Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ



Εχθές 23/10, συζητήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα τη μεταφορά των μαθητών. Η ρύθμιση αυτή που ήρθε ύστερα από 2 μήνες και όταν πολλά σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά, αποτελεί λύση τύπου «μπαλώματος», χωρίς να λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία στις κατά τόπους Περιφέρειες από τους Δήμους καθώς και τα αντίστοιχα κονδύλια. Ωστόσο τα υπάρχοντα κονδύλια, εξαιτίας και της μνημονιακής πολιτικής, είναι ήδη υπερβολικά μειωμένα και ανεπαρκή για τη σωστή πραγματοποίηση της διαδικασίας.


Στην συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ Γιώργος Πάντζας ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση της 23/10 αλλά και σε όλες τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών που πραγματοποίησαν τα σχολεία της Αττικής στο κέντρο της Αθήνας για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.
Ο Γιώργος Πάντζας στη συζήτηση τοποθετήθηκε ως εξής:
 «Κυρίες και κύριοι, σήμερα οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι δήμαρχοι της Αττικής κατέβηκαν για άλλη μία φορά στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την τραγική κατάσταση που έχετε δημιουργήσει. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»!
Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, οι φωνές των μαθητών δεν σας άγγιξαν καθόλου; Τα αιτήματά τους δεν είναι σημαντικά; Τι είναι σημαντικό στην εποχή μας; Τα οικονομικά σκάνδαλα μήπως, για τα οποία κανείς δεν πήγε φυλακή και κανείς δεν επέστρεψε τα κλεμμένα;
Κύριε Υπουργέ, στις 11 Σεπτέμβρη άνοιξαν τα σχολεία και αμέσως μετά πολλά από αυτά έκλεισαν ξανά. Άνοιξαν μόνο για τον αγιασμό ή δεν άνοιξαν καθόλου. Τότε ο Υπουργός Παιδείας στην εξαγγελία του είπε ότι όλα είναι στη θέση τους. Καθηγητές και δάσκαλοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά για να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο. Δυστυχώς πέσατε πάλι έξω. Διαπίστωση;  Έχετε ξεπεράσει και τον Βαρόνο Μινχάουζεν στα ψέματα. Πώς θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο, κύριε Υπουργέ, όταν μετά από δύο και πλέον μήνες το πρόβλημα της μεταφοράς είναι ακόμη άλυτο; Με ποιους μαθητές θα λειτουργήσουν όταν τους έχετε αναγκάσει να μένουν στα σπίτια τους; Με ποιον τρόπο θα πάνε τα παιδιά σχολείο όταν τα λεφτά που δίνονται για τη μεταφορά είναι ψίχουλα; Αλλά σε κάτι τέτοιο μας έχετε συνηθίσει.
Ψίχουλα και οι μισθοί πείνας σε εργαζόμενους, σε δασκάλους και καθηγητές, τους οποίους αναγκάζετε να σιτίζονται στις στρατιωτικές λέσχες, λες και ζούμε σε εποχές κατοχής. Πού αλλού ακούστηκε να χρήζουν ελεημοσύνης οι δάσκαλοι, εργαζόμενοι άνθρωποι, οικογενειάρχες; Και μεταξύ αυτών τα παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία. Ή στα σπίτια τους, γιατί πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα είναι κλειστά, όπως συμβαίνει στην Περιφέρεια Αττικής και στην Ευρυτανία, που ενδιάμεσα σχολεία έχουν κλείσει και τα παιδιά χρειάζονται μία με μια μιάμιση ώρα για να πάνε από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι. Και είναι κλειστά εξαιτίας των μνημονίων. Παντού ακούμε μνημόνια, μνημόνια, παντού μνημόνια και εξαθλίωση. Καθημερινά διαβάζουμε για κάποιο νέο μνημόνιο. Και σας ρωτώ, πού θα πάει αυτό, κύριοι; Πού σκοπεύετε να πάτε τη χώρα; Μήπως σε ένα οριστικό και τελειωτικό, όχι μνημόνιο, αλλά μνημόσυνο;
Οι περικοπές στους μισθούς, στη χρηματοδότηση των δήμων και των σχολικών επιτροπών έχουν φέρει στο σύστημα παιδείας ένα νέο μεσαίωνα. Εμπόδια στη μεταφορά των μαθητών, κενές αίθουσες και  τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους. Καθόλου χρήματα για λειτουργικές δαπάνες. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, μία εκπόρνευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ένα τριτοκοσμικό περιβάλλον για τα παιδιά μας. Αντί να μεταφέρετε τα παιδιά μας στα  ειδικά -και όχι μόνο- σχολεία, διαθέτετε υπέρογκα ποσά για να μεταφέρετε τους Υπουργούς της Συγκυβέρνησης και τους υπαλλήλους της διεθνούς τοκογλυφίας. Είστε οι ίδιοι που σήμερα έρχεστε ως σωτήρες του έθνους, εισάγοντας την πιο βάρβαρη πολιτική που γνώρισε η κοινωνία μας. Ζητάτε από τον ελληνικό λαό να κάνει θυσίες στο βωμό του βρώμικου καπιταλιστικού συστήματος, να δεχθεί δηλαδή ο ελληνικός λαός να σκύψει για άλλη μια φορά το κεφάλι και να υπομένει από εσάς, τους «γεσεράκηδες», τη σωτηρία της χώρας. Με τους φόρους που έχετε επιβάλει -και θα επιβάλετε και άλλους- στραγγαλίζετε τους πολίτες της χώρας. Τους σκοτώνετε και μαζί σκοτώνετε και τα παιδιά μας.
