να μετεγκατασταθούν σε διάστημα 30 ετών σε χώρο ο οποίος χωροθετείται ήδη στα πλαίσια της έγκρισης της τροποποίησης του Γ.Π.Σ. του δήμου Μεγαρέων. Το ελληνικό δημόσιο να αποζημιώσει τις βιομηχανίες δεόντως. Στο μεσοδιάστημα απαγορεύεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών αλλά είναι δυνατόν να ανεγερθούν κτίρια για τα οποία υπάρχει ήδη οικοδομική άδεια
  • Να παραμείνουν οι αγροτικές πρωτογενείς και μεταποιητικές δραστηριότητες όπως προϋπήρχαν
  • Το ίδιο να ισχύσει στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου αφού από τις εκεί δραστηριότητες δεν επηρεάζεται ευθέως ο υγροβιότοπος
  • Η περιοχή Ήρεμο Κύμα να ενταχθεί σε σχέδιο πόλης
  • Να μην επεκταθεί περισσότερο το πολιτικό αεροδρόμιο
Οι βιομηχανίες να μετεγκατασταθούν σε χώρο που προτείνει ο δήμος Μεγαρέων. Χρόνος μετεγκατάστασης 30 έτη
Το ποσό της αποζημίωσης για την μετεγκατάσταση να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο
Πρωτογενείς και μεταποιητικές δραστηριότητες και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις να παραμείνουν και να συνεχισθούν
Οι δραστηριότητες στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου δεν επηρεάζουν ευθέως τον υγροβιότοπο
Η περιοχή Ήρεμο Κύμα να ενταχθεί σε σχέδιο πόλης
Το πολιτικό αεροδρόμιο να μην επεκταθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.