Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τίποτα δεν θα θυμίζει το παλιό ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ! Λύστε τα χέρια του Βαγγέλη Βενιζέλου

Όπως όλα δείχνουν τίποτα δεν θα θυμίζει το παλιό ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου από το 81 και μετά με κάποια Νεοδημοκρατικά διαλείμματα. Ένα κόμμα που μπορεί να συνέβαλε στα πρώτα του χρόνια σε ένα εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, σε μια ανακατανομή του πλούτου προς φτωχότερες τάξεις και σε εδραίωση πιο προοδευτικών αντιλήψεων (καθιέρωση πολιτικού γάμου, κατάργηση της προίκας κλπ) ωστόσο με τις επιλογές του σε οικονομικό επίπεδο αποτέλεσε την πηγή των κακών και μας έβαλε στις ράγες μιας αδιέξοδης πορείας.


Ένα υπερδιογκομένο δημόσιο, κλαδικές ,πρασινοφορουροί και το αλήστου μνήμης ιδεολόγημα περί δημοκρατικής παράταξης, λες και οι υπόλοιποι Έλληνες που ψήφιζαν άλλα κόμματα δεν ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημοκράτες. Έτσι δημιούργησε ένα απίστευτα μεγάλο κομματικό στρατό σε κάθε δημόσια υπηρεσία (απόδειξη ο θρίαμβος των κάθε ΠΑΣΚΕ σχεδόν σε όλους τους δημόσιους φορείς, ΔΕΚΟ κλπ ) όλοι αυτοί με επίφαση ένα ψευτοσοσιαλισμό και λόγια πέρι προοδευτισμού και στην πορεία εκσυγχρονισμού αποτέλεσαν ότι πιο στρεβλό υπήρξε στην Ελληνική κοινωνία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες.

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία και οι δεξιοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών αφού όταν αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση προσπαθούσαν απλά να διαχειριστούν αυτό το σάπιο μοντέλο και όσο μπορούσαν να μην έχουν απέναντι αυτό το σύστημα των συνδικαλιστών, κι όλου του παρασιτικού ιδιωτικού τομέα που είχε στηθεί γύρω από αυτό. Γι αυτό όλοι οι ανεξάρτητοι παρατηρητές μιλούν για τεράστιες ευθύνες του δικομματισμού για την κατάντια της χώρας.

Ωστόσο σήμερα με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και την δραματική οικονομική συγκυρία την οποία διόγκωσε η προηγούμενη ηγετική ομάδα του κινήματος με επικεφαλής τον αλήστου μνήμης Παπανδρέου και την παρέα του το ΠΑΣΟΚ δείχνει να χάνει πολύ μεγάλο μέρος της επιρροής του στην κοινωνία. Λίγοι είναι πια οι πιστοί ψηφοφόροι του.

Όμως οι δημοσκοπήσεις λένε ότι βρίσκεται περίπου στο 15% που σημαίνει ότι αν αυτό είναι αλήθεια το πιο πιθανό είναι στις εκλογές να έχει ένα ποσοστό 20-22% λόγω της αναμενόμενης αύξησης συσπείρωσης που παρουσιάζουν πάντα τα μεγάλα κόμματα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές .

Με βάση αυτό το δεδομένο είναι κρίσιμο οι ψηφοφόροι που θα επιλέξουν ΠΑΣΟΚ κινούμενοι σε ιδεολογικό πλαίσιο, και ενδιαφέρονται για την εξυγίανση του μεγάλου αυτού κόμματος προς την πορεία της μετάλλαξης του σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με πατριωτικό χαρακτήρα έχουν στα χέρια τους την δυνατότητα να στείλουν σπίτι τους τα μεγάλα βαρίδια της παράταξής τους , επαγγελματίες πολιτικούς που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν πολιτικά δημιουργώντας και στηρίζοντας το σύστημα ΠΑΣΟΚ.

Ήδη ο Πάγκαλος κι ορισμένοι άλλοι αποσύρθηκαν οικειοθελώς . Τους υπόλοιπους ας τους αποσύρει ο ίδιος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ.

