Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Φ. Κουβέλης vs. Γ. Βαρουφάκη: Υπέρ ή κατά της πτώχευσης;

Εν μέσω διεθνών λοιδοριών και την παρέλαση δεκάδων αναλυτών από το πρακτορείο Bloomberg (και άλλα διεθνή δίκτυα) οι οποίοι από το πρωί υποστηρίζουν ότι η διαφαινόμενη συμφωνία της Ελλάδας με την Τρόικα και πως θα οδηγήσει σε χρεοκοπία στους επόμενους 12-18 μήνες, η χώρα καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της.
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία, σήμερα το πρωί, μεταξύ του Νίκου Χατζηνικολάου και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη (REAL FM 97.8, πρωί 10:00-12:00), για το θέμα της κρίσης, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι το τεράστιο λάθος του ελληνικού πολιτικού συστήματος ήταν το ότι δέχθηκε να διαπραγματεύεται με την Τρόικα, δηλαδή του υπαλλήλους των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντί αυτό να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, αφού το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και αφορά στο μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ενιαίου νομίσματος.
 
Εντύπωση προκάλεσαν και οι θέσεις του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αν και δέχθηκε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε μια άμεση χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, με την αποδοχή της συμφωνίας θα είναι σχετικά μικρές, ενώ επιτέθηκε – με τη συνήθη ευπρέπεια βέβαια – εναντίον των μέτρων λιτότητας και δραστικής μείωσης του εισοδήματος των απλών καθημερινών ανθρώπων καταστρέφοντας την αγορά, τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα συνεπαγόταν πολύ περισσότερες δυσκολίες, τασσόμενος εμμέσως υπέρ της συμφωνίας με την Τρόικα ως το «μη χείρον».
Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος πολιορκείται το τελευταίο διάστημα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα στον κόσμο παρά τις αιρετικές – σε σχέση με την επικρατούσα συμβατική σοφία – απόψεις που διατυπώνει, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι «…δεν πτωχεύει μία χώρα. Μόνο μία επιχείρηση πτωχεύει» και προειδοποίησε ότι θα ήταν «εγκληματικό να πάρουμε αυτό το δάνειο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες», διαφοροποιούμενος από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Υποστήριξε εμμέσως ότι η σκληρή στάση της Τρόικας αποτελεί «μπλόφα» και ότι η απειλή για τη σταθερότητα ολόκληρης της ΕΕ, όχι μόνο του νομίσματος, είναι τεράστια.
Το μόνο ζήτημα για το οποίο υπάρχει σοβαρό θέμα, υποστήριξε ο Γ. Βαρουφάκης, είναι το τραπεζικό σύστημα και η ενδεχόμενη κατάρρευσή του υπό την απειλή ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Είπε χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ. Οι δανειστές φοβούνται πιο πολύ από εμάς τη χρεοκοπία. Αν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες θα συμπαρασύρουν τις γαλλικές και τις ιταλικές, ενώ υπάρχει και νομικό πρόβλημα αφού η ΕΚΤ τυπώνει εκατοντάδες δις ευρώ και τα παρέχει σε εμπορικές τράπεζες λαμβάνοντας πατσαβούρια ως εχέγγυα».
Ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και επίσημα σε πτώχευση και η ΕΚΤ από κοινού με τον EFSF να προχωρήσουν στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου το Δημόσιο να συνεχίσει να λειτουργεί με τους δικούς του πόρους: «Δεν πτωχεύει μία χώρα, μία επιχείρηση πτωχεύει και είναι εγκληματικό να πάρουμε αυτό το δάνειο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες» σημείωσε, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ακόμη και το ΔΝΤ θεωρεί πως το συγκεκριμένο δάνειο δεν είναι βιώσιμο.

Διαβάστε περισσότερα: http://ellinikh-odysseia.blogspot.com/2012/02/vs.html#ixzz1lj7gYxVG
Under Creative Commons License: Attribution

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.