Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τι είπε ο Δήμαρχος στη Νέα Πέραμο



Κυρίες και Κύριοι
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στη δημοτική ενότητα της Νέας Περάμου αλλά θα οφείλω να πω ότι έχει προηγηθεί μια σειρά από δραστηριότητες και επειδή εδώ είμαστε σε έναν πρώην δήμο, ήταν υποχρέωσή μας και προσωπική μου επιδίωξη όλη η συμπεριφορά η δική μου, ως δημάρχου, αλλά και της δημοτικής αρχής να είναι τέτοια που να συμπεριφέρεται ακριβώς απέναντι σε πολίτες ενός δήμου. Και έτσι ακριβώς αισθάνομαι και με αυτό το πνεύμα, αυτήν την προοπτική και τον προγραμματισμό  εγώ τουλάχιστον και όλοι οι συνεργάτες μου σκοπεύουμε να προχωρήσουμε.
Η προηγούμενη περίοδος έδειξε ότι υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που πρέπει να τα εκτιμήσουμε όποια στοιχεία άφησαν παρακαταθήκη οι προηγούμενες αρχές να τις αξιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε δημιουργώντας πραγματικά προϋποθέσεις μιας σύγχρονης πόλης μιας πόλης που δεν έχει να φοβηθεί και δεν έχει να στερηθεί τίποτε από τις μεγάλες μητροπόλεις και γι αυτό τον λόγο οι δράσεις όλες είναι συνυφασμένες στο πνεύμα μιας μεγάλης μητροπολιτικής πόλης, ενός δηλαδή πραγματικού δήμου.

Και το λέω αυτό γιατί δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι θα υπάρξει μια ανάπτυξη στην πόλη των Μεγάρων η οποία δεν θα συνοδεύεται από μια ιδιαίτερου τύπου και των χαρακτηριστικών ανάπτυξης της περιοχής της Νέας Περάμου.  Και για να φανεί αυτό κάναμε το πρώτο βήμα, μέσα και στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης, της εφαρμογής δηλαδή όλων των διατακτικών αλλαγών του Καλλικράτη και δημιουργήσαμε μια σειρά από αποκεντρωμένες υπηρεσίες, που μόνο αποκεντρωμένες δεν είναι, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την αξία της πόλης και έχουν πραγματικά να προσφέρουν στην κοινωνία  στον πολίτη υπηρεσίες τέτοιες που βελτιώνουν αφενός μεν την ποιότητα της καθημερινότητας, αφετέρου δημιουργούν τις συνθήκες της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή της Νέας Περάμου και όχι την μετακίνηση που συνεπάγεται χρόνο, συνεπάγεται χρήμα, συνεπάγεται ταλαιπωρία στην έδρα του νέου δήμου δηλαδή στα Μέγαρα.
Αυτό βεβαίως εφαρμόζεται πλέον και είναι μέσα στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο  και τον οποίο έχουμε τη χαρά σε λίγες ημέρες να τον κάνουμε πράξη, να τον εφαρμόσουμε γιατί ήδη πέρασε και εγκρίθηκε από το υπηρεσιακό συμβούλιο και μένει μια διαδικασία απλής έγκρισης από την περιφέρεια.
Έχει σημασία βεβαίως σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε σε κάποια μεγέθη στον πρώην δήμο Νέας Περάμου που έχουν να κάνουν με το τι παραλάβαμε ως διοίκηση και με τι βάρος πορευόμαστε ως νέος δήμος.
Έτσι λοιπόν αξίζει να πούμε για την ιστορία αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών ότι το χρέος του πρώην δήμου της Νέας Περάμου ανέρχεται στο ύψος των  7 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρέη αυτά αναλύοντάς τα βλέπουμε ότι έχουν να κάνουν αφενός μεν με δανειακές υποχρεώσεις οι οποίες ανέρχονται στο ύψος των 2,65 εκατομμυρίων ευρώ και σε δαπάνες, σε υποχρεώσεις προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΥΔΑΠ που ανέρχονται συνολικά σε ένα ύψος  4,35 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτά ακριβώς είναι τα χρέη του δήμου τα οποία προστίθενται στα πολύ σημαντικά χρέη που άφησε η προηγούμενη διοίκηση του πρώην δήμου Μεγαρέων και που συνολικά φθάνουν στα 24 εκατομμύρια ευρώ.
Μέσα σε αυτή την διαδικασία των χρεών δημιουργήθηκαν κάποιες όχι σωστές διεργασίες, τέτοιες που μας ανάγκασαν να προβούμε και σε κάποιες ενέργειες, λύσεις ενδεχομένως για προβλήματα τα οποία ήταν δυσεπίλυτα και που δεν βοηθούσαν στην εφαρμογή της διοικητικής μετυαρρύθμισης. Έτσι λοιπόν ένα σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε ήταν ένα άνοιγμα της τάξεως των 120 χιλιάδων ευρώ στην κοινωφελή δημοτική επιχείρηση της Νέας Περάμου, ήλθε να συγχωνευθεί με την αντίστοιχη των Μεγάρων, τέτοιο που μας υποχρέωσε, αφού την ίδια στιγμή στην επιχείρηση αυτή πρώην αναπτυξιακή του δήμου Νέας Περάμου υπήρχε όχι σωστή αντιμετώπιση λογιστική και έτσι έλλειπαν οι ισολογισμοί του 2008, 2009 και του 2010. Αυτό λοιπόν μας υποχρέωσε στην λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης για να αναδειχθεί ακριβώς και το τι έγινε στη συγκεκριμένη επιχείρηση και αν χρειαστεί να αναζητηθούν ευθύνες για την διαχείρισή της.
Υπήρξαν και οφειλές σε άλλους τομείς και φορείς όπως είναι η παλαιά μουσική σχολή  με ένα χρέος προς την ΕΥΔΑΠ νερού, απλώς είναι λίγο ιδιαίτερο και περίεργο, που ξεπερνάει τις 4500 ευρώ καθώς επίσης και διάφορες οφειλές τόσο στη νέα μουσική σχολή που έχουν να κάνουν με τα ενοίκια όσο και προς τους καθηγητές που ανέρχονται στις 24 χιλιάδες ευρώ.
Αυτές όλες τις υποχρεώσεις εμείς τις αναγνωρίσαμε ως υποχρεώσεις και να τις αναγάγουμε σε νόμιμες υποχρεώσεις κάτι που είναι αρκετά δύσκολο αλλά δεν είναι δυσεπίλυτο, έχομε ήδη προχωρήσει στην νομιμοποίηση όλων αυτών των οφειλών αλλά ήλθαμε να δείξουμε ότι πλέον δεν υπάρχει τίποτε βάσει του νέου Καλλικρατικού νόμου που να μην υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας.
Έτσι λοιπόν δεν αρκεί η σκοπιμότητα ενός έργου αλλά είναι βασική προϋπόθεση η νομιμότητα και η πρό του σταδίου της παραγωγής του έργου έλεγχος νομιμότητας.
Αυτό, δεν σας κρύβω ότι προσωπικά και με ικανοποιεί και ουσιαστικά με βοηθάει ώστε όλες οι διεργασίες και διαδικασίες που γίνονται στον δήμο που αφορούν είτε σε προμήθειες είτε σε διαγωνισμούς έργων να έγκεινται πλέον στον έλεγχο νομιμότητας ο οποίος προηγείται και έτσι να φαίνεται πως αυτό που όλοι το θέλουμε δηλαδή η διαφάνεια.
Πέρα από το οικονομικό σκέλος υπάρχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν πραγματικά την κατάσταση που υπάρχει σε έναν δήμο και που διαμορφώνουν και κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες μπορούν στο βάθος του χρόνου να αλλάξουν και να προσφέρουν ακόμα καλύτερες συνθήκες  λειτουργίας στον δήμο της Νέας Περάμου, όπως είπα και πριν.