Ας δούμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Στην Α΄Αθήνας όλα δείχνουν ότι θα εκλεγούν μόνο 3 υποψήφιοι. Είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη μέρα του κινήματος αλλά και της πολιτικής ζωής της χώρας να τεθούν σε αποστρατεία κάτι τύποι σαν τον Παπουτσή που ονειρευόταν και προεδρία , μαζί με άχρηστους ψευτοεκσυγχρονιστές της κακιάς ώρας τύπου Διαμαντοπούλου που καταλαμβάνουν κρατικές θέσεις από τα 26 τους χρόνια λόγω εύνοιας και κομματικών ελιγμών και δεν μπορούν να μεριμνήσουν ούτε για τα ελάχιστα, να χουν τα ελληνόπουλα βιβλία για να κάνουν μάθημα.


Αυτό θα γίνει με την υπερψήφιση των Σκανδαλίδη, Αλευρά και Παντελή Οικονόμου . Και λέω αυτή την τριάδα γιατί είναι κοντά στην εκλογή και μπορεί να τους αφήσει έξω.

Μπορεί ο Σκανδαλίδης να μην είναι σε όλους αρεστός αλλά ουδέποτε έχει προκαλέσει με την παρουσία του, ούτε ήταν υποτακτικός του απίθανου Γιωργάκη όπως άλλοι. Διατήρησε την αυτονομία του στο κόμμα κ την αξιοπρέπειά του.
Ο Νάσος Αλευράς ως Βενιζελικός δεν ήταν στα κέντρα αποφάσεων και είναι ένας πολιτικός με την κουλτούρα της συνεννόησης και του προοδευτισμού. Αν αύριο χρειαστεί ,που έτσι φαίνεται, συγκυβέρνηση σίγουρα τέτοια στελέχη βοηθούν σε αντίθεση με Παπουτσήδες, που νομίζουν ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στη δεκαετία του 80 και παριστάνουν τους αγωνιστές εναντίον φαντασμάτων για να διατηρούν τις καρέκλες τους.
Ο Παντελής Οικονόμου είναι ένας άνθρωπος που επίσης διατηρούσε την αυτονομία του για πολλά χρόνια, ένας πετυχημένος άνθρωπος της αγοράς που συμμετέχει στην πολιτική όχι για να βγάλει λεφτά ή να ζήσει κατ επάγγελμα απ αυτή όπως κάνουν άλλοι αλλά για να προσφέρει και να εφαρμόσει τις ιδέες του. Ένας έντιμος άνθρωπος που είναι ο αρχιτέκτονας του μπαράζ συλλήψεων δεκάδων επώνυμων επιχειρηματιών για φοροδιαφυγή. Είναι επίσης ο άνθρωπος που προωθεί εκσυγχρονισμό της φορολογίας στα ακίνητα με μείωση του υπερβολικού φόρου μεταβίβασης σε λογικά ποσοστά ανάλογα σοβαρών χωρών του εξωτερικού.

Στη Β΄Αθήνας αναμένεται να εκλεγούν 6-8 βουλευτές.
Εκεί έχουν βρει καταφύγιο μερικές από τις χειρότερες μορφές πασοκοπαραγόντων με πιο χαρακτηριστική μορφή όλων το Δημήτρη Ρέππα, που δεν τολμούσε να κατέβει στην Αρκαδία. Ένας άνθρωπος που από το 1981 εκλέγεται συνέχεια και , δεν έχει προσφέρει το παραμικρό έργο πουθενά, με μόνο προσόν ότι ξέρει πάντα να χώνεται στην αυλή κάθε ηγεσίας και να το παίζει πρωτοπαλίκαρο. Έτσι από φλογερός οπαδός του Άνδρέα Παπανδρέου, στα μέσα της δεκαετίας του 90 ποντάρει καλά το χαρτί του και λέει πως είναι εκσυγχρονιστής, μετά στην πτώση του Σημίτη αφού έχει προλάβει να περάσει από διάφορες κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ αυτών και από το υπουργείο τύπου σφυρηλατώντας τις σχέσεις του με τους ισχυρούς των media πουλάει την εκσυγχρονιστική ομάδα και γίνεται ο πιο φανατικός υποστηρικτής του Γιωργάκη. Το 2007 ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας παίζει τα ρέστα του στους πολιτικούς εκβιασμούς που κάνει ο ΓΑΠ στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ζητώντας ψήφο στήριξης πριν τις προγραμματικές δηλώσεις ) και σε συνδυασμό με στημένα γεγονότα (Ρέλλος) και με τη στήριξη του βαθέος ΠΑΣΟΚ ο Φόρεστ Γκαμπ εξελέγη ξανά αρχηγός προδιαγράφοντας την τραγωδία να γίνει πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα εκεί που την οδήγησε.

