Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Διαχειριστικός έλεγχος και σοβαρότητα

Η Διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της Διοίκησης επιχειρούν και θέτουν νέους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου. Εξ αρχής ο Δήμαρχο υποστήριξε την αναγκαιότητα διαχειριστικού ελέγχου κατά την ολοκλήρωση των διοικητικών θητειών, για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πλήρη γνώση περί του τρόπου με τον οποίο η Διοίκηση διαχειρίστηκε τα οικονομικά του Δήμου.
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος είχε τονίσει  ότι θα επιδιώξει διαχειριστικό έλεγχο για τα πεπραγμένα της δικής του θητείας, είτε επανεκλεγεί είτε όχι στο δημαρχιακό αξίωμα.


Η επιμονή του Δημάρχου στο ζήτημα του διαχειριστικού ελέγχου, ποτέ δεν στόχευσε στην εκδικητική αντιμετώπιση των προηγούμενων Διοικήσεων. Μοναδικός στόχος μιας τέτοιας ενέργειας, αποτελεί η ενίσχυση της διαφάνειας και η θεσμοθέτηση νέων διαδικασιών ελέγχου της Διοίκησης.

Όλοι οι πολίτες, αντιλαμβάνονται πως όταν η Διοίκηση, υφίσταται αυστηρό έλεγχο περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες κάποιων ακόμη και να σκεφτούν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον, κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.
Η συγκεκριμένη θέση δεν είναι νέα για τον κ. Ιωάννη Μαρινάκη καθώς – υπενθυμίζεται – ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του Δημάρχου ο οποίος τόλμησε λίγο πριν από τις εκλογές να δημοσιοποιήσει το Πόθεν Έσχες του σε τοπική εφημερίδα, όταν όλοι οι υπόλοιποι είχαν αρνηθεί να απαντήσουν στις ανοιχτές και προσωπικές προσκλήσεις τις οποίες είχαν δεχθεί από την συγκεκριμένη εφημερίδα.


Γραφειοκρατία

Η ανάγκη για διαχειριστικό έλεγχο πέραν της θεσμικής αναγκαιότητας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφάνειας. Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ελέγχου, ακολούθησε την θεσμική διαδικασία και θα ήταν ασήμαντο εάν ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν γινόταν θεσμικά.
Η Διοίκηση του Δήμου κατέθεσε – θεσμικά – το αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο στην Περιφέρεια γιατί πέραν της γενικότερης αναγκαιότητας ελέγχου, η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε καν καταθέσει ισολογισμούς για τα έτη 2008 και 2009. Το αίτημα του Δήμου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και ο έλεγχος της προηγούμενης τετραετίας θα διεξαχθεί από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών και όχι από κάποια υπηρεσία και πρόσωπα τα οποία θα ορισθούν από τον Δήμαρχο.

Είναι επίσης αντιληπτό από όλους τους πολίτες, ότι μία τέτοια επίσημη και θεσμική διαδικασία δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου εφαρμόζεται ο μεταρρυθμιστικός νόμος «Καλλικράτης». Ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια περιόδου όπου καταργήθηκαν οι Νομαρχίες, δημιουργήθηκαν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι συνενώθηκαν χωρίς καν να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας ακόμη και για τα δομικά στοιχεία λειτουργίας των νέων Διοικητικών Ενοτήτων.

Επιπροσθέτως όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια διαδικασία απαιτεί τη διασφάλιση της ποιότητας του ελέγχου ότι μία τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιείται κάθε έτος.
Σε τέτοια περίπτωση θα απαιτούνταν εκατονταπλάσιοι επιθεωρητές για να πραγματοποιούν τέτοιους ελέγχους και κρίνεται τουλάχιστον άκαιρη μία τέτοια απαίτηση. Πόσο μάλλον για την διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Καλλικράτη όπου οι Δήμοι δεν είχαν προϋπολογισμό μέχρι τον Απρίλιο, δεν είχαν ετήσιο σχέδιο και κυρίως οι νέοι Δήμαρχοι δεν είχαν καν την εικόνα των δεδομένων τα οποία παρελάμβαναν, ιδιαίτερα στο Δήμο Μεγάρων όπου – επαναλαμβάνουμε – δεν είχαν καν κατατεθεί ισολογισμοί για τα έτη 2008 και 2009.

Ο Δήμαρχος Μεγάρων, αισθάνεται υποχρεωμένος απέναντι στους πολίτες και διαβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους θα συνεχίζει να επιμένει για την θεσμοθέτηση και καθιέρωση ελέγχων από ανεξάρτητες και αξιόπιστες υπηρεσίες, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα για τα δεδομένα της διαχείρισης των δημόσιων αξιωμάτων και αναμένει – τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα – την υποστήριξη όσων μελών της αντιπολίτευσης αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δεν έχουν ενδοιασμούς από τον τρόπο  με τον οποίο διαχειρίστηκαν την εξουσία που τους είχαν παραχωρήσει οι πολίτες.
Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει με έμφαση ότι είτε επανεκλεγεί είτε όχι στις επερχόμενες εκλογές, θα επιδιώξει την ίδια διαδικασία ελέγχου για τα πεπραγμένα της παρούσας διοίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.