Αυτό λοιπόν, το πιο βασικό απ’ όλα είναι το θέμα του λιμανιού. Και ξέρουμε ότι επήλθε στην δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας  τον Απρίλιο του 2010 με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε και έκτοτε όλες οι δραστηριότητες έχουν να κάνουν καθαρά με τον ΟΛΕ και όχι με τον δήμο.
Αυτό για εμάς, όπως είχαμε πει και προεκλογικά, αλλά το λέμε και τώρα, είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να έρχεται μια ανώνυμη εταιρεία σε μια νύχτα και υπό την ανοχή όλων των παραγόντων. Δημοτικών παραγόντων, υπηρεσιών κρατικών φορέων να ανέχονται την ανάληψη μιας τέτοιας δικαιοδοσίας μέσα από ένα απλό ΦΕΚ μιας ΑΕ έναντι ενός δήμου. Μιας μεγάλης πληθυσμιακής δύναμης που αυτή έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή.
Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε το ΣτΕ και ζητάμε την επανάκτηση της δικαιοδοσίας  της λειτουργίας του λιμανιού στον δήμο. Και συγχρόνως, για να δείξουμε ότι εδώ δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια πίσω από τις πλάτες του δήμου και δεν μπορεί κανείς να καρπώνεται τα οφέλη μιας τέτοιας δραστηριότητας μέσα από την λειτουργία του  τοπικού  συμβουλίου της Δ.Ε. Νέας Περάμου, περάσαμε την επιβολή τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος της παραλιακής ζώνης που ανήκει στον ΟΛΕ και σε 2 συνεδριάσεις θα έλθει να ψηφιστεί και πιστεύω ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. 
Αυτές οι ενέργειες δείχνουν ότι σεβόμαστε τον πολίτη και τα δικαιώματά του και κοπιάζουμε γι’ αυτά.
Συγχρόνως, επειδή ειδικά αυτήν την περίοδο την καλοκαιρινή, η καθαριότητα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη στο λιμάνι σε ό,τι έχει να κάνει την χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αλλά και το παρεμπόριο το οποίο λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, όπως επίσης και την κατάσταση διάλυσης όλων των εγκαταστάσεων είτε σε επίπεδο εξοπλισμού είτε στις παιδικές χαρές. 
Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να παρέμβουμε και να προσαρμόσουμε την εικόνα σε ότι έχει να κάνει ειδικά με την παρέμβαση στις εγκαταστάσεις  τέτοια που να μην επιφέρει περεταίρω υποβάθμιση στο λιμάνι και στην παραλία.
Επιπροσθέτως βάλαμε και τους πυροσβεστικούς κρουνούς, αποκλειστικά αφορά στον δήμο και όχι στον ΟΛΕ κάτι που βοηθάει πάρα πολύ σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στην περιοχή αυτή.
Όπως είπα και πριν η δημοτική ενότητα  Νέας Περάμου δεν πρέπει να θεωρείται, και δεν θεωρείται για εμάς, απλά μια δημοτική ενότητα. Την θεωρούμε δήμο και βάσει αυτού ακριβώς προχωράμε στην υλοποίηση προγράμματος που έχει να κάνει πάντοτε σε συνάφεια με τους πυλώνες της προόδου που θέλουμε να επιφέρουμε στον τόπο μας.
Έτσι λοιπόν, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης τόσο της οικονομικής ανάπτυξης όσο και του τομέα των υποδομών και των έργων πνοής ήδη έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή της τακτοποίησης του ΓΠΣ με την συνεργασία που έχει επέλθει ήδη μεταξύ των μελετητών και την ανά 15ημερο συνεδρίαση στον Οργανισμό Αθήνας ώστε πολύ σύντομα το νέο ενιαίο ΓΠΣ  να γίνει πράξη. Να εγκριθεί πάρα πολύ σύντομα. Έχουμε βάλει ως όριο το τέλος του 2012. Αλλά με την άοκνη προσπάθεια τόσο των μελετητών όσο και των υπηρεσιών των δικών μας βλέπω ότι πολύ πιο σύντομα κάτι τέτοιο το οποίο θα είναι πραγματικό έργο πνοής για τον τόπο θα γίνει πραγματικότητα.
Συγχρόνως έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία πλήρους εξυγίανσης όσον αφορά την 3η ανάρτηση του σχεδίου πόλεως  στη Βλυχάδα 1 και Βλυχάδα 2 αφού μετά την ακύρωση της απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου από την περιφέρεια προχωρήσαμε στην διαδικασία της αποπεράτωσης της μελέτης με τις όποιες διορθώσεις και στην διαδικασία του να έλθει στο επόμενο δημοτικό  συμβούλιο, να ψηφιστεί, η 3η ανάρτηση της πολεοδόμησης ώστε πλέον μετά τις τελικές ενστάσεις να προχωρήσουμε στην πράξη εφαρμογής.
Στον τομέα της ύδρευσης η περιοχή της Νέας Περάμου είχε ήδη συμβασιοποιηθεί με την ΕΥΔΑΠ. Εκεί ξέρουμε όλοι υπάρχει μια διαδικασία που έχει προηγηθεί, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή μας δημιουργεί προβλήματα. Μιλάω για τις αποφάσεις  του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Νέας Περάμου για τις απευθείας αναθέσεις δεν βρίσκουν αυτή τη στιγμή κώλυμα όσον έχει να κάνει με την αποπληρωμή τους στον επίτροπο. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο να το ξεπεράσουμε και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχομε καλή απάντηση αφού έχομε καταθέσει όλες τις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί εγγράφως και τεκμηριωμένα αλλά στην περίπτωση όμως που υπάρξει αρνητική, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε νέα διαδικασία διαγωνισμού αφού πλέον θεωρείται άκυρη η υπάρχουσα σύμβαση ώστε να ολοκληρωθεί το έργο το οποίο μάλιστα με την παράταση της σύμβασης για την ολοκλήρωση του έργου των συνδέσεων των οποίων έχουμε υπογράψει με την ΕΥΔΑΠ θα ολοκληρωθεί μέχρι την 28/2/2012.
Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ στενά τα περιθώρια, εμείς όμως πιστεύουμε ότι θα είμαστε συνεπείς στις προθεσμίες και τον Μάρτιο πλέον όλη περιοχή αυτή θα έχει δοκιμασθεί πριν και θα λειτουργήσει με το νέο δίκτυο το οποίο θα αποδοθεί στους πολίτες της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα.
Εκεί προσφάτως δημιουργήθηκε ένα θέμα με την πληρωμή των λογαριασμών του νερού.
