Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο Δήμος Μεγαρέων κατά της φορολόγησης της αγροτικής γης


ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

Την Τρίτη 31/01/2012 ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Κουμπέτσο και από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Παναγιώτη Σκλαβούνο, έλαβε μέρος στη σύσκεψη Δημάρχων η οποία έγινε στην Παιανία και είχε ως θέματα συζήτησης αφ’ ενός το σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων και αφ’ ετέρου το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για της χρήσεις γης και για την κατάργηση αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές.          
                                     
                                   
Η εισήγηση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών και όπως φαίνεται πρόκειται να συζητηθεί και θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα. Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία που έχουν, όμως αναμένεται και αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οπότε και το νέο χαράτσι θα είναι μεγάλο.                                        
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων αντέδρασε στο σχέδιο νόμου για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, αφού είναι πέρα από κάθε λογική να φορολογούνται τα αγροτεμάχια που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.   

Στην τοποθέτηση του ανέφερε «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα, μετά την φορολόγηση με τα χαράτσια μονίμου χαρακτήρα στα σπίτια, να φορολογήσουν με νέα χαράτσια μονίμου χαρακτήρα και την αγροτική γη. Όσον αφορά για το υπό διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος σχετικά με τις χρήσεις γης, που με το άρθρο 14 ουσιαστικά καταργεί την αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων και την εκτός σχεδίου δόμηση, εμείς στο Δήμο Μεγαρέων αντιδράσαμε εντονότατα, πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και λάβαμε μέρος στη διαβούλευση που λήγει σήμερα. Ζητάμε επίσης την θεσμοθέτηση, ώστε να είναι δεσμευτική η γνώμη των Δήμων για θέματα που αφορούν τις περιοχές τους. Τέλος ζητάμε την κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Περιφέρεια Αττικής, αφού έχει αποδειχθεί ότι ο ρόλος του ΟΡΣΑ είναι εντελώς διαφορετικός όπως προκύπτει από το καταστατικό ίδρυσής του, σε σχέση με τις αποφάσεις που παίρνει για τις τοπικές κοινωνίες, για τις οποίες δεν έχει καμία αρμοδιότητα».

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων στην σύσκεψη, αποφασίστηκε ομόφωνα από τους Δημάρχους που συμμετείχαν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων, αλλά και ενάντια στην κατάργηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων και της εκτός σχεδίου δόμησης, με διαμαρτυρίες  και παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.