Αυτή τη φορά ως μετρ του εσωκομματικού παιχνιδιού φρόντισε να στραφεί στην πλευρά του Βαγγέλη Βενιζέλου και να τον στηρίξει. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα . Ο Βενιζέλος τον ξέρει . Και δεν ξεχνά. Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δραματική θέση δεν μπορεί να αυξήσει κι άλλο την εσωστρέφεια βγάζοντας από τις λίστες επώνυμα στελέχη ,που έχουν και τη στήριξη καναλαρχών και τύπου.

Στη Β΄αθηνας οι μετρήσεις δείχνουν:
  • Ανδρέας Λοβέρδος(61,2%),
  • Απόστολος Κακλαμάνης(34,0%),
  • Μιχάλης Χρυσοχοϊδης(28,1%),
  • Μίμης Ανδρουλάκης (27,3%),
  • Πέτρος Ευθυμίου(22,7%),
  • Άννα Νταλάρα (21,0)
Έπονται Ραγκούσης, Κουτρουμάνης, Βούρος, Χαραλαμπόπουλος, Γείτονας, Παπαιωάνου, Κουτρουμάνης, Πρωτόπαπας, Ρέππας. Εδώ ο κόσμος της Β΄αθήνας πρέπει να στείλει στην αποστρατεία όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ. Δεν βαρέθηκαν κάτι Γείτονες και Παπαιωάνου να μας σώζουν ; έλεος πια κάποιος να τους πει ότι πρέπει να αποσύρεσαι πριν σε αποσύρουν ή ο Πρωτόπαπας που εκπροσωπεί τη σαπίλα του συνδικαλισμού που τον χρησιμοποιούν οι εργατοπατέρες για να ανέλθουν στο κόμμα και να γίνουν βουλευτές και υπουργοί .Θα μου πείτε οι πρώτοι 9 των δημοσκοπήσεων είναι καλοί;

Κάποιοι απ αυτούς έχουν τα καλά τους και τουλάχιστον δεν μπορείς να πεις ότι είναι το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Είναι άνθρωποι που έχουν ή αν θέλετε μπορούν να συνυπάρξουν με φορείς νέων αντιλήψεων. Κι ο κ. Κακλαμάνης έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία της εντιμότητας και του πολέμιου της διαπλοκής. Προσωπικά δεν θα τον ψήφιζα βέβαια καθώς θα πρέπει κι αυτός να πάει σπίτι του . Είναι 76 χρονών ο γέροντας πια. Τι άλλο θέλει από την πολιτική; Αν είναι να τον κάνουν πρόεδρο της δημοκρατίας θα τον φωνάξουν κι ας μην είναι βουλευτής.

Στο υπόλοιπο Αττικής τώρα αφού αποχώρησε ένα από τα πιο αντιπαθή πρόσωπα της τελευταίας 20ετίας όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά γενικά στην πολιτική ζωή του τόπου, ήδη πνέει αέρας ανανέωσης. Φυσικά εδώ έχει βρει καταφύγιο ο πολιτική "κηπουρός" του Γιώργου, ο ανεκδιήγητος Παπακωνσταντίνου, αλλά υπάρχουν κι άλλοι αστέρες που πρέπει να πάνε σπίτια τους όπως ο Βρεττός και η Χριστοφιλοπούλου που την καμαρώσαμε σαν υφυπουργό παιδείας πως συνέδραμε στο έργο της κ.Διαμαντοπούλου κλείνοντας ΤΕΙ και δημιουργώντας απίστευτο μπάχαλο στην παιδεία.

Εδώ υπάρχει η εξαιρετική επιλογή της Έλλης Κοκολιού μιας πραγματικά νέας κοπέλας, μορφωμένης, με εξαιρετικές σπουδές που δεν έχει εξαρτήσεις και πραγματικά μπορεί ναι κομίσει κάτι νέο στην περιοχή. Πιθανότατα να υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι νέοι υποψήφιοι στους οποίους αξίζει να στραφούν όσοι φίλοι επιλέξουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Αυτά για τις περιοχές της Αθήνας. Λίγο πολύ το ίδιο ισχύει σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Όσοι ακόμα κι αυτή τη δύσκολη ώρα παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ ας λύσουν τουλάχιστον τα χέρια του Βαγγέλη Βενιζέλου να χει την επόμενη μέρα μια μικρή μεν αλλά αποτελούμενη από σοβαρούς ανθρώπους κοινοβουλευτική ομάδα ,που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών.

O σκεπτόμενος κεντρώος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.