Το μόνο που έχω να πω είναι ότι, ως δήμος πράξαμε το αυτονόητο. Δηλαδή κάναμε τις μετρήσεις οι οποίες είχαν να γίνουν πριν το 2010 και γι’ αυτό το σκοπό κάναμε αυτό που έπρεπε. Βεβαίως δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα με τους υπέρογκους λογαριασμούς. Αυτά ακριβώς για τα προβλήματα τα οποία αυτή τη στιγμή εκτιμούμε 1 προς 1 θα δώσουμε λύση γιατί δεν είναι δίκαιο κάποιοι να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς, γιατί υπήρχαν λογαριασμού 3500 ευρώ, 2000 ευρώ και υπήρχαν όμως και λογαριασμοί κανονικοί στους οποίους είχαν ανταπεξέλθει ήδη οι δημότες μας. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμιγής και αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να πληρώσουν. Αυτό που εμείς εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι αυτές ακριβώς οι υπερβάσεις, οι υπερβολές, να εξετασθούν εκ νέου, να γίνουν νέες αυτοψίες και να επέλθει πραγματική δικαιοσύνη και σε αυτούς τους πολίτες. Να είναι βέβαιοι, τους διαβεβαιώνω γι’ αυτό,  ότι η ευαισθησία μας είναι πολύ μεγάλη και θα υπάρξει επίλυση οπωσδήποτε του προβλήματος. Στην ίδια περιοχή κάναμε την παρουσία μας ακόμα πιο έντονη με διάφορες επεμβάσεις κτιριακές στο κτίριο του ΚΑΠΗ.  Το ΚΑΠΗ  του Αγ. Παντελεήμονα για μένα είναι ένας πολύ σημαντικός πόλος ανάπτυξης της περιοχής, έχω παρατηρήσει και προεκλογικά αλλά και τώρα ότι εκεί πραγματικά γίνονται διαβουλεύσεις, είναι ένας χώρος που βοηθάμε πάρα πολύ την 3η ηλικία αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πραγματικά ένας πόλος μόρφωσης και ανάπτυξης, ένας πόλος εξέλιξης που θεωρούμε ότι πρέπει να αναβαθμισθεί, και θα αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο, ως επίσημο παράρτημα και όλες οι υποδομές, και οι κτιριακές και οι στελεχικές, σε ό,τι δηλαδή αφορά το έμψυχο δυναμικού του ΚΑΠΗ είναι μέσα στο δικό μας πρόγραμμα και πολύ σύντομα με ανθρώπινο δυναμικό που θα μας παρασχεθεί από ένα πρόγραμμα της ΕΕ που θα αφορά στην κοινωφελή εργασία θα μπορέσουμε να το στελεχώσουμε και να δουλέψει όπως πρέπει. Επίσης θέλω να πω ότι μια προσδοκία απλών εφαρμογών όπως ένα στέγαστρο που ήταν αίτημα τόσων ετών έγινε πραγματικότητα μέσα σε λίγους μήνες.
Ο τόπος όμως έχει ανάγκη από πολλές παρεμβάσεις μια από τις οποίες αποτελεί ένα έργο υποδομής και είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη  διοίκηση έρχεται πλεόν να γίνει πράξη τον επόμενο μήνα και δεν αφορά σε τίποτε περισσότερο από το έργο της αποχέτευσης της Νέας Περάμου – Ακρογιάλι που έχει ιδιαίτερη αξία, που αλλάζει τον πολιτισμό της πόλης της Νέας Περάμου και που πιστέψτε με θα έχει και συνέχεια. Σημαίνει ότι  προοδευτικά όλες οι περιοχές που θα εντάσσονται στο σχέδιο  πόλης θα έχουν δυνατότητα με μελέτες που θα συνεχίσουν να εκπονούνται να υπάγονται σε προγράμματα της ΕΕ ώστε να αποκτούν και αυτές δίκτυο  αποχέτευσης. Το έργο αυτό που είναι προϋπολογισμού 16,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και προηγήθηκε ένας αγώνας πραγματικός αναγνώρισης και θεώρησης όπως λέει και η ορολογία των μηχανικών της μελέτης η οποία πέρασε από στάδιο επικαιροποίησης πολύ σοβαρό πρόσφατα, ολοκληρώθηκε με την θεώρησή της από το περιφερειακό συμβούλιο δημοσίων έργων ώστε να μπει πλέον στη διαδικασία της δημοπράτησης.
Παράλληλα ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός που αφορά τον τεχνικό σύμβουλο και έτσι είμαστε έτοιμοι στον ερχόμενο μήνα να μπούμε στη διαδικασία της δημοπράτησης ενός πραγματικού έργου πνοής για τον τόπο.
Συγχρόνως επειδή τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει πάντα να συνοδεύονται από καλό οδικό δίκτυο έχουμε ετοιμάσει και είναι έτοιμη να υποβληθεί προς ένταξη και μελέτη διάνοιξης δρόμων και δημιουργίας  πεζοδρομίου και ανάπλασης γενικότερης στην περιοχή Μετόχι – Ακρογιάλι ένα έργο προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Κι εδώ είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έρχεται να συνοδεύσει μια μεγάλη αλλαγή στην περιοχή που αφορά την εισφορά σε χρήμα. Ξέραμε εδώ ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτό της αναζήτησης της πραγματικής τιμής μονάδος ανά τετ. μέτρο για την συγκεκριμένη περιοχή Μετόχι – Ακρογιάλι. Η προηγούμενη διοίκηση πήρε μια απόφαση και έθεσε μια τιμή μονάδος η οποία όμως δεν αναφερόταν σε καμία απολύτως εγκύκλιο, σε καμία διάταξη, είχε όμως ένα αποτέλεσμα γιατί πραγματική ήταν χαμηλότερη από αυτήν που προϋπέθετε ο υπάρχων νόμος. Και βέβαια πάντα επειδή κοιτάζουμε πάνω απ’ όλα το καλό των πολιτών, η απόφαση ήταν ευχάριστη για τους πολίτες όταν ήξεραν ότι έπρεπε να πληρώνουν τιμή ανά τ.μ. 155 ευρώ και πλήρωναν τιμή 75 ευρώ. Τώρα όμως επειδή εμείς έπρεπε να έχουμε συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη απόφαση, ζητήσαμε επισήμως από το ΥΠΕΣ μαζί με άλλους 3 δήμους να αναλογιστεί την κατάσταση και να μας απαντήσει επισήμως γι’ αυτό το θέμα. Η απάντηση του ΥΠΕΣ έρχεται με μια τροπολογία η οποία ψηφίστηκε σήμερα στην βουλή, έγινε νόμος και έτσι η αυτό που προκύπτει είναι ότι η τιμή που προκύπτει είναι η τιμή του οικοπέδου συναρτήσει της τιμής και του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου.
Κάτι … ….. αυτό το τελευταίο (ήταν που δεν υπήρχε) προστέθηκε και ορίζει την τιμή μονάδος στην συγκεκριμένη περιοχή στα 108 ευρώ/τμ..
Δεν υφίσταται πλέον η τιμή των 155 ευρώ. Είναι η επίσημη τιμή που ισχύει πλέον βάσει με τον νέο νόμο. Είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην περιοχή, και είναι και κάτι που θα μας απασχολήσει ως δημοτικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες αφού θα πρέπει κι εμείς συγχρόνως να έρθουμε και να ζητήσουμε οι όσες διαδικασίες αφορούν σε εισφορά γης, ή χρήμα είτε είναι από την πλευρά του δήμου ή του δημότη να ορισθούν στην τιμή μονάδος 108 €/τμ Θα ξέρει δηλαδή ο δημότης ότι είτε είναι να δώσει είτε είναι να πάρει θα είναι αυτή η τιμή. Βεβαίως κανένας δεν αφαιρεί από κανέναν το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια. Αλλά νομίζω ότι μια εξωδικαστική αναγνώριση τιμής που θα περάσει μέσα από το δημοτικό συμβούλιο θα είναι πολύ ισχυρή και θα τελειώσειγρήγορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον στην εφαρμογή του σχεδίου πόλεως.
