Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Καλλιέργεια της Νεανικής Επιχειρηματικότητας


Αν και είναι γεγονός ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση θα ήταν καλό για όλους να μην αδρανήσουμε και παραμελήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές που ακόμα μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ενδιαφέρουσα η συμμετοχή της Γραμματέως Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Κατερίνας Πιπιλή στις Βρυξέλλες στην Ένωση Περιφερειών Ευρώπης στα πλαίσια διεξαγωγής των «OPEN DAYS 2012».
Η κ. Κατερίνα Πιπιλή επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στην Νεανική Επιχειρηματικότητα.


Η Επιτροπή Περιφερειών αναγνωρίζει τα επιτεύγματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τονίζει ότι η δράση τους απαιτεί ισχυρή πολιτική ηγεσία και πιστεύει ότι η Στρατηγική της Ευρώπης 2020 θα πρέπει να συμπεριλάβει μια πιο σταθερή δομή διακυβέρνησης με συγκεκριμένο χάρτη και στοχευμένη πορεία από όλα τα κράτη μέλη που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρύθμισης.
Η Επιτροπή Περιφερειών θεωρεί εξάλλου ότι θα πρέπει να δίδονται περισσότερες ευκαιρίες για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την ενθάρρυνση της επαγγελματικής ανόδου, με ένα πιο υψηλό επίπεδο παρακολούθησης και επικοινωνίας με αυτές.
Μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι χρηματοδοτήσεις και η άμεση πρόσβαση σε αυτές με την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Η δέσμευση ότι θα ενσωματωθεί και θα χρησιμοποιηθούν στην Στρατηγική Ευρώπη του 2020 είναι η βασική άποψη της Επιτροπής  Περιφερειών.
Δεν είναι δυνατόν 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στις επιχειρήσεις λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να μην έχει την πρώτη θέση στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.
Θα πρέπει όμως να υπάρξουν πολιτικές δεσμεύσεις και θα πρέπει για την εύρυθμη λειτουργία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να έχουν πολιτική ηγεσία που θα έχει άμεση πρόσβαση με την Περιφέρεια και τις τοπικές αρχές.
Άμεσες χρηματοδοτήσεις με στήριξη σε αυτές και σε φάση ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης να είναι η ψυχή των τοπικών και Περιφερειακών οικονομιών.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα διάφορα επιμελητήρια και οι συνεταιρισμοί κινούνται κάποιες φορές με τις πολιτικές δικλίδες τους και αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί με πολιτικούς διορισμούς από όλα τα πεδία ώστε να δημιουργηθεί ισχυρή εκπροσώπηση για την δέσμευση και υλοποίηση των προκλήσεων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μια ομάδα συμβουλευτικής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και επιλογής Περιφερειακών Συμβούλων ώστε να εργαστούν για την άμεση συνεργασία Περιφέρεια και  Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εμμένοντας να βελτιωθεί και ένα ακόμα αγκάθι που είναι η κουλτούρα πληρωμής επιχειρήσεων και δημοσίων διοικήσεων από το κεντρικό κράτος.
Βασική απαίτηση θα ήταν η επανεξέταση των επιδόσεων προκειμένου να αξιολογεί και να συγκρίνει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ώστε να είναι ένα μέσο επικοινωνίας και εργαλείο για τις υπόλοιπες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επιχειρηματικότητα και η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα πρέπει να  αποκτήσουν την  πρόσθετη προσοχή μέχρις ότου ξεπεραστεί η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Πράγματι, υπάρχουν περίπου 23 εκατομμύρια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με 41 000 μεγάλες εταιρείες, και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της συνολικής απασχόλησης, καθώς και την πλειοψηφία των καθαρών θέσεων εργασίας. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα σε τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της απασχόλησης, προκειμένου να διασφαλιστεί το κοινωνικό μας μοντέλο.
Το επόμενο σημαντικό θέμα που παρακολούθησε η κ. Κατερίνα Πιπιλή είναι η προώθηση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος σε σπουδαστές και καθηγητές.
Παρουσιάστηκαν παραδείγματα χωρών που η Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια πήρε την πρωτοβουλία και ιδρύθηκε, προκειμένου να βοηθήσει στον εντοπισμό και την επιβράβευση ετησίως σε 3 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απονομή του τίτλου «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Χρονιάς».
Ο στόχος είναι η δημιουργία δυναμικών επιχειρηματικών δράσεων προκειμένου να υλοποιηθεί η ενίσχυση για δημιουργία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αλλά και την επιδίωξη οι Επιχειρηματικές Περιφέρειες να λειτουργούν από κοινού.
Αναφέρθηκαν παραδείγματα και τρόποι Υλοποίησης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας Περιφερειών σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης της ενέργειας στην Περιφέρεια της Μούρθια, της Καταλονίας, του Ελσίνκι και μεταξύ Αυστρίας – Σλοβακίας και επιμέρους περιφερειών αυτών.
Ολοκληρώνοντας υπήρξε εκτενή αναφορά για το NordPas de Calais Περιφερειακό Συμβούλιο και πως η Περιφερειακή Στρατηγική επικεντρώθηκε στην ευαισθητοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών.
Η δημιουργία βασικά στην Περιφέρεια της Βόρειας Γαλλίας ενός ταμείου συν–επένδυσης  που θα βοηθά τις επιχειρήσεις και την καινοτομία τους με δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται ένα μόνιμο σύστημα που θα εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για καινοτόμα έργα.
     Επικεντρώνοντας στη χώρα μας και κυρίως στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, είναι φανερό ότι οι δυνατότητες εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την Νεανική Επιχειρηματικότητα είναι αρκετές. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών θα αναθεωρήσει και θα προωθήσει σε ένα βαθμό την μολυσματική οικονομία του παρελθόντος που σήμερα ταλαιπωρεί τους Έλληνες πολίτες. Η αναγκαιότητα μιας καινοτόμας και πρωτοποριακής λύσης στο αναπτυξιακό πρόβλημα της περιοχής μας είναι επιτακτική. Η ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας της Δυτικής Αττικής θα είναι προς όφελος όλων καθώς επίσης και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως μοχλός της οικονομίας της περιοχής.
          Με ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, με ουσιαστική πολιτική βούληση και αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς μας, αξιοποιώντας των πλούτο της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα θα ήταν μια δυναμική απαρχή για να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τα όνειρά μας ξανά ως Έλληνες.





Κατερίνα Πιπιλή,
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
Γραμματέας Περιφερειακού
Συμβουλίου Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.