Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ο κ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

       Είναι σύνηθες το φαινόμενο, όταν κάποιος δεν κάνει καλή διαχείριση των οικονομικών, δεν βάζει σωστές προτεραιότητες στις ανάγκες, δεν ξοδεύει με σύνεση, αλλά απεναντίας κάνει σπατάλες, να καταλήγει  αργά ή γρήγορα στον δανεισμό, νομίζοντας πως έτσι θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Κι αυτό ισχύει είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο διοικήσεων οιουδήποτε βαθμού (Δήμου, περιφέρειας,  Κυβερνήσεως).
      Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα βιώνει η κοινωνία σήμερα με τραγικό τρόπο. Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν τιναχθεί στον αέρα λόγω των δανείων. Σε κρατικό επίπεδο ο αλόγιστος και άκρατος δανεισμός έχει δημιουργήσει μια κατάσταση, που δεν έχει προηγούμενο. Ο λαός κάθε μέρα όλο και περισσότερο φτωχαίνει και εξαθλιώνεται. Η ανεργία έχει φθάσει σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Η εθνική κυριαρχία έχει χαθεί, η χώρα ξεπουλιέται.


       Και εάν σε ατομικό επίπεδο μπορεί να πει κανείς με γειά τους, με χαρά τους, όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν, δεν μπορεί να πει το ίδιο γι' αυτούς, που ασκούν διοίκηση. Διότι αυτοί διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν με αδιαφάνεια, χωρίς χρηστή διαχείριση, να τα σπαταλούν και στο τέλος να καταφεύγουν στον αλόγιστο δανεισμό. Και η πράξη έχει καταδείξει περίτρανα, ιδιαίτερα σήμερα, πως τόσο η σπατάλη όσο και ο άκρατος δανεισμός ένα και μόνο στόχο έχουν, να δημιουργήσουν οι διοικούντες πελατειακές σχέσεις και να γαντζωθούν στην εξουσία, αδιαφορώντας πλήρως για το τι θα γίνει μετά. Ποίο θα είναι το μέλλον του τόπου και ποίες θα είναι οι επιπτώσεις στους πολίτες.
        Και είναι απορίας άξιον, πως, σε μια περίοδο που τα παραπάνω δεν είναι θεωρία αλλά γεγονότα, που τα βιώνει ο πολίτης καθημερινά, ο κ. Μαρινάκης από την αρχή της θητείας του έχει επιδοθεί σε ένα όργιο σπατάλης του δημοσίου χρήματος και τώρα προβαίνει στην λήψη ενός δανείου, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Δήμου.
       Λαμβάνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 10,5 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 5,20%, όταν οι προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου είχαν λάβει αθροιστικά 5 εκατομ. και όταν όλος ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2011 ήταν 18 εκατ.
        Είναι εξωφρενικό αυτό, που γίνεται και είναι σίγουρο, πως θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για το μέλλον του Δήμου και των Δημοτών και τούτο διότι οι όροι του δανείου επιβάλλουν τα παρακάτω:
· Ο Δήμος για 25 χρόνια θα πληρώνει κάθε χρόνο 800 χιλ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
· Το επιτόκιο (κυμαινόμενο) δεν μπορεί ποτέ να είναι κάτω από 5%, αλλά προς τα πάνω μπορεί να πάει απεριόριστα. Κάποιοι ασφαλώς θα θυμούνται την περίοδο, που τα επιτόκια ήταν γύρω στα 25%.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η ετήσια δόση του δανείου, να φθάσει τα 2-3 εκατομμύρια.
· Το Τ.Π. και Δανείων θα κατακρατεί στην πηγή τους τα έσοδα του Δήμου, ακόμα και απ' αυτά που είναι για την μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει κίνδυνος ΝΑ ΜΗ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
       Η αιτιολόγηση της Διοίκησης του Δήμου για την λήψη αυτού του υπέρογκου και δυσβάστακτου δανείου είναι:
ΠΡΩΤΟΝ: Αυτό το δάνειο θα το καλύψει η κυβέρνηση με χρήματα, που θα διαθέσει στο Δήμο. Αλήθεια, πόσο πιστευτό μπορεί να γίνει αυτό, όταν η κυβέρνηση δεν δίνει στους Δήμους τα χρήματα, που είναι υποχρεωμένη από το νόμο;
Ο νόμος 3852/2010 υποχρεώνει την Κυβέρνηση, να διαθέτει στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκεκριμένα ποσοστά από τον φόρο εισοδήματος, τον Φ.Π.Α. και τον ΦΑΠ. Παρ' όλα αυτά το 2011 και το 2012 έδωσε πολύ λιγότερο από τα προβλεπόμενα. Για το 2013 σχεδιάζει, να διαθέσει στους Δήμους σχεδόν τα μισά από τα εκ του νόμου προβλεπόμενα. Είναι λοιπόν δυνατόν μετά τα παραπάνω, να πιστέψει κανείς, πως θα δώσει στο Δήμο Μεγαρέων, ως επιπλέον, αυτό το υπέρογκο ποσό των 10,5 εκατομμυρίων, ενώ δεν δίνει αυτά, που υποχρεούται;
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Με τα χρήματα του δανείου θα αποπληρώσει τα χρέη προς τους ιδιώτες.
      Αξίζει να δει κανείς μερικούς απ' αυτούς, στους οποίους οφείλει ο Δήμος.
      -ΕΥΔΑΠ, 3 εκατομμύρια ευρώ. Με την ΕΥΔΑΠ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες εδώ και 15 χρόνια. Γιατί τώρα;
ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΔΕΥΑΜ ΤΙ  ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ 70% ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ;
      - Εταιρεία ALPHA GREEN για μίσθωση απορριμματοφόρων
      - COSMOTE για κινητά
      - Συνεργείο στον ΑΣΠΡΟΠΥΡΟ για ανταλλακτικά και επισκευές. Γιατί, αυτά των Μεγάρων και της Ν. Περάμου είναι ακατάλληλα;
     Και για να καταφανεί, ότι η αντίδραση για την λήψη αυτού του υπέρογκου και καταστροφικού δανείου δεν ήταν μόνον από την αντιπολίτευση, θα αναφερθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 33 συμβούλους εκ των οποίων 20 της συμπολιτεύσεως.
ΘΕΜΑ: “Έγκριση υποβολής του σχεδίου οικονομικής υποστήριξης του προϋπολογισμού 2012 και της κατάστασης δικαιούχων για τη λήψη του δανείου....”
ΕΛΑΒΕ 16 ΨΗΦΟΥΣ.
ΘΕΜΑ: «Λήψη δανείου από το Τ. Π. και Δανείων»
ΕΛΑΒΕ 17 ΨΗΦΟΥΣ
      Ο αριθμός των ψήφων κάτι λέει, κάποιο μήνυμα στέλνει. Ίσως ισχυριστεί βέβαια η Διοίκηση, πως οι απόντες είχαν κάποια «διπλωματική» ασθένεια ή εργασία.
       Τι θα μπορούσε να γίνει, εάν υπήρχε πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τόπο και τους συμπολίτες και δεν πρυτάνευε στο σκεπτικό της κάθε ενέργειας του κ. Μαρινάκη η επανεκλογή του και η διατήρηση της εξουσίας;
       Αυτό που προτάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή η λήψη ενός δανείου 3 εκατ. ευρώ (που είναι στις δυνατότητες του Δήμου, χωρίς τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι) σε συνδυασμό με την περικοπή κάθε σπατάλης, που γίνεται στο Δήμο, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ, στους οποίους χρωστάει ο Δήμος (τα 3 εκατ. της ΕΥΔΑΠ ας περιμένουν).
      Οι συνδημότες έχουν δίκιο, να εξανίστανται για την μεγάλη καθυστέρηση της πληρωμής τους και πάρα πολλοί θα είχαν ήδη λάβει τα χρήματά τους, εάν ο κ. Μαρινάκης δεν τα ξόδευε εκεί, που δεν υπήρχε προτεραιότητα και κυρίως εκεί, που εγείρει ερωτηματικά. Για παράδειγμα:

- Μισθοί σε 5 ειδικούς συμβούλους. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος Δήμος του ιδίου μεγέθους, που να έχει τόσους. (Έχουν ερωτηθεί κάποιοι δήμαρχοι και ενισχύουν αυτήν την άποψη).
-Μισθοί σε προέδρους, αντιπροέδρους νομικών προσώπων, που μέχρι τώρα δεν ελάμβαναν.
- Μισθό σε γενικό διευθυντή(από την Τρίπολη και όχι δημότη του Δήμου Μεγαρέων) του εργοστασίου κοπριάς,όταν το εργοστάσιο αυτό έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη.
- Αλλαγή στολιδιών πόλης Χριστούγεννα και Πάσχα.
- Ενοίκια σε κτίρια, ενώ θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων.
- Μεταφορά λυματολάσπης 500-600 χιλ. ευρώ το χρόνο, με κοστολόγιο 260 ευρώ/τόνο. Ο διαγωνισμός και η σύμβαση έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες. Έχουν ζητηθεί 8 μήνες πριν στοιχεία και δεν έχουν δοθεί ακόμα. Γιατί; Τι κρύβουν;
Για την ίδια εργασία συμπολίτης προσέφερε τιμή 180 ευρώ/τόνο, χωρίς αποτέλεσμα. Η ΠΟΛΥΕΚΟ του κ. Πολυχρονόπουλου, ο οποίος εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο κοπριάς του Δήμου, μεταφέρει τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας με 52 ευρώ/τόνο. Και μην πει κανείς το αστείο, ότι είναι μεγάλες οι ποσότητες της Ψυττάλειας, διότι είναι τόσο κοντινή η απόσταση μέχρι εκεί, που προσφέρει άπειρες και φθηνές λύσεις, οι οποίες πόρρω απέχουν από τα 260 ευρώ/τόνο. Με πρόχειρους υπολογισμούς, βγαίνει κέρδος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

      Τα μεγάλα και αλόγιστα δάνεια δεν δημιουργούν καλά αποτελέσματα, πλην μιας πρόσκαιρης ευφορίας. Μετ' ου πολύ όμως θα κληθούν όλοι οι πολίτες, να πληρώσουν τα σπασμένα με την αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και των δημοτικών τελών και φόρων και επιπλέον οι υπάληλοι του Δήμου με πιθανές απολύσεις. Και όλα αυτά επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν πολιτικάντικα παιχνίδια στις πλάτες και στις τσέπες του λαού, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία.
      Εφαρμόζουν δηλαδή την ίδια τακτική, που εφάρμοζαν οι κυβερνώντες εδώ και πολλά χρόνια και μας οδήγησαν στην οικτρά σημερινή κατάσταση.

Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.