Βεβαίως  ο τόπος έχει ανάγκη και από άλλες υποδομές που αφορούν στην κοινωνική μέριμνα πέρα από την αναβάθμιση και τον ρόλο των ΚΑΠΗ όπως είπαμε πριν, σημαντικό ρόλο παιζουν και άλλοι τομείς όπως είναι ο τομέας πρόνοιας στις βρεφικές και παιδικές ηλικίες. Έτσι λοιπόν εμείς προχωρήσαμε και είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε πρόταση για ένταξη δημιουργίας και κατασκευής ενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού σε οικόπεδο που υπάρχει ήδη στην περιοχή Ακρογιάλι το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, προσφέρει μια ιδιαίτερη ανακούφιση στις μητέρες, στις οικογένειες γενικότερα τόσο με την λειτουργία του όσο και με την απόδοσή του  σαν έργο πραγματικής κοινωνικής πρόνοιας στην κοινωνία που ζούμε Συγχρόνως  στον ήδη υπάρχοντα παιδικό σταθμό, κάτι το οποίο λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια, εμείς το καταργήσαμε, το τροφείο … δεν υπάρχει πλέον και όπως αντιλαμβάνεστε, η κάθε οικογένεια μπορεί να βοηθηθεί με αυτόν τον τρόπο αφού της μειώνουμε την μηνιαία οικονομική δυσκολία κατά 60€. Η υπόθεση αυτή σε συνδυασμό με όλες τις δράσεις που γίνονται γύρω από τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας έρχεται να δείξει ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα.  Και το πρόσφατο θέμα που έχει να κάνει με τον γιατρό του ΚΑΠΗ  αφού πλέον ιδιαίτερα με την συνταγογράφηση επειδή από το ΙΚΑ έχει ορισθεί ότι η συνταγογράφηση θα είναι … ηλεκτρονική προέκυψε ένα ζήτημα της συνταγογράφησης από τον γιατρό του ΙΚΑ στο ΚΑΠΗ. Εχει λυθεί τουλάχιστο προσωρινά το πρόβλημα, ο γιατρός θα παραμείνει και θα συνεχίσει την εργασία του μετά από προσωπική παρέμβαση που έκανα στον διευθυντή του ΙΚΑ αλλά αυτό  που προετοιμάζουμε είναι να υπάρξουν υποδομές ώστε μέσω του διαδικτύου να γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να βοηθηθεί έτσι ο κόσμος, οι δημότες μας, ιδιαίτερα της 3ης ηλικίας  που πραγματικά υποφέρουν να στέκονται ώρες ατελείωτες σε ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ και να κάνουν την συνταγογράφησή τους εκεί όπου είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Έχει βεβαίως μια δυσκολία αυτό το θέμα. Είναι θέμα κεντρικής απόδοσης του σέρβερ, όπως θα ξέρουν αυτοί που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά αλλά αυτό κοιτάζουμε ακριβώς να το λύσουμε με την παρέμβασή μας και να συμπεριληφθούν μέσα σε αυτά τα διαδικτυακά κέντρα που θα συνδεθούν με το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ.
Η διοίκησή μας έκανε όλη αυτήν την περίοδο ένα σύνολο σημαντικών πολιτιστικών  εκδηλώσεων με σκοπό τόσο την ψυχαγωγία των πολιτών όσο και την αναβάθμιση του επιπέδου. Έτσι έγιναν πολύ σημαντικές εκδηλώσεις όλων των περιεχομένων, οφείλω όμως να πω ότι το σύνολο αυτό των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι πολύ σημαντικό που για μένα έπαιξε πάρα πολύ ιδιαίτερο ρόλο στην εξέλιξη της δομής του οικονομικού συστήματος του δήμου δηλαδή ήταν κατά πολύ μειωμένες από τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε λοιπόν μια μείωση του κόστους των πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά 60% και εκεί δημιουργήθηκαν πολλές απορίες σε ό,τι έχει να κάνει με την ψαράδικη βραδιά και ειπώθηκε ότι ήταν πολύ ακριβός ο προϋπολογισμός της ψαράδικης βραδιάς, δηλαδή 25000 ευρώ που είχαμε ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο, σας λέω ότι η ΨΒ στοίχισε 13000 ευρώ. Και από αυτό το ποσό οι 8000 ήταν αμοιβή της ορχήστρας που εμπλούτιζε το πρόγραμμα, κάτι το οποίο γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια αφορούσε σε υποχρέωση της πρώην νομαρχίας. Έτσι λοιπόν, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μια τόσο επιτυχημένη βραδιά όπως αυτή που έγινε αυτή τη χρονιά δεν είναι επιτυχημένη από όλες τις πλευρές.
Οι παρεμβάσεις μας από κει και πέρα είναι σημαντικές σε κάθε γωνιά της Νέας Περάμου και της περιφέρειάς της.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλάνιζε την περιοχή του Αγ. Φανουρίου και αφορούσε στην ρευματοδότηση της εκκλησίας, λύθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στο 1ο τρίμηνο. Οι παρεμβάσεις μας ακριβώς σε ό,τι έχει να κάνει με το ψέκασμα των δέντρων. Και εδώ θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τους φοίνικες. Την επόμενη εβδομάδα θα έλθει κλιμάκιο για να γίνει ψεκασμός και στην περιοχή της Νέας Περάμου. Με τον καθαρισμό των φρεατίων, είναι παρεμβάσεις που αποτελούν υποχρέωση για τον κάθε δήμο. Είναι παρεμβάσεις που και από την επόμενη χρονιά θα μπουν σε έναν προγραμματισμό γιατί όπως έχω δηλώσει, δήλωσα και στα Μέγαρα, θα υπάρχει  ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών, ένα πρόγραμμα το οποίο θα ορίζει από πριν όλους τους διαγωνισμούς για αυτές τις παρεμβάσεις και θα ξέρουμε ακριβώς πότε θα γίνονται και βεβαίως και θα γνωρίζουμε επακριβώς το κόστος όλων αυτών των παρεμβάσεων.
Μια παρέμβαση που ακόμα έχει πρόβλημα είναι η  καθαριότητα.
Εδώ θα σταθώ περισσότερο γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία. Και ίσως δικαίως μέχρι αυτή τη  στιγμή να βάλλομαι από της πλευράς της αντιπολίτευσης. Βεβαίως οι προσκείμενη στην μείζονα αντιπολίτευση που γνωρίζουν και έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ξέρουν πόσο δύσκολο είναι. Αυτό βεβαίως δεν είναι ούτε καμία δικαιολογία για εμάς αλλά ούτε υπεκφυγή να αποφύγουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Έγινε ακόμα πιο έντονο από τη στιγμή που εμείς αποφασίασμε και το κάναμε πράξη να σφραγίσουμε την χωματερή των Μεγάρων. Από εκεί ξεκινάει όλο το πρόσθετο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην καθαριότητα. Ένας στόλος οχημάτων με τα όποια προβλήματα έχουν αυτή τη στιγμή, διανύει καθημερινά μία απόσταση 35 χιλιομέτρων, να πάει στην Φυλή, να περιμένει στην ουρά, για να αδειάσει τα απορρίμματα και να επιστρέψει για να επανέλθει στην εργασία, χρειάζεται πολύ χρόνο και πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση αφοπυ σκεφθείτε μόνο ότι ήδη είναι δεσμευμένο το 6% του προϋπολογισμού των τακτικών εσόδων του δήμου, ένα ποσό δηλαδή που φθάνει και υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Επομένως καταλαβαίνετε εκ των πραγμάτων ότι είμαστε σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση. Βεβαίως η δυσκολότερη αυτή κατάσταση ήλθε να επιβαρυνθεί και από την απουσία προσωπικού. Έγινε μια προσπάθεια από την αρχή του χρόνου να φανούμε ακριβείς στις προθεσμίες ώστε να προσληφθεί ένα σύνολο 50 ατόμων τα οποία θα ασχολούνταν με την καθαριότητα. Δυστυχώς μέσα από μια σειρά  παλινωδιών της κυβέρνησης και συνεχών αλλαγών των εγκυκλίων φθάσαμε στον μήνα Μάιο και δεν είχε γίνει πλέον κατορθωτό κάτι τέτοιο. Αποφασίσαμε λοιπόν αφού συγχρόνως αυτό το πρόβλημα έγινε φανερό και αισθητό και στην ίδια την κυβέρνηση η οποία προέβη σε τροπολογία και εφαρμογή νέου νομοσχεδίου με το οποίο επιτρεπόταν πλέον η ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων, των αστικών αποβλήτων, σε ιδιώτη, αποφασίσαμε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία και μαζί δηλαδή ο ιδιωτικός φορέας και ο δήμος να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα των απορριμμάτων το οποίο δεν έχει τελειωμό. Έτσι είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση που τελειώνει η διαδικασία του διαγωνισμού στις 24/10 διενεργείται η δημοπρασία ώστε να αναλάβει ο ιδιώτης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τόσο των Μεγάρων όσο και της Νέας Περάμου και εμείς με τα οχήματα που έχουμε και το προσωπικό που έχουμε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον πλήρως το πρόβλημα ώστε να μην υπάρχει αυτό το σοβαρό κομμάτι που επιβαρύνει μια κατάσταση και την εικόνα μιας πόλης να μην υπάρχει πλέον.
Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό επιφορτίζεται με κανόνες υγιεινής που αυτή τη στιγμή βάλλονται όπως αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες όπου είναι κλειστή η χωματερή της Φυλής και που τα σκουπίδια είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής καιρικές συνθήκες, γιατί δεν είναι μόνο η βροχή που έχει πέσει αυτές τις ημέρες, ακόμα και ο άνεμος που τα μεταφέρει από τη μια μεριά στην άλλη δημιουργεί μολυσματογόνες εστίες για τις οποίες δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα ακόμα και επιδημιών μέσα σε μια πόλη.  Γι’ αυτόν τον λόγο είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα περιβάλλοντος από τον οποίο ζήτησα, αφενός μεν να ενημερωθώ για το τι μέλει γενέσθαι με την κατάσταση που υπάρχει στην Φυλή και να ζητήσω γι’ αυτές τις 2-3 ημέρες, όσο διαρκέσει ακόμα η κατάληψη, να μας επιτρέψει να μπορούμε να επιχώνουμε τα δικά μας απορρίμματα και μόνο στην σφραγισμένη χωματερή ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις  με νοσήματα που μπορεί να είναι οδυνηρά για την κοινωνία. Γιατί όπως ακριβώς είπα, εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι με μια άρνησή σας θα μπορεί να προκύψουν σοβαρές εξελίξεις σε θέματα υγιεινής για τους πολίτες μας. Έτσι λοιπόν θα έχουμε την δυνατότητα, αυτές τις 2 ημέρες, ένα σημαντικό κομμάτι των απορριμμάτων να τα απορρίπτουμε εδώ με την υποχρέωση να γίνεται αμέσως επιχωμάτωσή τους και έτσι στη συνέχεια να ακολουθήσουμε πάλι το πρόγραμμα το οποίο είχαμε.
Αυτός είναι ο σκοπός και ο λόγος που σήμερα, αν κάνετε μια βόλτα τόσο στα Μέγαρα όσο και στην Νέα Πέραμο, θα δείτε ότι το πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αντικρίζουμε καθημερινά στους δέκτες των τηλεοράσεων με όγκους τεράστιων σκουπιδιών που έχουν γεμίσει τις μεγαλουπόλεις όπως και τους όμορους δήμους. Αν πάτε στην Ελευσίνα είτε στην Μάνδρα είτε στους Αγ. Θεοδώρους είτε στο Λουτράκι θα δείτε ότι η κατάσταση η οποία επικρατεί είναι δραματική. Όμως σε αυτό το πρόβλημα πρέπει όλοι να σκύψουμε. Και δεν μπορεί να μην συμμετέχει ο ίδιος ο πολίτης.
Εμείς εγκρίναμε, ως δημοτικό συμβούλιο, νέο κανονισμό καθαριότητας, έναν κανονισμό που προάγει τον πολιτισμό, προστατεύει την υγεία και δημιουργεί πραγματική συνείδηση περιβάλλοντος και αλλαγή νοοτροπίας.
Αυτά είναι τα κύρια δόγματα αυτού του κανονισμού και θέλω πραγματικά να σας παρακαλέσω, επειδή τις επόμενες ημέρες θα μοιραστεί σε όλα τα σπίτια των δημοτών, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αυτόν τον κανονισμό να τον εφαρμόσουμε γιατί είναι μόνο για το καλό μας. Είναι ένας κανονισμός που προάγει πραγματικά τον πολιτισμό. Ένας κανονισμός που θα εφαρμοσθεί με την ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα αυτό αλλά που θα είναι αυστηρός σε αυτούς που δεν θα μπορέσουν ή δεν θα θελήσουν να εναρμονισθούν με τις νέες συνθήκες σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαριότητα. Γιατί η καθαριότητα είναι αυτό που ξεκινάει μέσα από την ίδια μας την οικογένεια. Είναι το σπίτι μας. Κι εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ενώ το σπίτι μας θέλουμε πάντοτε να το διατηρούμε πεντακάθαρο, έχουμε μια γωνιά απ’ έξω ακριβώς η οποία είναι εστία μόλυνσης.  Αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το δεχτώ από κανέναν και γι αυτό πιστεύω ότι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε και θα καταφέρουμε πραγματικά να υπάρξει αυτή ακριβώς η αλλαγή στην νοοτροπία και να αναπτυχθεί πραγματική περιβαλλοντική συνείδηση.

Μετά το πολύ σοβαρό αυτό κομμάτι θέλω να αναφερθώ και σε κάτι που θεσμοθετήθηκε πλέον με ΦΕΚ  πολύ πρόσφατα και αφορά στον τομέα του πολιτισμού μας, και δεν είναι άλλο από το Βυζάντειο δημοτικό ωδείο του δήμου Μεγαρέων. Το ΒΔΜ είναι μια πραγματικότητα, είναι κάτι που ήταν προεκλογική μας δέσμευση, έγινε πραγματικότητα, και το σημαντικότερο, συμπεριλαμβάνει ως παράρτημα την Νέα Πέραμο. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να έχουν πλέον έναν οίκο εκπαίδευσης τέτοιο, που θα τους επιτρέπει, εκτός από το πτυχίο που θέλουν να αποκτήσουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα από τον πανεπιστημιακό κύκλο να έχουν ένα άλλο πτυχίο του ιδίου ακριβώς διαμετρήματος, της ίδιας ακριβώς αξίας, τέτοιο που να τους επιτρέπει όταν τελειώσουν από εκεί να έχουν την δυνατότητα να διδάξουν ως επίσημοι διδάσκαλοι ωδείου με πτυχίο αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος. Είναι μια σημαντική επιτυχία που προάγει τον πολιτισμό και που δείχνει πραγματικά ότι η μέριμνα και στον τομέα αυτό είναι πολύ μεγάλη από την πλευρά της διοίκησης του δήμου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή των εκπαιδευτών, η επιλογή γίνεται με διαγωνισμό ο οποίος ορίζεται μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και που έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα κατ’ αρχήν, σε ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον διαγωνισμό, στην εντοπιότητα. Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί ικανοί μουσικοί διδάσκαλοι της περιοχής μας, τόσο των Μεγάρων όσο και της Νέας Περάμου και οι οποίοι θα πρέπει να προτιμηθούν όπως θα προτιμούντο σε όλες τις άλλες πόλεις και τους δήμους της χώρας οι αντίστοιχοι ντόπιοι και αυτό θα δώσει μια πραγματική ανάσα, οικονομική στον τομέα της ανεργίας που τόσο πολύ μαστίζει την περιοχή. 
Γι’ αυτόν ειδικά τον τομέα γίνονται και δράσεις μέσα από την νεοσύστατη Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου η οποία προέρχεται από τον νέο κανονισμό ΕΥ όπου εκεί θα υπάρχει συγκεκριμένο ξεχωριστό γραφείο απασχόλησης και εύρεσης εργασίας το οποίο θα συνεργάζεται τόσο με τους ιδιωτικούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής όσο και με τον ΟΑΕΔ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και στον τομέα αυτόν. Εκτός αυτού, με δράσεις για ραγματική αναζήτηση ιδίων πόρων, γιατί πιστέψτε με,  είναι η μόνη διέξοδος μέσω της οποίας μπορούμε να αποκτήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη ως δήμος.