Επιτέλους, φτάνει πια, κύριοι. Αρκετά. Σταματήστε, σας παρακαλώ, να παίζετε με τα παιδιά μας σαν άπληστοι τζογαδόροι. Έχετε καταστρέψει τη χώρα. Είστε οι αρχιτέκτονες μιας Ελλάδας της ανεργίας και της εξαθλίωσης, της πείνας και της δυστυχίας, των αυτοκτονιών και των συσσιτίων. Εξυπηρετείτε το παγκόσμιο καπιταλιστικό τοκογλυφικό σύστημα και ενεργείτε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Έχετε φαλιρίσει τους δήμους και τις τοπικές κοινότητες, αλλά αυτά για εσάς είναι λαϊκισμός, όπως λαϊκισμός είναι να απαλλαγούν τα σχολεία από την καταβολή του ΦΠΑ για τη θέρμανση, προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές και οι πρεσβείες, αλλά όχι τα σχολεία. Αλλά βέβαια προτιμάτε να αφήσετε χωρίς θέρμανση τα σχολεία από το να καταγγείλετε τη διαπλοκή και βασικά να βρείτε τα χρήματα. Πού θα τα βρείτε; Από όλους αυτούς που έχουν βγάλει δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Αλλά δεν τους βρίσκετε. Γιατί δεν τους βρίσκετε; Γιατί σας ενώνει ο ομφάλιος λώρος και η κοινή διαπλοκή. Δεν πρόκειται ποτέ να τους βρείτε. Εμείς είμαστε εδώ, περιμένουμε. Εάν τους βρείτε, θα σας χειροκροτήσουμε.
Αφήστε, λοιπόν, τις παρεμβάσεις τύπου μπαλώματος που επιχειρείτε με αυτό το νομοσχέδιο. Το καλλικρατικό έκτρωμα και η άθλια πολιτική σας δεν πρέπει να αγγίξουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Αποδώστε άμεσα, λοιπόν, τα οφειλόμενα για τις μεταφορές, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η μεταφορά των μαθητών χωρίς να χαθεί η φετινή σχολική χρονιά και επεξεργαστείτε –επαναλαμβάνω- ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο.
Κύριε Υπουργέ, η γνώση δεν είναι προνόμιο αυτών που έχουν λεφτά. Και σας διαβεβαιώ, αυτό φώναζαν σήμερα οι μαθητές στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην Πλατεία Συντάγματος. Ήμουν παρών, κύριε Υπουργέ. Τα παιδιά φώναζαν:  «Εμείς δεν έχουμε λεφτά, αλλά πρέπει να πάμε σχολείο, θέλουμε να μάθουμε γράμματα». Πήγαμε στο Υπουργείο, όπως και την περασμένη εβδομάδα ξαναπήγαμε στο Υπουργείο. Την πρώτη φορά μας έστειλαν από τον Άννα στον Καϊάφα, τη δεύτερη από τον Καϊάφα στον Άννα και την Τρίτη, αν ξαναπάνε τα παιδιά, οι γονείς, οι καθηγητές και οι δήμαρχοι της περιοχής, θα στείλουν τα παιδιά αυτή τη φορά στον Ηρώδη.
Βέβαια, προηγουμένως άκουσα τον κ. Σαμαρά που είπε στην τηλεόραση: «Αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας».  Πράγματι, η Ελλάδα που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Είναι στην εντατική και περιμένει τη χαριστική βολή των μέτρων που θα ψηφίσετε. Είπε επίσης ότι κρατάει το τιμόνι της χώρας και δεν έχει καταλάβει ότι έχει ρίξει το πλοίο στην ξέρα. Καπετάνιος για κλάματα, αλλά τα παιδιά μας δεν φταίνε τίποτα.
Τα παιδιά μας πρέπει να πάνε σχολείο. Βρείτε τον τρόπο, βρείτε τα χρήματα, πάρτε τα από αυτούς που τα έχουν -και ξέρετε πού τα έχουν- και δώστε τα για να λειτουργήσει η παιδεία μας. Ευχαριστώ πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.