Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ “ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Στην επιτροπή Διαβούλευσης, όπου συζητήθηκε και ο Κανονισμός Καθαριότητας, ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε το σχέδιο αυτού του κανονισμού ως καινοτομία για τον πρώην Δήμο Μεγαρέων, αφού μέχρι πρότινος δεν υπήρχε.
Κατανοώ κ. Δήμαρχε την αγωνία σας, για να δείξετε, ότι κάτι κάνετε, αλλά όχι και να κρύβετε το έργο των προηγούμενων και να λέτε, πως εσείς το κάνετε για πρώτη φορά, αφού Κανονισμό Καθαριότητας είχε ο Δήμος από τον Νοέμβριο του 2000 (Απόφαση Δημοτ. Συμβουλίου στις 29-11-2000).

Όλα τα θέματα, που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενδιαφέρουν τους πολίτες, το σημερινό όμως, που αφορά στον Κανονισμό Καθαριότητας, τους ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλο, γιατί απαιτείται και η δική τους συμμετοχή για την εφαρμογή του και πολύ περισσότερο, διότι αυτός ο κανονισμός προβλέπει και την επιβολή προστίμων στους πολίτες.
Επομένως θα έπρεπε οπωσδήποτε να τεθεί και σε ηλεκτρονική διαβούλευση, όπως προβλέπει ο νόμος 3852/2010, άρθρο 76, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και πολίτες.
Δεν πρέπει κ. Δήμαρχε να υποτιμάτε την αξία της γνώμης των πολιτών, ιδιαίτερα για θέματα, που τους ενδιαφέρουν και τους επηρεάζουν άμεσα.
Ο Κανονισμός αυτός είναι ελλιπής, αφού στο άρθρο 30 γράφει, πως απαιτείται κι άλλη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, για να προσδιοριστούν τα πρόστιμα, που δεν καθορίζονται με τον παρόντα κανονισμό.
Προβλέπει πολύ μεγάλα πρόστιμα, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες π.χ. σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα αφήσει σακούλες απορριμμάτων εκτός των κάδων, μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ για κάθε σακούλα (δηλαδή για 3 σακούλες, 1500ευρώ). Τα πρόστιμα αυτά είναι εξοντωτικά και η σκοπιμότητα των προστίμων είναι να τιμωρούνται οι παραβάτες, όχι να εξοντώνονται. Πρέπει επομένως να μειωθούν.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το πρόστιμο δεν προσδιορίζεται επακριβώς αλλά με απόκλιση. Μάλιστα σε μία περίπτωση είναι από 150 μέχρι 1500 ευρώ. Ποιος και με ποιο τρόπο θα καθορίζει σε αυτήν την περίπτωση, πόσο θα είναι το πρόστιμο; Μήπως αυτό θα οδηγήσει σε ευνοιοκρατία και συναλλαγή;
Πρέπει να προβλεφθεί σε άρθρο του κανονισμού διάταξη, που να καθορίζει, πως η επιβολή προστίμου μέχρι ενός ποσού (π.χ. 300 ευρώ) θα γίνεται με απόφαση Δημάρχου και για μεγαλύτερα ποσά να απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης να προβλεφθεί έκπτωση 50% για όσους θα πληρώνουν τα πρόστιμα εντός μηνός.
Γρηγόρης Σταμούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.