Μέσα, λοιπόν, από αυτές τις δράσεις είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων. Θα θυμάστε επίσης ότι και αυτό αποτελούσε προεκλογική δέσμευση. Δεν το έκρυψα ποτέ γιατί θεωρώ ότι είναι πραγματική εξέλιξη και επίσης είναι μια ακόμη διέξοδος στον σοβαρό αυτόν τομέα της ανεργίας, όταν στις θέσεις αυτές που θα δημιουργηθούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα απασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο άτομα από την Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα.
Και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις ανάδειξης και ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι συμπολίτες μας σε όλα τα επίπεδα. Ικανοτήτων τέτοιων που τους κάνουν ήδη διακεκριμένους εκτός του δήμου μας.  Με επίπεδα επιστημονοσύνης πολύ υψηλά. Και έχει για εμένα πολύ μεγάλη αξία και προξενεί συγκίνηση να ακούω συμπολίτες μας να μεγαλουργούν σε διάφορους τομείς υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκτός του δήμου μας. Είναι ευκαιρία μέσα από τέτοιες διεργασίες αυτοί οι άνθρωποι να έλθουν και να εφαρμόσουν το ταλέντο τους μέσα στον τόπο. Γιατί πραγματικά χρειάζεται κάποτε και αυτό το ταλέντο που έχουν οι επιστήμονες του τόπου μας να αναγνωρίζεται στον τόπο μας. Κάτι που ξέρετε πολύ καλά ότι είναι δυστυχώς πάρα πολύ σπάνιο στις μέρες μας.
Ο πολιτισμός είναι και αθλητισμός. Κι εδώ οι παρεμβάσεις μας επίσης είναι σημαντικές μέσα σε αυτό το δεκάμηνο και έχουν να κάνουν αφενός μεν με την συντήρηση του συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου της Νέας Περάμου και την ανακαίνιση που ήδη δρομολογείται και θα γίνει διαγωνισμός πολύ - γρήγορα για την ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου και την κατασκευή παρκέ καθώς και επίσης και όλες τις άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και ιδιαίτερα στην στέγη που έχει και αυτή μεγάλα προβλήματα. Συγχρόνως, η δική μας η αρωγή είναι και στους υπόλοιπους συλλόγους και έρχεται να βοηθήσει συλλόγους που πραγματικά αποτελούν κόσμημα για την περιοχή, που αναδεικνύουν πρωταθλητές και που αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο λειτουργικά όσο και οικονομικά, όπως είναι ο  Νηρέας. Είναι δε πρόθεσή μας να βοηθήσουμε τη συνέχιση αυτής της μεγάλης πορείας αυτού του συλλόγου και να ολοκληρωθεί με επιτυχία όλη η παρέμβασή μας στο που αθλούνται τα παιδιά του συλλόγου αυτού.
Στην μόρφωση, στην καλλιέργεια και στην παιδεία ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος και κάναμε άμεσα την παρέμβασή μας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία αποτελεί πλέον επίσημη ΔΒ παράρτημα της ΔΒ του δήμου στα Μέγαρα και με πολύ ταχείς διαδικασίες εκδίδεται η άδεια η οποία θα δώσει επί τέλους την ρευματοδότηση, θα το κάνει αυτόνομο κτίριο μέσα στο οποίο θα υπάρχει εκτός αυτού και ον λάιν σύνδεση με την ΔΒ των Μεγάρων και βεβαίως θα λειτουργεί όλες τις ημέρες μέχρι αργά το απόγεμα. Στον ίδιο δε χώρο, τον χώρο της ΔΒ θα λειτουργήσει το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων.
Αυτή είναι άλλη μια νέα τομή για την νεολαία μας, μια τομή που έχει στεφθεί με επιτυχία στα Μέγαρα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους μας που ανοίγει ορίζοντες μόρφωσης, καλλιέργειας, παιδείας και επικοινωνίας τέτοιους που τους απαγορεύουν ουσιαστικά να φέρουν στο μυαλό τους άλλες ενασχολήσεις οι οποίες όπως ξέρουμε όλοι μας, μόνο κακό κάνουν. Άλλες ενασχολήσεις, άλλες εξαρτήσεις τέτοιες που δυστυχώς σε άλλες περιοχές έχουμε πολύ άσχημη εξέλιξη στην κοινωνία. Ειδικά αυτός ο τομέας των εξηρτημένων ατόμων για εμένα έχει πολύ μεγάλη σημασία, δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος και θα πρέπει μα κάθε τρόπο την νεολαία μας να την ωθήσουμε σε διεξόδους τέτοιες που θα τους απαγορεύσουμε και να το σκεφθεί ακόμα να έλθει σε επαφή με τέτοια στοιχεία που μόνο τον όλεθρο και το κακό φέρνουν στην κοινωνία.
Επειδή αυτό έχει να κάνει και με την αστυνόμευση, έχουμε μια σειρά από δραστηριότητες γύρω από τον τομέα αυτό τέτοιες που αφενός μεν υποχρέωσαν την κεντρική διοίκηση να μην ξανασκεφτεί την κατάργηση των σταθμών της αστυνομίας σε περιοχές όπως είναι η Νέα Πέραμος, αφετέρου να εντείνει την αστυνόμευση έτσι ώστε φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας να υποχωρήσουν.  Ξέρουμε ότι σε αυτόν τον τομέα, στοιχεία που προέρχονται από άλλες περιοχές ιδιαίτερα περιφερόμενοι τσιγγάνοι, έχουν δημιουργήσει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Εμείς κάναμε μια σοβαρή αρχή με την επέμβαση στην περιοχή του Βλυχού αλλά και σε περιφερειακές περιοχές όπως είναι το Κουλουριώτικο Μονοπάτι, όπως είναι στην περιοχή των εργατικών κατοικιών εκτός της περιοχής των Μεγάρων, όπου πήγαιναν να γίνουν νέοι καταυλισμοί. Έχουμε εφαρμόσει πλήρως τον νόμο όπως ακριβώς ορίζεται και είμαστε στην φάση να κατεδαφίσουμε όλα αυτά τα παραπήγματα και να προκαλέσουμε την εκδίωξη αυτών των στοιχείων που μόνο κακό κάνουν, από την περιοχή μας. Συγχρόνως θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν αποφασίσει να εναρμονισθούν με το κοινωνικό σύνολο. Και γι
 Αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερος φορέας, με πολύ μεγάλη ευαισθησία, το ιατροκοινωνικό κέντρο τσιγγάνων στην περιοχή του Βλυχού το οποίο αποτελεί πραγματικό πρότυπο για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, αλλά και με την προώθηση σε επιμορφωτικού επιπέδου παρεμβάσεις όπως είναι η δημιουργία ενός νηπιαγωγείου που θα γίνει γρήγορα, εκεί πάλι, στην περιοχή του Βλυχού, ώστε να διαχωρίσουμε πραγματικά και την θέση μας και την σχέση μας με αυτούς που θέλουν να συνδράμουν σε μια ομοιόμορφη, ομόπνοη και αγαπημένη κοινωνία, και σε αυτούς που δεν το επιθυμούν.
Για εμάς αυτοί που δεν το επιθυμούν είναι ανεπιθύμητοι. Και θα φύγουν.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν στο σύνολό τους μια πρώτη γεύση ενός προγραμματισμού που γίνεται όλον αυτόν τον καιρό για να μπορέσει να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες αυτής της διοίκησης. Οι δράσεις αυτές έρχονται σε καιρούς πολύ δύσκολους. Και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας στο σπίτι του έρχονται σε ευρύτερο επίπεδο να αντιμετωπισθούν και από τον δήμο. Να ατνιμετωπισθούν και από την περιφέρεια και την ίδια την κυβέρνηση του κράτους.
