Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μετά τις εκλογές τι;


του Παντελή Ασπραδάκη

Η οικονομική εξυγίανση και ο περιορισμός του δημοσιονομικού χρέους απαιτούν ανάπτυξη. Η περιβόητη λέξη που όλοι φωνάζουν αλλά για να γίνει χρειάζονται προϋποθέσεις. Πλάνο δράσης, συγκροτημένο σχέδιο, πρωτοποριακές μεθόδους, νέο παραγωγικό μοντέλο, εκμετάλλευση κάθε πόρου, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Με υπευθυνότητα και περίσκεψη οφείλουμε να αλλάξουμε τα πάντα και να καταργήσουμε από το χάρτη της πολιτικής λέξεις όπως ρουσφέτι, φακελάκι, σπατάλη, ανομία, και τόσα άλλα που προκάλεσαν την απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

1.       Οι θεσμικές και μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα να μετατραπούν σε σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.
2.       Να αποκατασταθούν οι αδικίες στα υπάρχοντα μέτρα και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε παραλείψεις με εφαρμογή κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.
3.       Να διασφαλιστεί ότι οι μέχρι σήμερα θυσίες του Έλληνα πολίτη δεν θα πάνε χαμένες και θα αποδώσουν στην ανόρθωση της χώρας.
4.       Αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης. Γρήγορες και αξιοκρατικές διαδικασίες –ιδιαίτερα στα οικονομικά εγκλήματα- και απαρέγκλιτη εφαρμογή των ποινών για όλους.
5.       Έμφαση στην καθημερινότητα σε καιρούς πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Υγιείς και λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον κάθε πολίτη.
6.       Ασφάλεια και ευνομία θεμελιώδη δικαιώματα. Καταπολέμηση της εγκληματικότητας, συγκροτημένο σχέδιο για την παράνομη μετανάστευση, προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
7.       Εκμετάλλευση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του φυσικού επίγειου και ορυκτού πλούτου, της ιστορίας, του πολιτισμού μας, του ήλιου, της θάλασσας. Επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας,  σε πρότυπες καλλιέργειες και βιοκαλλιέργειες, τόνωση του τουρισμού.
8.       Σε αυτήν την προσπάθεια για να αλλάξει η Ελλάδα και να γίνει και πάλι δυνατή, αποφασιστικό ρόλο έχουν οι νέοι που είναι εγκλωβισμένοι στην μέγγενη της ανεργίας.
9.       Συνταγματική Αναθεώρηση για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων για όλους, διαφάνειας, ελέγχου, εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.