Εμείς, επειδή έχουμε διακρίνει από την αρχή, ότι η κεντρική διοίκηση κάνει έναν αγώνα για να ξεφύγει η χώρα μας από τον κλοιό της χρεοκοπίας, έχουμε διακρίνει ότι δεν υπάρχουν πόροι από την κεντρική διοίκηση για να δοθούν στους δήμους. Το έχουμε κάνει συνείδηση. Δεν έχουμε αποκοιμηθεί όπως έκαναν παλαιότερα άλλες διοικήσεις που θεωρούσαν δεδομένη μια τακτική επιχορήγηση τέτοια που τους επέτρεπε αφενός μεν να έχουν πλήρως την μισθοδοσία αφετέρου δε να κάνουν και κάποια έργα. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς διερευνούμε καθημερινά τρόπους ανάπτυξης μέσα από την δική μας προσπάθεια, μέσα από την δική μας δραστηριότητα που θα φέρουν χρήματα στον τόπο και συγχρόνως που θα γίνουν έργα τα οποία θα μείνουν στον τόπο και στο λαό μας. Έτσι λοιπόν με αυτόν τον γνώμονα και τους στόχους προχωράμε και γι αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η προσπάθεια είναι πέρα για πέρα ανιδιοτελής, είναι μια προσπάθεια που βγαίνει μέσα από την ψυχή μας. Βγαίνει μέσα από την καρδιά μας και είμαστε καθαροί και ακέραιοι απέναντί σας. Όπως θα είμαστε πάντοτε.
Και επειδή κυκλοφορούν διάφορα παπαγαλάκια τον τελευταίο καιρό και θέλουν να σπιλώσουν το πρόσωπου του δημάρχου, είτε γενικότερα την διοίκηση αυτή η οποία διακατέχεται από πνεύμα πραγματικής προσφοράς στον τόπο. Η οποία αποτελείται από νέους ανθρώπους που μόνο κύριο κριτήριο γι’ αυτούς είναι η σταθερή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τους πολίτες, έχω να πω σε όλους αυτούς ότι τοίχο θα βρουν μπροστά και καθρέφτη που δεν κολλάει λάσπη. Η λάσπη κολλάει σε τραχείες επιφάνειες, φθαρμένες από τον χρόνο, εμείς είμαστε ακλόνητοι, ξεκάθαροι κρυστάλλινοι. Αυτό ακριβώς θέλουμε να το διατηρήσουμε μαζί σας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε σε όλη αυτή τη διάρκεια αυτής της θητείας.

Ερώτηση
Τι γίνεται με τις κλεψιές που έχουμε;
Απάντηση
Συζητούμε με τον ίδιο τον υπουργό προστασίας του πολίτη και ζητούμε να υπάρξει αύξηση της αστυνόμευσης. Βεβαίως μέσα στον επόμενο χρόνο θα τρέξει και το θέμα της δημοτικής αστυνομίας. Αλλά θέλω να τονίσω από πριν ότι επειδή ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας είναι ιδιαίτερος, δεν θέλω να περιμένετε ότι η δημοτική αστυνομία θα λύσει το πρόβλημα της αστυνόμευσης. Θα βοηθήσει όμως σε ικανό βαθμό.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να έχουμε καλύτερη αστυνόμευση, μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών οργάνων που θα μπορούν να κάνουν τις περιπολίες που πρέπει και που, σε συνεργασία πάντοτε με τους πολίτες, θα μπορέσουν να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία.

Ερώτηση: Φ. Δάτσικας, πρόεδρος του Συλλόγου Βλυχάδας
Κ. Δήμαρχε,
Με χαρά άκουσα απόψε πράγματα που δεν έχω ακούσει, τόσα χρόνια που ασχολούμαι. Όπως για το γραφείο εύρεσης εργασίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα βοηθήσει αρκετό κόσμο, σε αυτό μπράβο σας.
Ο σύλλογός μας και εγώ προσωπικά, στα περισσότερα θέματα που αφορούν τον σύλλογο και τον δήμο έχουμε αρμονία, προχωρούν τα πράγματα.
Εμείς πάμε καλά. Δεν έχομε κανένα πρόβλημα.
Δύο πράγματα μόνο πρέπει να σας πω κ. Δήμαρχε.
Για τους δύσκολους αυτούς καιρούς φέρνομε στην επιφάνεια, σαν σύλλογος, ένα θέμα που φλέγει. Είναι η φυσική διάνοιξη της Βλυχάδας στο 31ο  χιλιόμετρο. Είναι γενική απαίτηση των κατοίκων, των επαγγελματιών, διότι τώρα με τα υαλοπετάσματα που έχουν μπει οι επαγγελματίες απομονώνονται. Χάνουν ένα μέρος της δουλειάς τους. Εμείς σαν σύλλογος ήδη ξεκινάμε και μαζεύουμε υπογραφές. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει την διάνοιξη
Ένα άλλο θέμα είναι το εξής. …. Και πιστεύω ότι κρατάτε πάντα τον λόγο σας…. Στην Βλυχάδα θέλουμε γιατρούς.
Επειδή υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και η οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, πρέπει να κατέβει ή στα Μέγαρα ή στην Ν. Πέραμο, οπότε αδυνατούμε πάρα πολύ.
Θα θέλαμε στον σύλλογό μας να έρχονται γιατροί να εξετάζουν τους ασθενείς της τρίτης ηλικίας.
Δήμαρχε εύγε και πάλι εύγε. Άκουσα πράγματα πολλά που δεν είχα ακούσει, 10 χρόνια που είμαι συνέχεια στα δημοτικά..
Ευχαριστώ….

Απάντηση
Θα ήθελα να το προσθέσω.
Όπως ακριβώς έγινε στην Κινέττα, που δημιουργήσαμε το δημοτικό ιατρείο, έτσι ακριβώς έχει προβλεφθεί και θα έχετε και συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ιδρυθεί και ένα δημοτικό ιατρείο στην περιοχή της Βλυχάδας. Να καλύπτει όλη την βόρεια αυτή περιοχή που είναι πάρα πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα άτομα της 3ης ηλικίας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Εδώ επίσης θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Περιμένουμε πράγματι διακαώς να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας από την ΕΕ γιατί μέσα από αυτό έχει δρομολογηθεί και πλήρης κάλυψη από οδηγούς που θα συνεισφέρουν πάρα πολύ στην δημοτική συγκοινωνία. Η δημοτική συγκοινωνία γίνεται πλέον ευρύτερη. Πρέπει να γίνει ενδοδημοτική ευρείας σύνδεσης και θα καλύπτει όλες τις περιοχές, από τον Λουτρόπυργο μέχρι και την Κινέττα. Είναι έτοιμο το δίκτυο, είναι έτοιμα τα δρομολόγια, αυτό που απομένει είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα που περιμένουμε κυριολεκτικά από μέρα σε μέρα να τελειώσει η αξιολόγησή του ώστε να γίνει η διαδικασία που χρειάζεται για να επιλεγούν τα άτομα και στη συνέχεια να λειτουργήσει το νέο δίκτυο ενδοδημοτικής  συγκοινωνίας που θα προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια, ιδιαίτερα στα άτομα της 3ης ηλικίας.

Ερώτηση.
Σταύρος Φωτίου, τ. δήμαρχος Νέας Περάμου
Ευχαριστώ κ. Δήμαρχε που δεχτήκατε να μου δώσετε τον λόγο και σας συγχαίρω γι’ αυτό, το ίδιο έκανα κι εγώ παλιά.
Δεν πήρα τον λόγο για να αντιπολιτευθώ και ούτε ήταν στην πρόθεσή μου να μιλήσω καν. Έχομε χρόνο να αντιπολιτευθούμε. Εξάλλου για μένα η περίοδος προσαρμογής, αυτό που λέμε περίοδος χάριτος στην νέα διοίκηση, δεν έχει τελειώσει. Τελειώνει όταν ολοκληρώσετε την πρώτη ετήσια θητεία σας. Θα δω τα οικονομικά στοιχεί και τον προϋπολογισμό σας και τότε θα έχω χρόνο μπροστά μου να αντιπολιτευθώ, προς όφελος, βέβαια, πάντα της πόλης της Νέας Περάμου αλλά και των Μεγάρων.
Θέλω όμως να τοποθετηθώ σε τρία θέματα που αναφέρατε στην ομιλία σας, όπου από αυτά τα τρία θέματα μπορεί να προκύψει στον ακροατή μια λάθος κατανόηση σε κάποια θέματα που θα άφηνε κάποιες μομφές που δεν ήταν σίγουρα στην πρόθεσή σας.
1. Αναλύσατε πολύ σωστά τις υποχρεώσεις που παραλάβατε από τον δήμο Νέας Περάμου, πολλές λεπτομέρειες, ακόμα και για λογαριασμούς ύδρευσης, που ενδεχομένως να μην είχαν πληρωθεί σε κάποια σημεία αλλά αποκρύψατε, θέλω να πιστεύω όχι εσκεμμένα, και τα χρήματα και τις απολαβές που παραλάβατε ως δήμος από τα οικονομικά στοιχεία που ευρίσκονταν στον δήμο. Εμείς παραδώσαμε, όπως θα γνωρίζετε την 1/1/2011  300 χιλιάδες ευρώ τα οποία ήταν μετρητά στο ταμείο. Παραδώσαμε 750 με 800 χιλιάδες υποχρεώσεις από τρίτους προς τον δήμο, τα οποία είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Εσείς μιλήσατε για 300. Αν αφαιρεθούν αυτά συν το δίκτυο της Βλυχάδας που θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ και το κόστος του θα είναι στα 4 εκατομμύρια, αποδεικνύεται ότι η οικονομική κατάσταση που παραλάβατε από τον δήμο Νέας Περάμου είναι άμεσα διαχειρίσιμη και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ο νέος δήμος όσον αφορά στο κόστος στη διοίκηση. Μπορείτε να τα δείτε αυτά, εδώ είμαστε, θα τα συζητήσουμε. Βέβαια μένουν οι δανειακές υποχρεώσεις οι οποίες είναι σε βάθος εικοσαετίας όπου και αυτές από το δημοτικό συμβούλιο έχουν προγραμματισθεί να πληρωθούν από την ετήσια ΣΑΤΑ γιατί ήταν από τα μεγάλα έργα υποδομής.
2ο το θέμα της αναπτυξιακής. Έτσι όπως το θέσατε, ενδεχομένως κάποιοι να παρανοήσουν και να νομίσουν ότι υπήρχαν 120 χιλιάδες ταμειακό… Θέλω να ενημερώσω, εσείς φαντάζομαι θα το γνωρίζετε, ότι η αναπτυξιακή του δήμου Νέας Περάμου δεν έπαιρνε τα χρήματα από δικές της πρωτοβουλίες. Έπαιρνε επιχορήγηση από τον δήμο.  Στην διαδικασία την λογιστική, το λογιστικό γραφείο που τηρούσε τα βιβλία μεταφέρθηκε με αποτέλεσμα να χαθούν κάποια παραστατικά και να φαίνεται ένα ταμειακό έλλειμμα. Αν δείτε τα χρήματα που έπαιρνε από  τον δήμο και μόνο τις βασικές υποχρεώσεις δεν βγαίνουν οι 120 χιλ… Άρα δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα διαδικαστικό όπου ευτυχώς η προηγούμενη πρόεδρος έχει κρατήσει κάποιες φωτοτυπίες από τα τιμολόγια και θα δούμε όταν θα γίνει η εκκαθάριση, θα τα δείτε μπροστά σας και θα λυθούν όλα τα προβλήματα
3ο Θέλω να κάνω 2 παρεμβάσεις. Η μία στο νερό, την καταμέτρηση του νερού στη Βλυχάδα και μία στο σχέδιο πόλης στο Ακρογιάλι.
Οι παρεμβάσεις αυτές κατέληξαν Να έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος για τους δημότες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι μπορείτε και είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσετε μέσα από την διαδικασία που σας δίνει ο νόμος και μέσα από όλη αυτή την πολιτική προσπάθεια που κάναμε να βρείτε τον τρόπο και να καταφέρετε να περιορισθούν αυτές οι … για τους δημότες της Ν. Περάμου γιατί αυτήν την περίοδο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για να αντιμετωπισθούν, χαράτσι στην ύδρευση, χαράτσι στο σχέδιο πόλης …
Εύχομαι να πετύχετε στο έργο σας. Καλή επιτυχία

Απάντηση.
Ευχαριστώ πολύ. Να πω μόνο ειδικά για το τελευταίο, νομίζω ήμουν σαφής. Ότι όλες αυτές οι εκκρεμότητες με πολύ ιδιαίτερη ευαισθησία θα εξετασθούν και θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
Δεν μπορώ όμως να πω ότι δεν ήταν υποχρέωσή μας να κάνουμε το αυτονόητο. Δηλαδή να κάνουμε τις καταμετρήσεις.
Ήταν κάτι ως δήμος οφείλαμε να το κάνουμε. Αν δεν το κάναμε θα ήταν παρανομία.
Εν πάσει περιπτώσει είναι ένα θέμα που θα λυθεί οπωσδήποτε.
Σε ό,τι έχει να κάνει ειδικά με το θέμα της κοινωφελούς επιχείρησης, εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας αυτά τα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι αυτό το έλλειμμα δεν υφίσταται. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτός είναι ο λόγος που σε συνδυασμό με την έλλειψη ισολογισμών των προηγουμένων ετών, 2008-9-10, δεν μας επέτρεπε να συνεχίσει να υφίσταται αυτή η κοινωφελής.
Η εκκαθάριση της εταιρείας θα δείξει τι ακριβώς είχε συμβεί.
Σε ό,τι είχε να κάνει με τις υποχρεώσεις τρίτων προς τον δήμο, οι υποχρεώσεις αυτές ήταν 660.000 οι οποίες ήταν βεβαιωμένες, οι οποίες όπως ξέρετε πολύ καλά απέχουν πολύ από το να εισπραχθούν. Απέχουν πολύ.
Και γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί το ταμείο να είχε αυτές τις 300000 αλλά από εκεί και πέρα όμως οι υποχρεώσεις του δήμου ήταν τέτοιες που ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έφθαναν ούτε για το ένα δέκατο από αυτές τις υποχρεώσεις που υπήρχαν και που είναι και ατιμολόγητες … δεν δείχνει ότι υπήρξε μια καλή διαχείριση στον τομέα αυτό από την πλευρά της διοικήσεως.
Το νερό και ειδικά το θέμα της συμψήφισης είναι πολύ σχετικό κ. Φωτίου.
Εσείς εκτιμάτε ότι θα κοστίσει 4 εκατομμύρια ευρώ και επομένως δεν θα υπάρχει οφειλή προς την ΕΥΔΑΠ.
Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει ΕΥΔΑΠ και πως λειτουργεί.
Σας λέω λοιπόν ότι η ΕΥΔΑΠ δεν δέχεται την δική μας οικονομική πολιτική και θέλει να εκτιμηθεί εκ νέου όταν παραδοθεί το δίκτυο του Αγ. Παντελεήμονα. Βεβαίως δεν πρόκειται και από την δική μας πλευρά να δεχθούμε επιβάρυνση αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα χρέος προς την ΕΥΔΑΠ περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και αυτό το χρέος είναι υπαρκτό και το οποίο αν συμψηφισθεί μαζί με τις οφειλές του νερού όλων των προηγούμενων ετών φθάνει πράγματι γύρω στα 4 εκατομμύρια.
Θα το δούμε στη φάση που θα ολοκληρωθεί η παράδοση του δικτύου του Αγ. Παντελεήμονα.
Σας ευχαριστώ για την παρέμβασή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.